İklim Zirvesinin Yıldız Oyuncusu: Uruguay
Paris İklim Zirvesi olarak bilinen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP21) tüm dünyanın iklim değişikliği ile ilgili birlikte hareket mücadele etmesi konusunda bir anlaşma metni imzalandı.
Bu anlaşmaya kimlerin ne kadar uyacağını zaman gösterecek. Ancak, bir anlaşmaya gerek duymaksızın bu konuda çalışmalar yapan ve başarıya ulaşan ülkeler de yok değil.
Son beş yılı başkanına hayranlıkla geçirdiğimiz Uruguay, Paris Zirvesi’ne de damgasını vurdu ve yenilenebilir temiz enerji konusundaki büyük başarısı ile örnek oldu.
Uruguaylılar karbon ayak izi sorununda çok büyük bir adım attıklarını ve ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 95 ‘i artık yenilenebilir enerjiden geldiğini memnuniyetle açıkladılar.
(Karbon ayak izi: Her bir bireyin, küresel ısınmaya, karbondioksit bazında kişisel katkısı.)
Bu mühendislik başarısına erişmeleri on yıl sürdü ve aynı şeyi yapmak isteyen ülkeler için de umut oldular. Peki devlet sübvansiyonların yardımı olmadan 3,4 milyonluk ülke bunu nasıl gerçekleştirdi?
Her şey Uruguaylı politikacıların temiz enerjinin elde edilmesinin partiler üstü bir mesele olduğuna karar vermeleri ile başladı.
2008’de uzun vadeli bir kararlılık ve taahhütle, 2030’a kadar enerji sektörünü değiştirmek için izlenecek kuralları içeren bir enerji politikası plan formu hazırladılar. Uruguay’ın karşıt siyasi partileri bir araya geldi ve güçlü bir temel inşa etmek üzere enerji politikasını onayladılar. Yenilenebilir enerji için ülkede altyapı oluşturuldu. Kamu ve özel sektör arasındaki doğru tesis edilmesi için her şey hazırlandı.
Ülkenin İklim Değişikliği Politikalarından sorumlu olan Ramon Mendez, Guardian’a verdiği röportajda ürettikleri enerjinin üçte birini daha düne kadar elektrik satın aldıkları Arjantin’e sattıklarını açıkladı. Açıklamasında ayrıca, yenilenebilir enerjinin finansal bir iş olduğunu, inşaat ve bakım maliyetlerinin düşüklüğü sayesinde yatırımcılar için güven ortamı sağlayabildiklerini de söyledi.
Paris görüşmelerinin öncesinde, Fas da 2020 yılına varıldığında ülkenin bütün elektrik ihtiyacını karşılayacak birden fazla solar mega tesis (su ve rüzgar santralleri dışında) inşa etmek yatırım planlarını açıklamıştı. Çok yakında Fas da daha iyi bir enerji altyapısına yatırım yapmanın meyvelerini toplamaya başlayacaktır.