Hindistan’daki bir okulda öğrenim ücreti plastik atıkla ödeniyor
Hindistan’daki bu yenilikçi okul, öğrencilerinden okul ücretini plastik atıklarla ödemelerini istiyor. Akshar Okuluna devam eden öğrencilerin, haftalık olarak evlerinden ve yaşadıkları çevreden topladıkları en az 25 adet plastik atıkla dolu torbayı getirerek okula “ödeme yapmaları” gerekiyor.
Okulun yöneticisi olan Parmita Sarma and Mazin Mukhtar, çevrede yanan plastik atıkların çocukların sağlığına verdiği zararı gördükten sonra bu fikri geliştirmiş. Bunun nedeni, okulun Haziran 2016’da açılmasından önce, Assam eyaletinde yaşayan aileler ve köy topluluklarının ısınmak ve ateş yakmak için plastik atıkları kullanmasıydı. Şimdi ise öğrencilerin atmosferini ve sağlığını tehlikeye atmak yerine, plastikler, okulun kendi geri dönüşüm merkezinde toplanıyor ve geri dönüştürülüyor.
Okul daha sonra yaklaşık 40 tane atığı tek bir plastik şişeye sıkıştırarak Ecobricks’e dönüştürüyor. Bu ağaç dikme alanı (aşağıda gösterilen), öğrencilerin Ecobricks’ten yaptıklarından sadece bir tanesi ve 200 plastik şişe ve 4.000 plastik paket kullanılarak yapıldı.
Ayrıca, okulun eski öğrencileri, geri dönüşüm merkezindeki yarı zamanlı işlerde çalışarak ek bir gelir elde ediyor.
Forbes’e göre, okul bugünlerde 4-15 yaşları arasında yüzden fazla öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Okulun yaratıcı müfredatı daha fazla öğrenciyi çektiğinden beri, Muhtar ve Sarma, Akshar Vakfı’nda çalışarak önümüzdeki beş yıl içinde yüz yeni okul daha açmayı planlıyor.
goodnewsnetwork.org