Hollywood’un Tamamen Yanlış Anladığı 5 Tarihi Savaş

Hollywood’un tarihi gerçekle oynadığını duymak çoğu insan için şaşırtıcı olmaz. Ancak tarihi savaşları doğru bir şekilde tasvir etmek için çok az film yapımcısının yeterli imkanı olur. İşte ünlü askeri çatışmalara ilişkin algımızı yanlış yönlendiren 10 film. Her yerde bol miktarda spoiler var.

The Battle Of The Bulge (1965)

The Battle of the Bulge (1944-45)

The Battle of the Bulge, II. Dünya Savaşı’ndaki diğer tüm çatışmalardan daha fazla Amerikalının ölümüne tanıklık etti, bu yüzden MGM’nin aynı adlı filminin doğruluk için çabaladığını zannedebilirsiniz. Ne yazık ki film yapımcıları gerçeğin yeterince sinematik olmadığına karar vermiş ve tamamen farklı bir savaş uydurmuşlar.

Film yapımcıları izleyicilerin filmi muhteşem geniş ekran Cinerama’da izlemesini sağlamaya kararlıydı. Sonuç olarak Ardennes’in engebeli, klostrofobik ormanlarını düz, ağaçsız ovaların geniş manzara çekimleri elde etmek için terk ettiler. Sonuç gerçek savaştan çok, dönemin popüler kovboy filmlerini andırıyordu. MGM ayrıca savaşın ilk günlerinde çok önemli rol oynayan yoğun sisi de ortadan kaldırmaya karar verdi. Güneşli ovalarda gürleyen Alman tanklarının ortaya çıkan çekimleri güzel, ancak gerçekte bu tür açık tank oluşumları neredeyse anında havadan yok edilmiş olurdu.

Bu arada senaryo o kadar yanlıştı ki savaş sırasında Müttefik Kuvvetleri’nin başkomutanı olan eski Başkan Dwight Eisenhower sert bir eleştiri yapma ihtiyacı hissetti. Eisenhower anlatıcının en başından itibaren isimleri ve birlikleri yanlış anladığını, hatta tüm İngiliz Sekizinci Ordusu’nun İtalya’dan Ardenler’e taşınmasını bile yanlış anladığını belirtti. Eisenhower hiç gerçekleşmeyen bir yakıt deposu için mücadele de dahil olmak üzere olay örgüsünün çoğunun kurgusal olduğunu belirtti. Film Nazi sızıntılarını Müttefikler için gerçek bir tehlike olarak yanlış bir şekilde tasvir etti, oysa gerçekte onlar hiçbir zaman bir sıkıntıdan başka bir şey değildi. Eisenhower ayrıca filmin Kore Savaşı dönemi Amerikan tanklarını Alman panzerleri olarak kullanmasını eleştirdi. Aslında filmde kullanılan her tank, uçak ve cip savaş sonrası bir modeldi. Adil olmak gerekirse CGI öncesi tüm filmlerde doğru askeri donanım bulma zorluğu yaşanırdı; ancak MGM en azından ciplerindeki İspanyol Ordusu kamuflajını boyayabilirdi.

Marathon And Salamis
300: Rise Of An Empire (2014)

Warner Bros., 2007 yılında Termopil Muharebesi’nin görsel olarak etkileyici bir tasviri olan 300 ile büyük bir başarı elde etti. Film baskıcı Spartalı köle devletini bir tür özgürlük feneri olarak tasvir etme kararı da dahil olmak üzere tarihi yanlışlar nedeniyle çok eleştirildi. Ancak hikaye tamamen bir Spartalı asker tarafından anlatılmıştı ve film yapımcıları herhangi bir abartının karakterden kaynaklandığını iddia ettiler. Ancak bu zayıf bahane bile hiçbir imparatorluğun yükselmediği ve anlatımın hikaye bitmeden sona erdiği 300: Bir İmparatorluğun Yükselişi‘ni açıklayamaz.

Film MÖ 490’da Atinalılar ve bir Pers istila gücü arasında yapılan Maraton Muharebesi ile başlıyor. Atinalı general Themistokles son derece dar bir zaman aralığında Persler gemilerinden inerken onları şaşırtmak için adamlarını yönetiyor. Gerçekte Yunanlılar ve Persler savaşmadan önce beş gün boyunca Maraton’da karşı karşıya geldiler. Yunanların Pers ordusuna doğru koştukları doğru, ancak bu onları şaşırtmaktan ziyade okçulardaki avantajlarını azaltmak içindi.

