İAE’den Kütüphane Haftası’na Özel Etkinlik: “Kâğıttan Kitaba: Cilt Atölyesi”
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE), Kütüphane Haftası’nda kitapseverlere yönelik bir atölye düzenliyor. 26 Mart’ta Pera Müzesi Öğrenme Atölyesi’nde gerçekleşecek etkinlikte, geleneksel malzemelerle cilt yapım tekniklerini keşfeden katılımcılara el yapımı defterler hediye edilecek.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 60. Kütüphane Haftası kapsamında kitapseverleri Kağıttan Kitaba: Cilt Atölyesi’ne davet ediyor. Kâğıdın ve kitap cildinin tarihsel serüveninin anlatılacağı atölye, bir kitabın ciltlenmesini ilk adımdan itibaren uygulamalı olarak görme ve deneyimleme imkânı sunuyor.
İsme özel el yapımı defter
Eğitmen Enes Çinğay, kitabı oluşturan sayfaların formalara dönüştürülmesini, bu formaların dikilmesini, dikildikten sonra cildin hazırlanmasını, isim ve bezeme programının yapılmasını ve yapıştırma işleminin ardından cildin preslenmesini gösterecek, ek olarak şiraze türleri hakkında bilgiler verip bir şiraze örecek.
Katılımcılar, atölye sonunda hediye edilen el yapımı ciltli defterlere yaldızlı isim baskısı da yapabilecek.
Pera Müzesi Öğrenme Atölyesi’nde gerçekleştirilecek “Kâğıttan Kitaba: Cilt Atölyesi” ile ilgili detaylı bilgi için: [email protected]
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Hakkında
Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına damgasını vuran imparatorluklar başkenti İstanbul, hem onun binyıllar içinde biçimlenen “büyük kent” kimliğinin, hem de çevresindeki farklı kültür coğrafyalarının keşfi için atılacak adımların en uygun hareket noktası. Bu nedenle İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, merkezden çevreye doğru genişleyen uygarlık izlerini takip ederek Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini kapsayan bir süreçte kentin tarihini, kültürel yapısını ve insan profilini araştırmayı, bu amaçla projeler geliştirip desteklemeyi, ulusal ve uluslararası toplantılar, etkinlikler, sergiler düzenleyerek, yayınlar yaparak elde ettiği sonuçları ilgili kurumlarla paylaşmayı ve kamuoyuna ulaştırmayı hedefliyor. Enstitü bu ana hedeflerini, kendi bünyesinde oluşturduğu Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümlerinin çalışma programları doğrultusunda gerçekleştiriyor.