Haftanın Kitaplığı – 24 Kasım 2024

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye göz atabilirsiniz

Biliyorum Ama Yine de…

Yazar: Alenka Zupancic

Yayınevi: Metis Yayınları

Öyle görünüyor ki günümüzdeki büyük ve küçük suçların, kayıtsızlıkların, görmezden gelmelerin, yok saymaların şifresi Octave Mannoni’nin özlü formülünde yatıyor: “Biliyorum, ama yine de…”
Bu cümleyi kalkış noktası yapan Zupancic kitabı için şunu söylüyor: Bilmezden gelme kavramı, bugünkü genel toplumsal zihniyetimizi (örneğin gerçekliğin sarsıcı boyutlarıyla yüzleşmekten kaçınmayı tarif etmek için tercih edilen “inkâr” teriminden) daha isabetli bir şekilde tarif etmektedir. İnkâr da yok değil elbette; komplo teorilerini incelerken inkârın özelliklerini de ele alıyoruz. Sapkın bilmezden gelme ise çok daha ölçülüdür, çok daha makuldür. Sorunun pekâlâ farkında olduğunu iddia eder; ekonomik ve siyasi iktidar merkezlerinden başlamak üzere “liberal anaakım” ile kaynaşmış haldedir. Nitekim siyasi düzlemde (çoğunlukla “popülizm” ile ilişkilendirilen) inkâr ile (aynı-tas-aynı-hamam anaakımla ilişkilendirilen) bilmezden gelme’nin başlıca iki rakip siyasi seçenek oluşturduğu, kendi patolojileriyle ikisinin de birbirini beslediği, herhangi bir toplumsal gerçeklikten ziyade birbirlerine karşılık verir halde oldukları ürkütücü bir dansa kapılmış gibiyiz.
Ve bitirirken: Uyanmamız gerekiyor – travmayı unutup “rasyonel yollar”dan savunmamızı güçlendirmemiz değil, normal, günlük gerçekliğin çatlaklarında travmanın ve doğurduğu sonuçların izini sürmemiz gerekiyor.  

Ateş Ten Gölge

Yazar: Uğur Deveci

Yayınevi: İthaki Yayınları

Uğur Deveci, Buzdan Top adlı romanının ardından, okuru bu kez de Ateş Ten Gölge adlı öykü kitabında on altı ayrı öykünün evrenine çağırıyor. 

Gücünü nahifliğinden alan, her birinin kendi içinde bir derdi olan öykülerinde Deveci, eril ve hoyrat bir dilden alabildiğine uzak üslubuyla bizi apayrı insanların, farklı zamanlara ve mekânlara uzanan hikâyeleri arasında dolaştırıyor. Yeri geldiğinde, bir özlemi dindirebilmek için kâğıtlara ormanları yazıyor, bazen de eski trenleri yâd edip, “bitmeyen son”a kalmadığımız için şükrediyoruz. İsmiyle müsemma olmayan bir ağacın “manzarayı kapadığı” gerekçesiyle kesilmesinin yasını tutuyor, unutanların utancına ortak olmayı reddediyoruz. İçimizden dışarı çıkmayı isteyen ama bundan korkan yaşamı fark edip ona kucak açıyor, “Bir balığı kediden, köpekten ayıran neydi?” sorusuna kafa yoruyoruz. Denizi kaplayan dertle dertlenip, limonu ağacından düşüren mahzun kelebekle hüzünleniyoruz.  

“Bir an da olsa güldü, ben de güldüm, güldük, gülebildik… hiç utanmadan!” 

Rasyonel Duygusal Davranış Terapisinde Bilinçli Uygulama – Bilinçli Uygulamanın Temelleri Serisi

Yazar: Alexandre Vaz

Çevirmen: Defne Yazıcıoğlu

Yayınevi: Sola Unitas

Uzmanlık Yolunda Bir Rehber: Rasyonel Duygusal Davranış Terapisi’ni (RDDT) Uygulamalı Olarak Öğrenin

Psikoloji alanında çalışan profesyoneller ve kişisel gelişime önem verenler için özel olarak tasarlanan “Bilinçli Uygulama Egzersizleri”, Rasyonel Duygusal Davranış Terapisi (RDDT) becerilerini pratik yaparak geliştirmek isteyenlere eşsiz bir rehber sunuyor.

Bu kitap, iki uzman arasında geçen süpervizör rehberliğindeki etkileşimlerle, gerçek hayattan esinlenmiş rol yapma senaryolarını içeriyor. Okuyucular, başlangıçtan ileri seviyeye kadar farklı zorluk düzeylerinde düzenlenmiş egzersizlerle, danışanların ihtiyaçlarına uygun, doğaçlama ve özgün yanıtlar geliştirmeyi öğreniyor.

Kitapta neler bulacaksınız?

Psikoeğitimden ABC modelinin öğretilmesine kadar RDDT’nin temel becerilerinin adım adım uygulamaları
Mantıksız inançların değerlendirilmesi ve tartışılması üzerine derinlemesine rehberlik
Danışanların uyumsuz ve uyumlu davranışlarını ayırt etmesine yardımcı olacak teknikler
Temel becerilerin bir oturuma nasıl entegre edileceğini gösteren kapsamlı egzersizler
Adım adım yönergeler ve belirlenen kriterler sayesinde okuyucular, her beceride ustalaşma sürecini kolayca takip edebilir ve zorluk seviyesini ihtiyaçlarına göre ayarlayabilir.

