Haftanın Kitaplığı – 28 Nisan 2024
Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye göz atabilirsiniz
Deleuze’den Sonra Sinema
Yazar: Richard Rushton
Çevirmen: Yasin Aydınlık
Yayınevi: VakıfBank Kültür Yayınları
Filmler daha ziyade kendi felsefeleriyle gelir, onlar kendinde felsefidir. Bana göre bu, yani filmlerin kendilerini incelemek, Deleuze’ün Sinema kitaplarınıntemel amaçlarındandır ve kuşkusuz bu kitabın da başlıca amacıdır. Dolayısıyla şunu doğru anlayalım: Deleuze, sayesinde sinemayı izah edeceğimiz bir felsefe icat etmez. Aksine sinema bize kendi felsefelerini sunar, Deleuze de Sinema kitaplarında bizzat bunu izah etmeye çalışır.
Deleuze’den Sonra Sinema, Deleuze’ün sinemaya dair yazdıklarına açık ve anlaşılır bir giriş sunuyor. Deleuze’ün çığır açıcı iki sinema kitabında karşımıza çıkan çok sayıda kategoriyi ve sınıflandırmayı açıklayan eser, John Ford, Sergey Ayzenştayn, Alfred Hitchcock, Michelangelo Antonioni, Alain Resnais gibi yönetmenlerin filmleri de dâhil olmak üzere pek çok yapımı değerlendirmeye tabi tutuyor. Steven Spielberg, Lars von Trier, Martin Scorsese ve Wong Kar-wai gibi çağdaş yönetmenleri de Deleuze’ün teorileri ışığında ele alarak onun sinema üzerine yazdıklarına güncel bir bakış kazandırıyor. Deleuze’den Sonra Sinema, Deleuze’ün neden bugün haklı olarak sinemanın en büyük filozoflarından biri kabul edildiğini gösteriyor bize. Felsefe ve film çalışmaları meraklıları için temel bir okuma…
Filozofun Uçuşu
Yazar: Tom Miller
Çevirmen: Yağmur Sevinç
Yayınevi: Epsilon Yayınevi
İçerisine sihir katılmış, eğlenceli ve akıcı bir gençlik hikâyesi.
-Kirkus Reviews
Tom Miller’ın ilk romanı Filozofun Uçuşu, sizi 19. ve 20. Yüzyılın Amerika’sına, gerçeküstü olayların ve teknolojinin iç içe geçtiği büyüleyici bir dünyaya götürüyor.
Eleştirmenlerden tam not alan bu fantastik romanı okurken duygudan duyguya geçeceksiniz. Aşkın ve dostluğun en saf hâline şahit olurken ırkçılığın, cinsiyet eşitsizliğinin ve savaşın vahşeti ile yüzleşeceksiniz. Her şeye rağmen dimdik ayakta durup Robert’ı umut etmeye ve iyilik için savaşmaya teşvik eden güçlü ve ilham verici kadınlarla tanışacaksınız.
1750’lerde mühürcülük hayatın her alanında yaygın olarak kullanılıyordu. Bazı insanlar tarafından ampirik filozoflar cadı olarak nitelendirilseler de kadınlar bu alanda erkeklerden çok daha iyi işler başarabiliyordu. Kadınların egemen oldukları bu çevrede Robert da ablası ve annesinden öğrendiklerini uygulayarak kontrollü uçmayı öğrenmek ve de diğer insanlara yardım edebilmek amacıyla mühürlerini kullanmak için âdeta yanıp tutuşuyordu. Birinci Dünya Savaşı’nın gölgesinde, bir erkek olarak istenmediği bir ortamda tüm şartları zorlayarak kızlarla aynı okula gitmeye ve yeteneklerini sergileyip kendisini otorite konumundaki kadınlara kabul ettirmeye çalışıyordu. Ta ki bir gün aşk denen o duyguyla tanışana kadar…
Keskin bir sosyal eleştiriye de yer verilen bu sürükleyici macerayı okumaya başladığınızda sayfaları çevirmekten kendinizi alamayacaksınız.
Erkekler Üzerine Bir Kitap – Demir John
Yazar: Robert Bly
Yayınevi: Kolektif Kitap
Şair ve çevirmen Robert Bly, bu derinlikli kitabında erkek olmanın ne olduğuna dair yeni bir ufuk sunar. Bly’ın fikirleri, erkeklerle yürüttüğü çalışmalara ve kendi hayatından izlenimlere dayanır.
Eski hikâye ve efsanelerden zengin anlamlar çıkaran Bly, “Demir John” adlı bir Grimm masalını işler; bu masalda anlatıcı ya da “Vahşi Adam”, genç bir adama erkeklik gelişiminin sekiz aşamasında rehberlik eder, böylece bize çoktan unutulmuş arketipleri ve güçlü erkeklik imgelerini hatırlatır.
62 hafta boyunca New York Times Çok Satanlar listesinde kalan Demir John, mitin yüceliğiyle pratik yaşamı bir araya getirdiği ve buna bir de kendi tarihimizden acı dolu dersler eklediği için önümüzdeki dönemde de hem erkeklere hem kadınlara rehberlik edip ilham verecek kült bir eser.
