Hayvanlara zulmeden 10 “insan eğlencesi”

550 bin vahşi hayvan şu anda vahşi yaşam turizminin elinde acı çekiyor. Kamboçya’da geçenlerde, çalışan bir filin ölümü küresel bir tepkiye neden oldu ve binlerce kişiyi görkemli hayvanların eğlence amaçlı kullanımını yasaklayan bir dilekçeyi imzalamak için teşvik edici oldu. Yaşlı fil, yıkılıp öldüğünde,  40C sıcaklıkta turistleri ünlü Angkor Wat tapınağına taşıyordu.

Dilekçe, şok edici olayın, Angkor bölgesindeki tutsak, çalışan fillerin acı çekmesi konusunda farkındalık yaratma çağrısında bulunuyor. Bu canlıların yaşadığı acımasızlığın çoğu zaman insanların gözünden kaçırıldığı ve ömür boyu süren bir sefalete maruz kaldıkları belirtiliyor.

Ne yazık ki, turizmde hayvan zulmü çok fazla ve dünya genelinde birçok farklı biçimde bulunuyor. Oxford Üniversitesi’ndeki Yaban Hayatı Koruma Araştırma Birimi WildCRU’dan uzmanlar tarafından yazılan yeni bir araştırmaya göre, 4 yaban yaşam turizmi etkinliğinden 3’ü bir tür hayvan zulmünü içeriyor.

Dünya Hayvan Koruma, bu çalışmadan elde ettiği bulguları, farkındalığı artırmak, talebi durdurmak ve esaret altında vahşi hayvanların acısını sonlandırmak için dünyanın dört bir yanındaki vahşi yaşam atraksiyonlarının bir listesini oluşturmak için kullandı.

Aşağıda çalışma tarafından listelenen ilk on etkinlik var:

1. File binme

Bebek filler annelerinden alınıyor ve metal “boğa kancası” veya tahta coplarla şiddetli acı vermeyi içeren bir eğitim sürecine tabi tutuluyor. Hayvanlar, ağır halatlar ve zincirlerle bağlanıyor ve küçük kafeslerde tutuluyor. Eğitim genellikle kalıcı psikolojik hasarla sonuçlanıyor.

Bir kez ‘kırıldıklarında’ diğer fillerle normal sosyal ilişkiler kurmaları mümkün olmuyor. Ruhları, insanların onlarla etkileşime girmesine izin verene kadar eziliyor. Dünyanın file binme merkezinin Tayland olduğu söyleniyor, ancak endüstri aynı zamanda Sri Lanka, Kamboçya, Laos, Hindistan ve hatta Güney Afrika gibi yerlerde de büyüyor.

2. Kaplanla selfie

Son zamanlarda, turistlerin vahşi hayvanlarla fotoğraf çekme merakı arttı ve sonuçta oluşan pazar da talebe cevap vermekte. Kaplan yavruları annelerinden alınıyor ve turistlerin onlarla fotoğraf çektiği kötü koşullarda barındırılıyor. Tayland’da 614 kaplan barındıran 10 mekân belgelendi. Benzer turistik yerler Asya, Avustralya, Meksika ve Arjantin’de de bulunuyor.

3. Aslan ve kaplanlarla yürüyüş

Aslanlar ve kaplanlar turistlerle fotoğraf veremeyecek kadar büyüdüklerinde, tutsaklıkları başka şekilde devam ediyor ve ‘Aslanlarla Yürüme’ turlarına katılmaya zorlanıyorlar. Genellikle ışıksız kafeslerde kafeslerde tutuluyor ve kötü besleniyorlar. En sonunda da, yaşlı hayvanlar eğlence için acımasızca öldürüldükleri korkunç avcılık endüstrisine satılıyor.

4. Ayı parkları

Ayılar, doğal ortamlarında oldukça zeki, empati yeteneğine sahip, günde 18 saat aktif olan yalnız hayvanlardır. Fakat ayı parklarında minik, soyutlanmış, beton, sık sık kalabalık çukurlara hapsediliyorlar ve bazen palyaço gibi giyinmeye veya atraksiyon yapmaya zorlanıyorlar. Ayılara yaşatılan stres, bakteriyel enfeksiyonlara ve erken başlangıçlı artritlere neden oluyor. Sürekli çukurlarda durmak zorunda kalıyorlar ve turistlere yemek için yalvarıyorlar.

