Haftanın Kitaplığı – 17 Mayıs 2021

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye göz atabilirsiniz.

JÜPİTER’İN MİRASI CİLT 2 – MILLAR/TORRES/SPROUS

İhanete uğradığını düşünen göktilkisi, birlik’ten ayrılmış ve gözden kaybolmuştu. Sheldon, europa’dayken bulduğu terk edilmiş şehrin ve vericinin gizemini çözmeye çalışırken los angeles’tan yayılan halk isyanları büyüyordu. Başkan yardımcısı kaçırıldığı zaman ise ütopyacı ile arkadaşlarının eski dostları ve yeni düşmanlarının peşine düşmeleri gerekecekti.

Kick-Ass ve Marvel/iç savaş’ın yaratıcısı mark millar’ın yazdığı ve wilfredo torres (black panther ile chris sprouse’un (thors) çizdiği jüpiter’in mirası cilt 2, süperkahramanların gizli kapaklı, problemli yaşamlarına yakından bakan, mad men ve the boys sevenlerin bayılacağı bir çizgi roman.

HEVESİN KAÇIŞ YÖNÜ – GÖKHAN YILMAZ

Gökhan Yılmaz üçüncü öykü kitabında akışkan, kıvrak, kırılmayan ama büküle büküle büyüyen ilişkilenmeleri dillendiriyor.

Birbirine bakan aileler, bıçak kesiğiyle tutturulmuş ölümler, zamanla geçmesi beklenen hayatlar, içeride bir kör kuyuya dönüşen günler, dışarıda kanatları akılda büyüyen bir gökyüzü, ekmek yutan ve ekmek kusan bir fırının ağzında hikâyeler…

DÜNYANIN KASIM’A GÖRÜNÜŞÜ – SEMA ASLAN

Sema Aslan’ın kimselerin duymadığı “ah”lara, yangılı yüreklere ses olan, tepesinde kara bulutların toplandığı bir hikâyeyi anlattığı yeni romanı Dünyanın Kasım’a Görünüşü, İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Kasım, güneşe kafa tutamayacak kadar çelimsiz, kara kuru bir adam, yüreği korkuyla atan çocuksu bir baba. Yüzünü gözünü döven yağmurun altında dünyaya bakıyor. Yüksek bir huzura, en kıymetli makama sesleniyor, oğlunun davasını soruyor. Avaz avaz, için için…

“Kasım gözlerini ve kulaklarını düzenli olarak dışarıya saldığı için etrafında insanların yaşamakta olduğundan emindi. Her seferinde gözleri bir insana, kulakları bir sese değip kendisine dönüyordu çünkü. Gözüne ve kulağına bir karşılama inlemesi hazırlıyordu o da. O yerlerden başka gözler ve kulaklar da gelir, halini görüp duyarlar diye.”

KARSAMBAÇ – ZAFER DORUK

Düğünlerde damat tıraşını yaptıktan sonra alnına koyduğu rakı bardağından damla dökmeden Çukurova çiftetellisi oynayan Berber Kemal; karısı elli yıl sonra yataklarını ayırınca hayatın anlamını ölümden kurtardığı yenik dövüş horozunda bulan Tahir Bey; güvercin kraliçesi Düztaban Zöhre’ye yanık Süslü Yakup; vitesi attı mı durdurulması zaman alan, genelev sokağının kıdemli Abla’sı Kocavezirli Yırtık Sabahat.

Orhan Kemal Öykü Ödüllü yazar Zafer Doruk yeni kitabı Karsambaç’ta bizi peşine takıp Adana’nın arka sokaklarında gezdiriyor. Kâh damda güvercinlerin ortasına kurulmuş bir âlem sofrasına oturuyoruz, kâh yoksulluğun kol gezdiği kanal boyunda bir gece vakti kurbağa sesleriyle çocuk, sonra evden kaçıp duvarın üzerinde sinema kuşu oluyoruz. Adana’nın rengârenk, hüzünlü karnavalına hoşgeldiniz!

LÜZUMSUZ KADIN – RABIH ALAMEDDINE

“Sanatın dünyayı kurtarabileceğini zannediyorsun. Ben de öyle zannederdim.”

Aaliye Saleh, Beyrut’taki evinde, kitapların arasında yaşıyor.
Kimsesiz ve mutlu.
Her yıl bir kitap çeviriyor Arapçaya.
Kimseye okutmadan, bir kutuya koyup kaldırıyor.
Çevirdiği otuz yedi kitaptan hiçbirini okuyan olmadı.

Lüzumsuz Kadın, Aaliya Saleh’in Beyrut İç Savaşı esnasında yaşadıklarını, dünyayı sanatla, felsefeyle, edebiyatla nasıl kurtarmaya çalıştığını anlatıyor.

Çağımızın en özgün yazarlarından Rabih Alameddine’den yolu Pessoa’dan, Fowles’tan, Sebald’dan geçen güçlü bir Orta Doğu masalı.

National Book Award finalisti Lüzumsuz Kadın,
savaşın gölgesinde çiçek yetiştirmeye çalışan yalnız bir kadının hikâyesi.

Washington Post, Kirkus, NPR, Amazon, Christian Science Monitor
yılın en iyi kitapları seçkisi

“Harikulade ve sürükleyici.”
 New York Times

“Cazibesine karşı konulamayacak bir kitap…”
Wall Street Journal

“Bu kitaba hayranlığımı kelimelerle ifade edemem.”
Yiyun Li

What's your reaction?

tr_TRTurkish