Gürkan Özkan’ın Yeni Teklisi ‘‘Visal’’ Dinleyiciyle Buluştu
Gürkan Özkan ikinci teklisi ‘‘Visal’’ 24 Aralık’ta Lin Records etiketi ile dijital platformlardaki yerini aldı.
Eski dilde sevgiliye kavuşma anlamına gelen “Visal”, Gürkan Özkan’ın yorumuna şu sözlerle yansıyor:
’’Ansızın yitip giden ve kurşun siyahlığında ağrılara beni bırakan ayrılıklar, belki de dönüşü olmayan yolculuklara çıkan sevdiklerim. Bir gün bir yerlerde tekrar visal’e ermek ümidi ile…”
Müzik eğitimine Okay Temiz ile başlamasının ardından 2000 yılında açılan Engin Gürkey Vurmalı Çalgılar Atölyesi’nin ilk mezunlarından olan Gürkan Özkan, 2004’te gerçekleşen 11. Uluslarası İstanbul Caz Festivali’nde Aşkın Arsunan ve John Scofield ile ve 2005 senesinde Aşkın Arsunan’ın ‘Down to Earth’ projesi kapsamında Norveçli saksafon virtüözü Bendik Hofseth ile aynı sahneyi paylaştı.
İlk defa Hindistan Konsolosluğu’nun referansıyla, 2006 Uluslarası Kafkas Kültürleri Festivali’nde Hint müziği icra etti. Aynı yıl içinde, Süleyman Erguner’in ‘Sufizen’ projesine dahil oldu. 2007 yılında Subash Chandran ve Ganesh Kumar tarafından düzenlenen ‘Güney Hindistan Perküsyonları Atölye Çalışması’na katılmasının ardından, Hindistan’da Devlet Radyosu tabla sanatçısı Pt. Sandesh Popatkar’dan dersler almaya başladı.
Özkan, 2008 yılından bugüne Portekiz’den Hindistan’a, Rusya’dan Umman’a kadar 30 farklı ülkede, Ensemble Alkindi, Sufizen project, Ky project gibi projeler ve Pt. Prasad Khaparde, İbrahim Maalouf, Giovanni Hidalgo, Natasha Atlas, Keyvan Chemirani, Efren Lopez, Birol Topaloğlu, Metin-Kemal Kahraman, Doğan Dikmen, Halil Necipoğlu, Mustafa Demirci, Sezen Aksu, Nilüfer, Doğan Canku, Tuluyhan Uğurlu gibi önemli sanatçılarla konserler verdi, stüdyo çalışmalarında bulundu. Ayrıca Kanada, İsviçre, Fransa, Yunanistan ve Japonya’da çaldığı albümler de bulunmakta.
Özkan, Ocak 2016’da Tabla sanatı üzerine yazdığı “Tabla Sanatına Giriş” adlı ilk Türkçe kitabı yayımladı. Bugün, kendi kültürünün bir parçası olan Anadolu ritimleriyle, deneyimlediği diğer kültürlerin ritimlerini harmanlayan kendi “usul”ünü geliştirmeyi başarmış bir vurmalı çalgılar sanatçısıdır.