Hindistan’ın Mucize Köyü: Hiware Bazar

Hindistan’da Ahmednagar bölgesinde uzak bir köy olan Hiware Bazar, 1990’larda kuraklıktan kırılan bir yer iken sadece birkaç yıl içinde çevrelerindeki olanakları değerlendirerek ülkenin en zengin köyü haline geldi. Onların hikâyesi bizim gibi tarımda her yıl geriye giden ve köy yaşamı yavaş yavaş yok olan ülkeler için örnek olabilecek nitelikte.

Günümüzde Hiware Bazar, Hindistan’ın GSMH’si en yüksek olan köyü. 1995’te köylülerin ortalama aylık geliri 830 INR iken bugünlerde ülkenin en yükseği olan 30.000 INR (450 dolar) civarında. Köydeki 235 ailenin 60’ı milyoner.  Kısa süre öncesine kadar kimsenin yüzüne bakmadığı çorak arazilerinden artık her yıl darı, soğan ve patatesten cömert bir verim alınmakta.

Hiware-Bazar3

Hiware Bazar 1972 yılında yaşadığı ciddi kuraklık sonrasında 90’ların ortalarına kadar gerçekten çile çeken yoksul bir köydü. Köylülerden 82 yaşındaki Raosaheb Rauji Panwar, yaşadıklarını “Aileler paramparça oldu, insanlar sinirli ve huzursuz hale gelip hayatta kalmak için mücadele etti. Çok fazla umutsuzluk ve hayal kırıklığı olduğundan küçücük bir sebep bile sert kavgaların başlaması için yeterliydi. Köylüler sert içkiler içmeye başladı ve hayatlarımıza bir yıkım daha eklendi.” diyerek anlatıyor.

O yıllarda verilen emeklerin karşılıksız kalmasıyla köylülerin çoğu bir sürü eve ve birkaç dönüm araziye sahip olmalarına rağmen, geçici/güvencesiz işlerde çalışmak için yakın kasaba ve şehirlere taşındılar. Nüfusun yaklaşık yüzde 90’ı taşındı ve geri kalanların da hiçbir umudu yoktu. Köyün liderinde gençlere rehberlik edecek vizyon yoktu ve köyün gençlerinin yaşlı bir kuklası haline geldi.

Hiware-Bazar

Bu yüzden köylüler, 1989 yılında köyün tek yüksek lisans derecesine sahip olan kişisi olan Popatrao Pawar adındaki genç adamın kendileri için bir çözüm olabileceğine karar verdi. Pawar, beyaz yakalı bir iş umuduyla köyü terk etmişti ancak köylülerin onun için farklı planları vardı; onlar o yerel seçimlerde Pawar’ı aday gösterip sonraki liderleri yapmak istediler. Pawar’a gösterilen ilgi ilk değildi, ama köylüler inatlarıyla sonunda onu ikna ettiler. Pawar, oybirliğiyle lider seçildiğinde Hiware Bazar için yeni dönem başlıyordu.

Pawar’ın lider olduğunda yaptığı ilk işlerden biri köydeki 22 içki dükkânının kapatılması için köylüleri ikna etmek oldu.  Köylüler için rahatlama ya da en azından bir yanılsama getiren şeylerin birinden vazgeçmek kolay değildi, ama onlar sonunda kapatılmalarına razı oldular.

Yeni lider, daha sonra Maharashtra Bankası’nın yoksul çiftçiler için tahsis ettiği kredilerin ve bölgedeki su kaynaklarını artıracak projelere başlamak için ayrılan fonların bir kısmını kullandı. Pawar, yağmur suyunu toplamak ve toplanan suyu muhafaza etmek için çalışmalara başladı ve köylülerle 52 toprak set, 32 taş set, iki sızma tank ve dokuz baraj inşa etti.

Pawar köydeki değişimin başlangıcını şöyle anlatıyor: “Köyümüz birçok hatanın cezasını çekiyordu. Köylüler su kıtlığının tüm sorunlarımızın kaynağı olduğunu anladılar. Ben de bizim tüm yağmur suyunu tasarruf etmeye başlamanız durumunda ihtiyaçlarımız için yeterli su elde etmemizin mümkün olduğunu söyledim. “

Projeler hayata geçmeye başladı. Hiware Bazar yıllık sadece 15 inç yağış almasına rağmen, inşa edilen göletler ve siperler sayesinde köyün dışına akan suyu engelleyerek her damla su muhafaza edildi. Sadece bir muson sonrası, sulama alanı 50 dönümden 170 hektara yükseldi. Yeraltı suyu seviyesi yükseldikçe köylülerin ümidi de artmaya başladı.

Su sıkıntısının çözülmesiyle köyü terk eden birçok kişi geri dönmeye başladı. Ailelerin sayısı yavaş yavaş 90’dan 235 kadar yükseldi. İnsanlar daha sıkı işbirliğiyle problemleri birlikte çözdü. Pawar’ın kurduğu sistemle iki-üç aile kendi çiftliklerinde birbirlerine yardımcı oldular ve böylece hem birlik duygusu teşvik edildi hem de maliyetler azaltılmış oldu. O günlerde kurulan sistemle bugün bile köylüler kayalık araziden yılda birden fazla hasat yapabilmekte.

Köydeki çiftçilerden biri olan Yadav Dada Thange, Hiware Bazar’daki değişimi  “1965 yılında Mumbai gittim ve 35 yıl orada çalıştım. Köyde insanların yağmur suyunu kullanarak kuraklık ile başarıyla mücadele ettiğini duydum. İşimi bırakmaya karar verdim ve köyüme, Hiware Bazar’a geri geldim. Benim bıraktığım boş kuyularda, şimdi benim bitkilerim için bol su var. Çünkü kolektif üretimle nelerin değişebileceği benim köyümde yaşanan bir örnek olarak ortada duruyor. ” diyerek anlatıyor.

Köyde su planlaması ile uğraşan Habib Seyit ise “2010 yılında, köyde 190 mm yağmur vardı ama biz su yönetimini iyi yaptık.  Su koruma teknikleri sayesinde Hiware Bazar o yıl, tarihinin en büyük hasadını yaptı ve 100 farklı türde bitkiye sahip olan özel bir arazi parçası için de su depolayabildi.” diyor.

Hiware Bazar artık disiplin ve düzen ile büyüyen örnek bir köy. Yollar temiz ve iyi planlanmış, viran kulübelerin yerini yüksek betonarme evler almış, likör ve tütün -idrarı dışarıya yapmak gibi- yasak. Her bir evde bir tuvalet bulunmakta, ki bu Hindistan’ın diğer köylerinde rastlanan bir şey değil. Köydeki insanlar gerçekten mutlu ve başarılarından gurur duyuyorlar.

Bhutan Dünyanın İlk Organik Ülkesi Olma Yolunda

What's your reaction?

tr_TRTurkish