Helsinki’nin 750 bin kişilik yeraltı şehri aynı zamanda korunma amacı taşıyor
Çoğu Helsinkili, günlük işlerini yeryüzünün düzinelerce metre altında hallediyor.
Helsinki’nin yüzeyinin altında, dünyanın en özenli yeraltı sistemlerinden biri olan, şehrin her yerine yayılan 500’e yakın yeraltı tesisi ve 300 kilometrelik tünel bulunuyor.
Alanların çoğu kamuya açık olup, otoparkları, demiryolu tünellerini, atık su arıtma tesislerini, alışveriş merkezlerini, yüzme havuzlarını ve hatta kurumsal veri merkezlerini içeriyor.
Fakat bu yeraltı merkezli, iki amaçla inşa edilmişlerdir: 750.000 kişiye barınak olması için. Bu rakam, yukarıdaki şehrin tüm nüfusunun üstünde.
Finliler kendilerini spor sahalarından ve tren istasyonlarından güvenli bölgelere çevirmek için 72 saatlik bir hedef belirlediler.
Helsinki yeraltı inşaatına uygun sert granit bir ana kaya üzerinde duruyor. 1960’lardan beri şehir, yaklaşık 9 milyon metreküplük sert graniti kazdı. Her biri özel sığınaklarla inşa edilecek yeni evler ve yenilenmiş binalar, Helsinki Yeraltı Master Planı’nın bir parçasıdır.
Helsinki’nin kurtarma departmanı müdürü Jani Pitkänen, “Böylelikle bu ortak barınaklara sahibiz, sonra da özel bir olanlarımız var – örneğin yeni bir ev inşa ediyorsanız ne yapmanız gerekir?” diyor.
Son teknoloji hava ve su filtreleme sistemleri, tuvaletler, yataklar ve yiyecek malzemeleri ile ana barınaklar, insanların 14 güne kadar sürekli olarak yeraltında yaşamasını sağlayabiliyor. Şehir yetkilileri, yeraltı şebekesinin Doğu Avrupa’daki bir nükleer kazada meydana gelen felaketler de dahil olmak üzere her türlü şeye karşı koruma sağladığını söylüyor.
kapak fotoğrafı: (ABC News: Lincoln Rothall)
abc.net.au