Dans Edişimize Baksanıza – Başkalarının Ülkesi 2
Yazar: Leila Slimani
Yayınevi: Kırmızı Kedi
Goncourt ödüllü Leïla Slimani’nin Başkalarının Ülkesi üçlemesinin bu ikinci kitabı Dans Edişimize Baksanıza, artık zenginleşmiş ve yerel burjuvazi içindeki yerini almış Belhac ailesinin ve bağımsızlığını henüz kazanmış, yeni kimliğini inşa etmenin çalkantıları içindeki Fas’ın hikâyesine kaldığı yerden devam ediyor. 1960’ların sonu, 70’lerin başında geçen romanda, bir yandan 1968’in özgürlük rüzgârı, diğer yandan II. Hasan’ın her türlü muhalefeti bastıran saltanatı, siyasi polisin faaliyetleri, Fas sahillerinde kendilerine bir cennet bulan hippiler, Doğu ile Batı arasındaki kendi ikili kimliklerinin acısını çeken okumuşlar karşımıza çıkıyor.
Karmaşık bir siyasal-toplumsal arka planda Mathilde ile Emin’in artık yetişkin olan çocuklarının öne çıktığı bu ikinci kitapta Slimani’nin aile sagası daha da derinleşerek devam ediyor…
Dünya Denen Defter – 100 Küçük Şiir 2021 – 2022
Yazar: Turgay Kantürk
Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları
80’ler şiirinin önemli imzalarından biri olan Turgay Kantürk, 1991’de yayımlanan ilk kitabıyla Behçet Necatigil Şiir Ödülü’ne değer görülmüştü. Sonrasında Siyah Eşya (1994), Öteki Sahne (1996), Ay İçin Küçük Şeyler (1996), Göl Felaketleri (1997), Tuzak Kitap (2000), Ve Şah (2017), Övgüler Kitabı (2019) adlı şiir kitapları, şiir üzerine yazılarını topladığı Yanlış At (2005) ve ’kısa, çok kısa’ öykülerini barındıran Hayat Siyah Ölüm Beyaz (2005) okura ulaştı. 2011’de Bütün Sihirler; Peri Çıkmazı adı altında toplu şiirlerini ilk kez bir arada yayımlamıştı. İçinde bulunduğumuz yılda toplu şiirlerinin genişletilmiş yeni baskısı olan Külden Sözler’le şiirde kırk beşinci yılına doğru ilerlerken, daha önce İlk Gibi Son ve Öteki Sahne’nin yeni baskılarıyla katıldığı Yitik Ülke Yayınları’yla yolculuğuna devam ederek, iki yepyeni şiir kitabıyla, “Parla & Yan” ve “Dünya Denen Defter: 100 Küçük Şiir”le 2024’e görkemli bir başlangıç yapıyor.
Kimi es geçtimiz an’ların, kısa da olsa şiirsel bir ezginin peşinden koşan, nicedir unutulan incelikli ve derinlikli söz söylemenin unutulduğu yerden kalbimize fısıldanan ‘küçük’ ve ‘alçakgönüllü’ sözcükler toplamı da diyebiliriz Dünya Denen Defter’de yer alan şiirlere.
Anadilim; gözyaşı
anadilim; kurtlar kuzular
anadilim; kuru ekmek
anadilim; seken mermi
anadilim; yağlı urgan
anadilim; yok gibi…
Felatun Bey İle Rakım Efendi – Günümüz Türkçesiyle
Yazar: Ahmet Mithat Efendi
Yayınevi: Can Yayınları
Felatun Bey’in kıyafetini sorarsanız tarif etmekten âciz olduğumuzu bildiririz. Şu kadar diyelim ki hani ya Beyoğlu’nda elbiseci ve terzi dükkânlarında modaları göstermek için mukavvalar üzerinde birçok resimler vardır ya? İşte bunlardan birkaç yüz tanesi Felatun Bey’de mevcut olup elinde resim, boy aynasının karşısına geçer ve kendisini resme benzetinceye kadar mutlaka çalışırdı. Bundan dolayı kendisini iki gün bir kıyafette gören olmazdı ki, “Felatun Bey’in kıyafeti şudur,” demek mümkün olsun.
“Ahmet Mithat’ın Felatun ve Rakım’la somutlaştırdığı ikili yapı fikri, sonraki dönemlerde başka yazarların da tezlerini okura aktarırken kullanacağı bir formüle dönüşür. Şıpsevdi’nin Meftun’u, Araba Sevdası’nın Bihruz’u, Şık’ın Şöhret’i gibi erken örneklerin yanı sıra, Cumhuriyet döneminde de Peyami Safa, Yakup Kadri, Halide Edib gibi önde gelen ve etkili yazarların romanlarında Felatun’dan izler taşıyan karakterler yarattıklarını görürüz.”
Erkan Irmak
İlk kez 1875’te okurla buluşan ve modern edebiyatımızın güzergâhını çizen temel metinlerden biri olan Felatun Bey ile Rakım Efendi’yi, yazarın üslubuna dokunmadan, günümüz Türkçesine uyarlanmış olarak yayımlıyoruz.