Güven Gürkan Öztan’ın Merkez’den “Uç”lara: Neoliberal Dönemde Türkiye’de Sağ Siyaset (1983-2002) adlı yeni kitabı Ayrıntı etiketiyle yayımlandı
Güven Gürkan Öztan,Merkez’den “Uç”lara: Neoliberal Dönemde Türkiye’de Sağ Siyaset (1983-2002) adlı yeni çalışmasında, Türk sağını odağına alarak 1983-2002 yılları arasında Türkiye siyasal yaşamındaki önemli dönemeçleri ve temel gündem başlıklarını inceliyor. Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan kitapta Öztan, 12 Eylül sonrası oluşan yeni siyasal düzende Türkiye’deki sağ siyasetin nasıl şekillendiğine ve değiştiğine odaklanıyor. Merkez sağın iç rekabetinden doktriner sağın yükselişine, ideolojik ayrışmalardan toplumsal dinamiklere kadar dönemin kilit olaylarını tarihsel bir bakışla ele alan kitap, 2002 sonrası Adalet ve Kalkınma Partisi dönemini anlamak için de bir rehber niteliği taşıyor.
Güven Gürkan Öztan’ın Ayrıntı Yayınları’nın ScholaAyrıntı Dizisi kapsamında okurlarla buluşan kitabı Merkez’den “Uç”lara: Neoliberal Dönemde Türkiye’de Sağ Siyaset (1983-2002), Türkiye siyasetinin karmaşık yapısını sade bir dille analiz etmek isteyenler için önemli bir kaynak.
Merkez’den “Uç”lara:Neoliberal Dönemde Sağ Siyaset, 1983-2002 yılları arasında Türkiye’de sağ siyasetin 12 Eylül cuntasının yarattığı siyasal mimari içinde oluşumunu, gelişimini ve unsurlarının birbirleriyle ilişkilerini tarihsel bir perspektiften ele alıyor.
1983’te sivil yönetime geçilmesinin ardından, kısa süre içinde, 1980 öncesinden farklı olarak merkez sağ içinde güçlü bir rekabet başlamıştır. 1987 referandumu sonrasında siyasi yasakların kaldırılmasıyla sağ içindeki rekabet hem ideolojik farklar hem de siyasi figürlerin güçleri bakımından çeşitlenmiş; ANAP’ın sağın üç eğilimini -liberaller, mukaddesatçılar ve hareketçiler- kucaklama iddiası zayıflamıştır.
1990’lar SSCB’nin çözüldüğü, Batıdan gelen tarihin sonu rüzgarının güçlü estiği, biryandan da neoliberal hegemonyanın genişlediği yıllardır. Türkiye’de darbe anayasası ve yasaları içinde kurulmuş sivil düzende sosyalist düşünce ve hareketler büyük baskı altındayken siyasetin kendisi merkez sağ partilerin kendi içindeki rekabeti ve İslamcı/milliyetçi doktriner sağ partilerle içerme/ayrışma ilişkilerine dönüşmüştür. 90’lı yıllar boyunca, merkez siyaset zayıflayacak, doktriner sağ ise 1980 öncesiyle kıyaslanamayacak güce ve siyasi kapasiteye erişecektir. Bu yıllar aynı zamanda Kürt sorununda şiddetin yükseldiği, Susurluk skandalı ile ortaya serilen siyaset-bürokrasi-mafya ilişkileriyle ağır insan hakları ihlallerinin işlendiği, tarikatların sivil toplum örgütü adı altında vakıflaştığı ve şirketleştiği, sermaye örgütlerinin topluma yön verecek siyasal araçlara açıktan başvurduğu yıllardır.
Bu kitap, 1983’ten 2002’ye Türkiye siyasetinde merkez sağdan doktriner sağa kayışın toplumsal ve siyasal dinamiklerinin kavranmasının 2002 seçimleriyle başlayan Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri dönemini doğru değerlendirebilmenin yolunu açacağını iddia ediyor ve bu iddiasını güçlü biçimde savunuyor.
Merkez’den “Uç”lara: Neoliberal Dönemde Türkiye’de Sağ Siyaset (1983-2002), raflarda ve internet satış sitelerinde!
GÜVEN GÜRKAN ÖZTAN HAKKINDA
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Doktora derecesini “Türkiye’de Çocukluğun Politik İnşası” başlıklı teziyle İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden aldı. Tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan aynı adla kitaplaştı. Türkiye’de Militarizm başlıklı kitabı Ayrıntı Yayınları tarafından okurlara sunuldu .İnci Ö. Kerestecioğlu ile birlikte hazırladıkları Türk Sağı: Mitler,Fetişler ve Düşman İmgeleri başlıklı derleme kitap İletişim Yayınlarıt arafından yayımlandı. Diğer kitapları arasında Tutku, Değişim ve Zarafet:1950’li Yıllarda İstanbul (Serdar Korucu ile) ve Devlet Aklı ve 1915:Türkiye’de Ermeni Meselesi Anlatısının İnşası (Ömer Turan ile) yer almaktadır. Siyaset teorisi, siyaset sosyolojisi ve Cumhuriyet Dönemi Türkiye Siyasal Yaşamı başlığı altında değerlendirilebilecek makaleleri ve diğer akademik çalışmaları Journal of Balkan and Near Eastern Studies, Middle EastCritique, Toplum ve Bilim ve Mülkiye Dergisi başta olmak üzere uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlandı. SİTD ve BESAM üyesi, Tarih Vakfı mütevellisi olan Öztan, akademik çalışmalarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında çeşitli seminerler ve konferanslar vermektedir.
Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com