Herkes Duyar Kimse Bilmez: İçerik Pazarlaması
Kalıplaşmış taktikleri unutun! Pazarlama dünyasında yeni bir oyun kurucu var!
Pazarlamanın amacı; farkındalık yaratmak, ürün ya da hizmetlerinizin sunduğu çözümleri anlatmak ve neden daha iyi olduğunuzu tüketiciye anlatmaktır. Pazarlamaya başlamadan önce, dünyadaki yerinizi ve markanızın ne için var olduğunu anlamanız gerekmektedir.
Günümüzde alışılagelmiş pazarlama teknikleri ise gittikçe etkisizleşiyor. Teknolojinin etkileri sayesinde sosyal medya ve online mecralar kullanıcıyı bilinçlendirdiği için, klasikleşmiş tekniklerin kullanıcıları ikna kabiliyeti azalıyor. Bununla beraber content marketing (içerik pazarlaması) ise markaların imdadına yetişiyor.
Peki nedir bu içerik pazarlaması?
İçerik pazarlaması, kullanıcıya; değerli, amacına uygun ve tutarlı içerikler sağlamayı öngören stratejik bir pazarlama yaklaşımıdır. Amaç ise, hemen hemen her pazarlama tekniğinde olduğu gibi, yeni ve hali hazırdaki kullanıcıları ürün ve hizmetlerinizi satın almaya ikna etmektir.
Bu tekniği diğerlerinden ayıran en belirgin özellik kullanıcıya “BİZİ SEÇ” diye bağırmak yerine, kaliteli ve bilinçaltına hitap eden içerikler ile neredeyse hissettirmeden ikna etmesidir. Dünya üzerinde Toshiba, Microsoft, P&G, Cisco, American Express, IBM gibi birçok dev marka içerik pazarlaması ile büyük başarılar elde ederken, başta Lana Del Rey olmak üzere bazı sanatçılar da albüm promosyonlarını bu taktik ile yaptı.
Unutmayın: “Pazarlama, “mükemmel” bir içerik olmadan mümkün değildir.”
İçerik pazarlaması yaparken hangi taktik ve teknikleri kullanabiliriz?
• İçerik Stratejisi: Kullanıcılarınızın profillerini belirlemek ve faydalı içerikleri hazırlamak için.
• Sosyal Medya Pazarlaması: İçeriklerinizi kullanıcı ile buluşturmak için.
• Arama Motoru Optimizasyonu: İçeriklerinizi ulaşılabilir kılmak ve bilinirliğinizi arttırmak için.
• Halkla İlişkiler: Ürünlerinizi değil, içeriklerinizi ön plana çıkarmak ve kullanıcının ilgisini çekmek için.
• Tıklama Başına Ödeme: Paylaştığınız içeriklerin ürün ve hizmet satışlarınızın dışında bir gelir sağlaması için.
• Inbound Marketing: Kullanıcıya sorunlarını çözme konusunda yardımcı olacak içeriklerinizi yaratmak ve onları kendimize çekmek için.
İçerik pazarlamasını kıymetli kılan bir başka etken ise kullanım alanlarıdır. Kullanıcıyı yakalayabileceğiniz en iyi mecrayı seçmek de ayrı bir uzmanlık gerektirmekle beraber, firmanızın pazar payı, hacmi, bilinirliği ve tabi ki bütçesine uygun olan mecra ile birlikte hedefe ulaşmak mümkündür.
Yukarıdaki etkenlere paralel olarak aşağıdaki içerik pazarlaması araçlarını kullanabiliriz;
• Bloglar
• Infografikler
• Web sayfaları
• Basın & Yayın
• Podcast
• Videolar
• Kitaplar
Firmanız için içerik pazarlamasının önemini anlamak için öncelikli olarak “satın alma döngüsü” kavramını iyi çözmek gerekiyor. Satın alma döngüsü 4 adımdan oluşur. Bunlar;
1. Farkına varma: Tüketicinin ihtiyaçlarına uygun bir çözümün varlığından haberdar olması.
2. Araştırma: Bu çözümü en başarılı şekilde çözecek markayı araştırması.
3. Seçim: Seçenekler arasından en doğru markanın seçilmesi.
4. Satın alma: En doğru çözüm olduğuna inandıkları markanın ürün ve hizmetlerini satın alması.
Satın alma döngüsünü anladıktan sonra, diğer pazarlama taktikleri ile içerik pazarlamasını ayıran noktaya gelelim. Hemen hemen bütün pazarlama teknikleri müşterinin 3 ve 4, yani seçim ve satın alma süreçlerinde devreye girerken, içerik pazarlaması 1 ve 2, yani farkına varma ve araştırma süreçlerinde devreye girer, daha doğrusu bu süreçlerde yönlendirme yapar. Bir başka deyişle, içerik pazarlaması katılımcıyı eğitir. İçerik pazarlamasının özü, kullanıcıya farkında bile olmadığı bir ihtiyacını gösterip, o ihtiyaca en uygun çözümü sunma konusunda kendi markasını öne çıkarmaktır.
Doğru içerik pazarlaması yapılmışsa, potansiyel müşteriler zaten içeriğinizi görmüş, beğenmiş ve sizinle çalışmaya karar vermiştir. Bu yüzden de saldırgan bir satış taktiğine ve ürünlerinizi bu kişilerin tabiri caizse, gözüne sokmanıza gerek yoktur.
İçerik pazarlamasını yaparken büyük markalar makaleleri kullanırken, küçük işletmeler, daha kolay ve maliyetsiz bir çözüm oldukları için, blogları kullanabilirler.
Unutmayın: “İyi içerik tüketicinin okumak istediği, mükemmel içerik ise tüketicide satın alma hissi uyandırandır.”
İçerik, pazarlamacılar için işlerinin kalbi gibidir. Bir pazarlamacı tüketici veya okuyucu ile konuşur ve söylediği her şey de bir içeriktir. İçerik pazarlaması ise komünikasyon sırasında sunduğunuz içeriği, çalıştığınız işletmenin çıkarına kullanma sanatıdır. Bir içerik yarattığınız zaman tüketiciye markanız hakkında konuşacak bir şeyler verirsiniz ve onlar da potansiyel müşterilerinize sizi anlatır ve öğretirler. Ağızdan ağıza bu içerikleri yayan marka elçileri ise markanızın güvenilirliği konusunda altın anahtarlardır.
BONUS: Pazarlama dünyası ve içerik pazarlaması hakkında birkaç kilit bilgi;
• İyi bir içerik videosu; marka hedefinize, söylemek istediklerinize ve ulaşmak istediğiniz kitleye göre hazırlanır. İki dakikadan uzun videolar tüketici üzerinde etkisini yitirir, hareketli objeler ise anlatılan içeriğe maksimum yoğunlaşma sağlar.
• Tüketiciler, onlara bir pazarlama taktiği uygulandığında bunu hissederler. İçerik pazarlaması da burada devreye girer.
• Araştırmalara göre, reklamların inandırıcılığının %75 oranında azalmış durumda. İçerik pazarlaması reklamların kaybettiği inandırıcılığı geri kazandırmayı da hedefler. İçerik olarak bir ya da birkaç bilgi sunulur, bu bilgilerin doğrulu kanıtlandıkça da sadakat oluşturur.
“Pazarlama, değerler ile ilgilidir. Bu değerler, özellikle de öz değerler değişmemelidir.” Steve Jobs