5. Deniz kaplumbağası tutmak

Turistik cazibe görevi gören dünyanın kalan son deniz kaplumbağası çiftliği Cayman Adaları’nda. Burada turistler kaplumbağaları tutabiliyor ve hatta ziyaretleri sırasında onları yiyebiliyor. Stres ve hastalıktan mustarip deniz kaplumbağaları, Cayman Kaplumbağa Çiftliği’nde işkence gördükleri bir yaşam sürdürüyor. Kullanıldıklarında genellikle panik duygusu yaşıyorlar ve turistler onları sıklıkla yere düşürüyor. Bu da genelde ölümcül yaralanmalara neden oluyor.

6. Yunus balığı ve balina performansı

Tutsak edilen yunuslar hayatlarını onlara çok küçük gelen alanlarda geçirirler. İçinde yaşadıkları su, cilt ve göz tahrişine neden olan klor gibi sert kimyasallarla arıtılır. Güneş yanığı, mide ülseri ve stresle ilgili diğer hastalıklardan mustarip olurlar. Bu canlıların bazıları esaret altında yetiştirilir, bazıları ise vahşi yaşamdan alınır.

Orcaların durumu da farklı değil. Esir balinalarına yapılan kötü muameleyi anlatan “Blackfish” belgeselinin yayınlanmasından 3 yıl sonra SeaWorld sonunda ABD’deki gösterileri için orca yetiştirmeme kararı aldı.  

7. Dansçı maymunlar

Tayland’da makaklar, insan gibi davranmak için oldukça eziyetli bir eğitimden geçiyor. İnsanlar için dans etmeye ve numaralar yapmaya zorlanıyorlar. Performansları olmadığı zamanlarda zincirlerle bağlı tutulurlar. Dünya Hayvan Koruma, Tayland’da gösterileri yapan mekânlarda yer alan 290 hayvanı kurtardı.

8. Kahve tarlaları turları

Kopi Luwak adlı yeni bir şey var. Misk kedileri tarafından yutulan ve dışarıya atılan kahve çekirdeklerinden yapılıyor. Ürünün dünya genelindeki değeri yaklaşık fincan başına 100 dolar. Misk kedilerinin topakları vahşi ortamda toplandığında hayvanlara zarar verilmezken, kahve çiftçileri hayvanları yakalamaya ve verimlerini artırmak için tutsak etmeye başladı. Endonezya’da, turistler bu tesisleri ziyaret ederek kafesteki canlıları görebiliyor ve kahvenin tadına bakabiliyor, bu yüzden de vahşi ortamdan alınan misk kedisi sayısı artıyor. Esir hayvanlar strese bağlı hastalık belirtileri gösteriyor ve kendi kendine oluşan sakatlıklar yaşıyorlar.

9. Yılan öpmek

Yılanlar büyüleyici varlıklarıyla yüzyıllardır etrafta dolaşırken, “Kissing Cobras” adlı sokak eğlencesi onlara büyük zarar veriyor.  Yılanlar vahşilerden yakalanıyor ve dişlerini çıkarılıyor. Böylece turistler onları öpmüş gibi davranırken güvenli bir şekilde fotoğraf çekebiliyor. Kobra dişlerinin sökülmesi genellikle metal pense ile yapılıyor ve zehir kanalları tıkanıyor veya çıkarılıyor. Kullanılan ekipman genellikle sterilize edilmediğinden de enfeksiyona ve ölüme neden olabiliyor.

10. Timsah çiftlikleri

Kıymetli derileri ve etleri için uzun zamandır beslenen timsahlar için artık yeni bir tehlike daha var. Tutuldukları kalabalık ve hijyenik olmayan tesislerde, turistler tarafından ziyaret ediliyor ve daha sonra bir menünün bir parçası da olabiliyorlar. Timsahlar strese karşı çok hassastır ve bu yüksek stresli ortamlarda enfeksiyona ve septisemi gibi ölümcül hastalıklara duyarlı hale gelirler.

Nasıl yardım edilir?

Araştırma sırasında, bu turistik yerleri kimlerin ziyaret ettiği konusunda fikir edinmek için 50.000’den fazla analiz yapıldı. Bulgular, ziyaretçilerin % 80’inin hayvanların maruz kaldığı zulümden habersiz olduğunu gösterdi. Dünya Hayvan Koruma kampanyalarının başkanı Nicola Beynon, farkındalığın yayılmasının başarının ilk adımı olduğunu söylüyor. Önlerinde; turistleri zalim uygulamalara karşı birleşik bir duruş sergilemeye teşvik etmek, talebi azaltmak ve vahşi yaşam endüstrisini küresel olarak dönüştürmek gibi zorluklar olduğunu belirtiyor.

www.worldanimalprotection.org.au

buzworthy.com

What's your reaction?