Haftanın Kitaplığı – 7 Mayıs 2023
Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye göz atabilirsiniz
KASIRGA KERTENKELESİ VE PLASTİK KALAMAR – THOR HANSON
Thor Hanson’ın iklim değişikliğinin ne kadar öngörülemez olabileceğini hatırlatırken bitkilerin ve hayvanların değişen koşullara nasıl uyum sağladığını ya da yok olup gittiğini anlattığı kitabı Kasırga Kertenkelesi ve Plastik Kalamar, Şafak Tahmaz’ın çevirisiyle Nova Kitap’tan çıktı.
“İklim Krizinin Tatsız Ama Büyüleyici Biyolojisi” alt başlığını taşıyan kitap; umut, dayanıklılık ve riskin hikâyesi; aynı zamanda hayatın karmaşasıyla iç içe hâldeki iklim değişikliğinin ne kadar öngörülemez olabileceğinin de bir hatırlatıcısı.
Hanson, bitkilerin ve hayvanların iklime nasıl tepki verdiklerinin, değişen koşullar karşısında nasıl uyum sağladıklarının, evrim geçirdiklerinin ve bazen de nasıl yok olup gittiklerinin hikâyesini anlatıyor. Anole kertenkelelerinin yaşadıkları bölgede sık sık gerçekleşen kasırgalara dayanabilmek için daha geniş ayak tabanları geliştirmeleri; ısınan sular yüzünden Humboldt kalamarlarında görülen büyük değişimlerin balıkçıları onları başka bir tür sanacakları kadar yanıltması ya da daha serin yuvalar bulabilmek için kahverengi pelikanların kuzeye, uzun dikenli denizkestanelerinin ise güneye göç etmeleri gibi çarpıcı örneklerle iklim değişikliğinin etkilerini gözler önüne seriyor.
GÜNEŞ BATARKEN – OSAMU DAZAI
Tüm zamanların en çok okunan eserlerine imza atan Osamu Dazai, yaşamına son vermeden kısa bir süre önce kaleme aldığı Güneş Batarken’de, soylu bir ailenin parçalanma ve umutsuzca çırpınma hikâyesine ayna tutuyor. Ailenin her bir üyesi kişisel açmazlarının farklı yönleriyle boğuşurken, Dazai; İnsanlığımı Yitirirken’in unutulmaz başkarakteri Yozo’yu anıştıran erkek karakterleri geri plana atarak sözü bu kez, dönemin kemikleşmiş ahlaki değerleriyle mücadele etmek ve bireysel kurtuluşa ulaşmak için toplumsal fayda üretmeye yönelen kadınlara veriyor. Şehir ve taşra hayatının dayattığı gündelik pratiklerle kuşatılmış bireylerin makûs talihleriyle imtihanı, Dazai’nin keskin analizleriyle okura canlı bir toplumsal panorama vaat ediyor.
ORHAN PAMUK’U OKUMAK – YILDIZ ECEVİT
Edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit, Orhan Pamuk’u Okumak adlı incelemesinde her romanında kafa karıştırıcı biçim denemeleri yapan Pamuk’un metinlerinde “Okura yabancı olan neydi?” sorusunun peşine düşüyor ve bu soruya açıklık getirmek için Pamuk’un roman anlayışındaki ana bileşenleri Cevdet Bey ve Oğulları’ndan Yeni Hayat’a uzanan yazarlık serüveni boyunca irdeliyor. Yıldız Ecevit; odağına Yeni Hayat’ı yerleştirdiği eserinde “Çağdaş Roman-Okur İlişkisi”, “Orhan Pamuk’un Yeni Hayat’ı: Yapısalcılığın Işığında Bir Çözümleme Denemesi”, “Yeni Hayat Romanında Yapı, Anlatım, Biçim ve Dil Özellikleri”, “Tasavvuf Işığında Yeni Hayat” ve “Yeni Hayat Romanında Toplumsal Boyut” başlıkları altında, çağdaş bir romanı okuma deneyimini okura gösteriyor.
MANHATTAN PLAJI – JENNIFER EGAN
Egan’ın 2018 Andrew Carnegie Edebiyat Ödülü’ne layık görülen, Ulusal Kitap Ödülü’ne aday gösterilen eseri Manhattan Plajı ise New York’a nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Anna Kerrigan, 2. Dünya Savaşı’nda görev alan gemilerin bakımıyla ilgilenenler arasındaki ilk kadın dalgıçtır. Bir gece, çocukluğunda babası sayesinde tanıdığı gizemli Dexter Styles’la yine karşılaşır ve zamanında kayıplara karışan babasıyla ilgili bazı gerçekler su yüzüne çıkmaya başlar. Manhattan Plajı, okurları geçmişe götürürken polisiye romanların heyecanını aratmayan unutulmaz bir tarihsel roman.
TRAVMA VE RUH – DONALD KALSCHED
Ayrıntı Yayınları, analitik psikoloji alanında pek çok makalesi bulunan Jungçu terapist Donald Kalsched’in Travma ve Ruhadlı çalışmasını okurlarla buluşturdu.
Yıllardır travma alanında uzmanlaşan Kalsched, kitabında çarpıcı klinik örnekler üzerinden kişilerin travmalar karşısında oluşturduğu savunma mekanizmalarını ve bunların geliştirilmesinin psikolojik sebeplerini ele alıyor.
İnsan gelişimine ve kesintiye uğramasına psiko-ruhsal bir yaklaşım sunan Travma ve Ruh, bu alanda çalışan profesyoneller için önemli bir kaynak kitap olduğu gibi, konuyla ilgilenen herkes için de ilgi çekici bir okuma sunuyor.
UZUN BİR YOLCULUĞUN BİTTİĞİ YER – HÜSNÜ ARKAN
Farklı anlatımı, ustalıklı diliyle her romanında okur önünde sayısız kapılar açan Hüsnü Arkan’dan yakın tarihin yaşanmış siyasi olaylarına yapılan göndermelerle dokunmuş, bir düş kırıklığının, boşa geçen, kaybedilmiş bir hayatın romanı.
RESİMDEKİ KADIN – CATHERINE MCCORMACK
Düşbaz Kitaplar, sanat tarihi profesörü Catherine McCormack’in sanat kisvesi altında gözümüzün nasıl boyandığını, eril bakışın kadın imgesini nasıl şekillendirdiğini ve günlük hayatımıza yerleştirip normalleştirdiğini anlattığı çalışması Resimdeki Kadın: Kadınlar, Sanat ve Bakışın Gücü’nü okurlarla buluşturdu!
McCormack, Resimdeki Kadın’da Titian, Botticelli ve Picasso’nun eserleri gibi çok sevdiğimiz imgelerin aslında nasıl dehşet verici anlamlar taşıdığını, ataerkinin kadın deneyimini ve “öteki” olanı bastırıp yok etmek için sanatı nasıl kullandığını çarpıcı hikâyeler, anekdotlar ve kişisel görüşleriyle kaleme alıyor.
Hem model hem sanatçı kadınların bakış açısını ele alan yazar, Berthe Morisot, Judy Chicago, Kara Walker’dan Beyoncé’ye uzanan çeşitli kadın sanatçıların çalışmalarını inceleyerek estetik bulduğumuz imgelere dair farklı bir bakış açısı sunuyor; inşa ettiğimiz kalıpları yıkıp kadını (veya insanı) gerçek benliğiyle kabullenmemiz gerektiğini fark etmemizi sağlıyor.