İnsanın Tuhaf Açgözlülüğü

İnsanoğlu hayvanların tüy, boynuz, diş, kemik, yüzgeç gibi uzuvlarını, hiç de hayati önemi olmayan ürünlerin yapımında kullanıyor. Bazı türler sırf bu yüzden neredeyse yok olmuş durumda.

China beschlagnahmte Bärentatzen Schmuggel Wildererei Markt Exotische Tierteile

Antika bir statü sembolü

Gergedan boynuzuna ve fildişine dünyada korkunç bir talep olduğu herkesin malumu. Uzuvları nedeniyle öldürülen ya da kötü muameleye maruz kalan başka hayvanlar da var. Örneğin ayılar. Safraları nedeniyle öldürülen ayıların pençeleri Asya ülkelerinde sevilen bir yemek.

Bildergalerie Schildkröten echte Karettschildkröte

Kaplumbağa kabuğundan toka

Kaplumbağa kabukları yüzyıllardır insanlar tarafından işleniyor. Süs eşyası, saç tokası ve taraklar yapılıyor.  Tüm bu ürünlerin hammaddesi olarak görülen şahin gagalı kaplumbağa “ciddi tehdit” altında olan türler arasında. 1973 yılında yasaklanmış olmasına rağmen kaplumbağa ticareti halen bitmiş değil.

China Tigerschutz

Kaplan kemiğinden şarap

Yere serilmiş kaplan kürkü Çin’in belli bölgelerinden bir statü sembolü. Kaplanlar ayrıca kemikleri nedeniyle de avlanıyor. Bu kemiklerden romatizma ve iktidarsızlığa iyi geldiğine inanılan bir şarap üretiliyor. Londra’da bulunan Çevresel Soruşturma Ajansı’nın bir raporuna göre de kaplan eti Laos’da restoranlarında servis ediliyor.

Hai-Finning in Mosambik Sharkproject International e.V.

Köpekbalığı yüzgecinden çorba

Asya mufrağında köpekbalığı yüzgecinden bir çorba da var. Koyu kıvama sahip çorbanın belirgin bir tadı yok. Hatta bu yüzden çorbaya tavuk suyu da katılıyor. Yüzgeçleri kesilen köpekbalıkları doğal olarak yüzme yeteneğini kaybediyor. Eti insanın işine yaramadığı için yüzgeci kesilen köpek balıkları tekrar denize bırakılarak yavaş bir ölüme terk ediliyor.

Bildergalerie bedrohte wildlebende Tierarten

Gerçek leopar deseni

Kaplanlar gibi leoparlar da kürkleri için avlanan hayvanlardan. Orta Asya, Doğu Avrupa ve Rusya’da leopar kürkünden kıyafetler yapılıyor. Kemikleri de yine kaplanlarda olduğu gibi geleneksel tıpta kullanılıyor. Ayrıca kimi zaman özel koleksiyonlar için de avlanıyorlar. Vahşi doğada dört bin kadar leoparın yaşadığı tahmin ediliyor.

Gorilla beringei beringei

Duvarda bir parça goril

Goriller etleri nedeniyle kaçak avcıların hedefinde. Goril eti diğer birçok hayvanın etine nazaran çok daha yüksek fiyata alıcı buluyor. Ayrıca türü tehdit altında olan gorillerin ganimet avcıları tarafından avlandığı yönünde de bilgiler var. Öldürülen hayvan parçalara ayrılarak koleksiyonerlere satılıyor.

Sibirisches Moschustier

Hayvani koku

Misk geyiği, misk kapsülleri denen koku bezleri nedeniyle avcıların hedefinde. Bu bezler parfüm yapımında kullanılıyor. Bezlerin alınması için hayvanın öldürülmesi şart değil ama kaçak avcılar genellikle onları öldürüyor. CITES benzeri uluslararası ticaret sözleşmeleriyle koruma altına alınmış olsa da maalesef bu ticaret hala devam ediyor.

Rhinozerosvogel

Tüyleri ve boynuzu için

Kaçak avcılar boynuzgagaları tüyleri için yakalamaya çalışıyor. Bu kuşlar aynı zamanda hayvan pazarında da alıcı buluyor. Bu kuş ailesinin bazı üyelerinin boynuzları da oldukça değerli. Fildişinde olduğu gibi bu gagalardan biblolar, kemer tokaları ve benzeri gibi gereksiz pek çok aksesuar oyuluyor.

Bu içerik DW Türkçe’den alınmıştır.

What's your reaction?