Bu kapsamlı rehber, psikoloji alanında çalışan profesyonellerin kişisel terapötik tarzlarını geliştirmelerine, RDDT yöntemlerinde uzmanlaşmalarına ve danışanlarına daha etkili bir şekilde yardımcı olmalarına olanak tanıyacak.

Psikoloji dünyasında bir adım öne geçmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir kaynak!

Osmanlı Mutfak Kültürü: Saraydan Halka Klasikten Moderne – Çalıştay

Editör: Arif Bilgin Ömer Faruk Can

Yayınevi: VakıfBank Kültür Yayınları

VakıfBank Kültür Yayınları’nın Türk tarihçiliğinde en güncel çalışma, kaynak, yöntem ve yaklaşımları belli konular çerçevesinde bir araya getiren Çalıştay serisinin dördüncü cildi, Osmanlı Mutfak Kültürü: Saraydan Halka, Klasikten Moderne Osmanlı mutfağının farklı dönemlerinde ve coğrafyalarında ortaya çıkan yemek alışkanlıklarını, kültürel etkileşim ve değişimleri, temel gıdalardan lüks tüketime geniş bir yelpazede 11 makalede sunuyor.

16. yüzyıldan 19. yüzyıla mutfak tarihini, hem ekonomik-sosyal tarih hem de kültür tarihi perspektifinden incelemeye tabi tutan bu eser, Osmanlı mutfağının temel tüketim maddelerine, mutfaklarda kullanılan eşyalara, şiirlerde, seyahatnamelerde yeme-içme kültürünün yansımalarına ışık tutuyor. Hem saray mutfağını hem de halkın günlük beslenme alışkanlıklarını kapsamlı bir şekilde ele alan bu derleme, yemeklerin toplumsal ilişkilerdeki rolünü ortaya koyarak, imparatorluğun zengin kültürel dokusuna dair derin bir anlayış sunuyor. Osmanlı tarihi okurları ve günümüz mutfak mirasının köklerini merak edenler için uzun yıllar kaynak olacak bir eser.

Kariyer ve Aile – Kadınların Yüzyıllık Eşitlik Yolculuğu

Yazar: Claudia Goldin

Yayınevi: Doğan Kitap

Claudia Goldin’e Nobel Ödülü kazandıran bu çalışması, cinsiyetler arası ücret farkının sebeplerini araştırırken kadınların ekonomideki tarihini de aydınlatıyor.
 
Bundan yüzyıl önce üniversite mezunu bir kadın kariyer ile aile arasında bir seçim yapmak zorundaydı. İkisine birden sahip olma imkânı yoktu. Günümüzde ise hiç olmadığı kadar üniversite mezunu kadın var ve daha fazla kadın hem kariyer hem de aile istiyor. Kariyer ve Aile, nesiller içinde kadınların ev ve iş hayatını nasıl dengelediğini, hangi zorluklarla başa çıktığını ve neden hâlâ tam bir ücret eşitliği yaşanamadığını açıklıyor.
 
Yirminci yüzyılın başından itibaren kadınların ekonomideki yerini inceleyen Goldin, bazı mesleklerin nasıl “açgözlü” olduğunu, iş kültürleri yüzünden erkekler ile kadınlar arasındaki ücret farkının nasıl bir türlü kapanamadığını anlatıyor. Ayrımcılık karşıtı yasalar ve önyargısız yöneticiler maalesef yeterli değil. Cinsiyetler arasında gerçek bir eşitlik sağlamak istiyorsak işe ve ev işlerine yaklaşımımızı temelden değiştirmemiz gerekiyor.

Leventname – Çocukluğumla Buluşmalar

Yazar: Gündüz Vassaf

Yayınevi: İletişim Yayınları

“İş kuleleriyle, bahçeli evlerin ayrı dünyalarının Levent’teki yan yanalığı karikatür gibi. Topraktan kopup yükseldikçe değerlerimiz uçuşur oldu. Dinler, katedraller ve minarelerle havada aradıkları Tanrı’ya yaklaştıkça yozlaştı. Bahçemizdeki somut domates, kuledeki soyut dolar oldu.” İstanbul’un ilk planlı konut alanı olan Levent’te 1950’li yılların başından 1980’lere kadar yaşayan Gündüz Vassaf, sadece bir semtin değil İstanbul ve Türkiye’nin de değişimini anlatıyor. Leventnâme, Gündüz Vassaf’ın çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği semte bir nevi saygı duruşu: Levent’in evleri, sokakları, insanları, dokusu üzerine geçmişten bugüne bir bağ kuran Vassaf, bir yandan
şehirde ve ülkede yaşanan dönüşümü ele alıp sorgulatırken bir yandan da yeni düşüncelerin kapılarını açıyor. Mimariden kültüre, teknolojiden tarihe, yaşam biçimlerinden kent hafızasına, mahalle kültüründen tüketim alışkanlıklarına Levent’te başlayan ama orada sonlanmayan bir yolculuk… 

What's your reaction?