Filmdeki savaş Themistocles’in oğlu Xerxes’in Pers kralı Darius I’i öldüren bir ok atmasıyla doruk noktasına ulaşır. Detaycı olmak gerekirse Themistocles gibi bir Yunan hoplitinin yay konusunda yetenekli olması mümkün değildi. Daha detaycı olmak gerekirse Darius Marathon’a yakın bile değildi ve yıllar sonra yaşlılıktan öldü.

Öfkelenen Xerxes kendini parlayan bir deve dönüştürür ve Yunanistan’ı işgal etmeye hazırlanır. Filosunu yönetmesi için Eva Green’in canlandırdığı Artemisia’yı işe alır. Gerçekte Artemisia Halikarnas’ın dul kraliçesiydi ve Xerxes’in 600 teknelik donanmasına birkaç gemiyle destek oldu. Kendi gemilerine bizzat komuta ediyordu ve Xerxes tarafından saygı görüyordu, ancak tüm filonun başında değildi.

Filmin doruk noktası tarihçilerin iki detayın da kesinlikle var olmadığını söylediği dev metal gemiler veya Pers intihar bombacılarının yer aldığı Salamis Deniz Muharebesi’dir. Günü kurtaran Persleri yok etmek için büyük bir filoyla gelen Sparta Kraliçesi Gorgo olur. Elbette tarihi Sparta, Themistokles’in 400 gemisine yalnızca 16 gemi ekledi ve zaferde önemli bir rol oynamadı. Gorgo kesinlikle orada değildi ve o dönemin kadın düşmanı Yunanları zaten bir kadının kendilerine liderlik etmesine asla izin vermezdi.

The Battle Of Inchon
Inchon! (1981)

1982 Inchon! 1/14

Inchon! muhtemelen şimdiye kadar yapılmış en kötü savaş filmi. Eleştirmenler filmi “şaşkınlık verici derecede beceriksiz” olarak nitelendirdiler. Filmin Rahip Sun Myung Moon ve tartışmalı Birleşme Kilisesi tarafından finanse edilip üretilmiş olması işleri kolaylaştırmadı. Ancak Moon araştırmasını yaptı ve ölen General Douglas MacArthur ile astral düzlem üzerinden iletişim kurması için magazin medyumu Jeane Dixon’ı işe aldı. Neyse ki generalin hayaleti filmi onaylamaktan mutluydu ve yönetmeni bizzat seçti. Moon filmin basın bültenine ruhtan bir alıntı bile ekledi: “Bu filmin yapıldığını görmek beni çok mutlu etti çünkü Kore Savaşı sırasındaki hislerimi ifade edecek. Bu filmi desteklemek için %100’den fazla çaba göstereceğim.”

Ruh dünyasını da işin içine katan Moon prodüksiyona 46 milyon dolar yatırdı. Sonuç olarak en sevdiği bale topluluğunun yer aldığı bir sahneyi ekleme hakkı olduğunu düşündü ve yönetmenin İsa’nın bilinçaltı görüntülerini eklemesini sağlamaya çalıştı. Ayrıca orijinal kalabalık çok küçük olduğu için bir kalabalık sahnesini yeniden çekmeye 3 milyon dolar harcadı. Buna rağmen tamamlanmış film grenli stok görüntüleri ve iplerle tutulduğu görülen model savaş uçakları içeriyor.

Filmin çoğunun doğru olup olmadığından emin olmak zor çünkü ne olması gerektiğini söylemek imkansız. Büyük bir kısmı Kuzey Kore askerlerinin sivilleri makineli tüfekle vurduğu, bağlamdan bağımsız çekimlerden oluşuyor. Inchon Muharebesi’nin kendisi sadece 15 dakika sürüyor ve filmin çoğu tamamen kurgu. Masraflara rağmen patlamalar gerçekleşmeden önce figüranların kendilerini yere atmalarıyla savaş sahneleri ucuz görünüyor. Inchon! gişede sadece 5 milyon dolar kazandı ve sinema tarihinin en büyük fiyaskolarından biri olarak kabul ediliyor.

Stalingrad
Enemy At The Gates (2001)

II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi hakkında çok az film yapıldı. Bu nedenle Stalingrad destanı Enemy At The Gates‘in tarihi doğruluk için çok az çaba sarf etmesi talihsiz bir durumdur. Film İsviçre ve Türkiye’yi Almanların fethettiği yerler ​​olarak tasvir eden bir görüntüyle başlayarak temel haritaları bile yok sayıyor.

Bu arada film yapımcıları Sovyetler Birliği’nin savaşı kazanmadaki devasa katkısını tanımanın komünizmi olumlu gösterebileceğinden endişelenmiş gibi görünüyor. Sonuç olarak film bireysel Sovyetleri kahraman olarak tasvir ediyor ancak gerçek olaylar bunu desteklemese bile Sovyet savaş çabasını bir bütün olarak zalim ve beceriksiz göstermek için hiçbir fırsatı kaçırmıyor.

Örneğin film aynı isimli gerçek keskin nişancıya dayanan Jude Law’ın Vasily Zaytsev’inin, diğer askerlerle birlikte bir trene kilitlenmesiyle başlıyor. Sovyet askeri tren kapıları aslında askerlerin bir hava saldırısında dışarı atlayıp siper alabilmeleri için kilitlenmemişti. Tren depoya vardığında birlikleri müfrezelere veya bölüklere ayıracak hiçbir subay veya astsubay bulunmuyor. Bunun yerine siyasi komiserler adamları Volga’yı gün ışığında geçmeleri için teknelere bindiriyor ve Alman uçaklarının büyük kayıplar vermesine izin veriyor. Gerçek hayatta Sovyet birlikleri nehri karanlıkta geçiyordu.

Stalingrad’da, Zaytsev’in birliğine Almanlara topluca saldırması emrediliyor. Bunlardan sadece yarısına tüfek veriliyor, geri kalanına onları takip etmeleri ve ölülerin tüfeklerini almaları söyleniyor. Bu 1941’deki sürpriz Alman işgali sırasında yaşanan karışıklıktaki izole olaylara dayanıyor. Sovyet askerlerinin Stalingrad’a silahsız gönderildiğine dair hiçbir kanıt yok. Ayrıca makineli tüfeklere karşı kitlesel cepheden saldırılar düzenlemediler, bu da aptalca olurdu.

Her şeyden kaçınmak için filmin ana konusu Zaytsev ile Binbaşı Erwin Konig adlı bir Alman keskin nişancı arasındaki düello etrafında dönüyor. Kayıtlarda böyle bir Alman keskin nişancı yok ve çoğu tarihçi Sovyetlerin Zaytsev’in propaganda değerini artırmak için onu uydurduğuna inanıyor.

The Fall Of The Alamo
The Alamo (1961)

1960’ların The Alamo filminin yapımcıları filmi gerçek savaşın sadık bir tasviri olarak satmaya çalıştı. Filmin yönetmeni, yapımcısı ve yıldızı John Wayne setlerin Alamo’nun “orijinal planlarına” dayandığını iddia etti. Böyle bir plan mevcut değildi ve son derece yanlış tasarlanan setler çoğunlukla sanat yönetmeni Al Ybarra’nın hayal gücünün ürünüydü.

Wayne ayrıca senarist James Grant’in savaşı iyice araştırdığını iddia etti. Eğer araştırmışsa da araştırmalarından hiçbirini senaryoya dahil etmemişti. Grant’in senaryosu tamamen kurgusaldı. Öyle ki danışman olarak işe alınan iki tarihçi öfkeyle seti terk etti. Her iki tarihçi de daha sonra isimlerinin jenerikten kaldırılmasını istedi.

Tarihçilerin “hiçbir şekilde tarihsel gerçekliğe karşılık gelen tek bir kelime, karakter, kostüm veya olay” içermediğini söylediği filme nereden başlayacağımızı bile bilmek zor. Coğrafyayı bile doğru dürüst anlatamıyor, anlaşılmaz bir şekilde Alamo’nun Rio Grande’de olduğunu iddia ediyor. Filmin savaş versiyonu Meksika toplarının yaptığı büyük bir bombardımana odaklanıyor. Wayne’in canlandırdığı Davy Crockett en büyük Meksika topçu birliğini havaya uçurmak için bir gruba liderlik ediyor. Gerçek hayatta Meksikalılar savaşta sadece küçük sahra topları konuşlandırmıştı. Aksi halde kerpiçten yapılma Alamo ağır topçular tarafından tamamen yerle bir edilmiş olurdu.

Filmin son savaş sahnesinde Crockett barut şarjörünü havaya uçurmak için kendini feda ediyor. Gerçekte Robert Evans adında bir asker barutu bir meşaleyle tutuşturmaya çalışmış başaramadan önce vurulmuş. Crockett’in kurgusal fedakarlığı filmde Alamo’ya neden gittiğinden veya oradaki adamların ne için savaştığından bahsedilseydi daha anlamlı olabilirdi. Ancak Wayne filmin vatansever Amerikalıların kötü bir diktatörlükle savaştığı bir Soğuk Savaş metaforu olmasını istiyordu ve bunun için de Teksas Devrimi’nin gerçek koşullarından uzaklaşılmalıydı.

kapak görseli: 300 Spartalı

listverse

What's your reaction?