Güney Kore’nin 100 milyon dolarlık Kış Olimpiyatları stadyumu sadece dört kez kullanılacak

Olimpiyatlara ev sahipliği yapan şehirlerin yönetimi sıklıkla bir ikilemle karşı karşıya kalır: Stadyumlar ve etkinlik alanları inşa etmek için yüz milyonlarca dolar harcadıktan sonra, oyunlar bitince onlarla ne yapacakları.

Pyeongchang Olimpiyat Stadı’nın geleceğini inceleyen Güney Koreli yetkililer için ise cevap basit: Yıkacağız.

116 milyar won (109 milyon $) tutan stadyum, oyun boyunca sadece dört kez kullanılacak: Kış Olimpiyatlarının açılışı ve kapanış törenleri için Şubat ayında iki kez ve ardından Mart ayında iki kez, yine Paralimpiklerin açılış ve kapanış törenleri için. Ondan sonra yıkılacak. Joongang Iibo’nun haberine göre, 35 bin sandalye ile hükümetin oyunları ağırlamak için inşa ettiği birkaç yeni alandan sadece biri.

Diğerleri ise: Gangneung Speed Skating Center (134 milyar won), Gangneung Ice Arena (106.4 milyar won), Kwandong Hockey Center (62,7 milyar won), Jeongseon Alpine Center (203,4 milyar won), Olimpiyat Kayak Merkezi (114.1 milyar won). Sporcuları ağırlayacak olan Olimpiyat Köyü de yeni inşa edildi.

Associated Press’in verdiği bilgiye göre yerel yetkililer, oyun bittikten sonra bu diğer tesislerden bazılarıyla ne yapılacağı konusunda şaşkındılar. Birçok başarısız teklif arasında, paten sahasını paten üzerine bahis oynanan bir kumar alanına dönüştürmek ve hokey sahalarından birini bir hokey takımına vermek de vardı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi yetkilileri, Ağustos ayında tesislerin teftişlerini yaptıkları sırada, organizatörlere tesislerin “beyaz fil” olma riskiyle karşı karşıya kaldıkları uyarısında bulundular.

Olimpiyat alanlarının sonradan karışıklık yaratması nadir gerçekleşen bir olay değil. En iyi senaryo, sık kullanılan spor tesisleri haline gelmeleridir. Örneğin; Atlanta’da gerçekleşen 1996 Yaz Olimpiyatları için yapılan Centennial Olimpiyat Stadı, Atlanta Braves beyzbol takımı için yirmi yıl ikamet ettikleri bir eve dönüştürüldü.

Fakat bu mekânlar sıklıkla ihmal edilir. Rio de Janeiro’da onlarca yıllık Maracanã’yı 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları için yeniden inşa ettikten sonra tesisin durumu hızla kötüye gitti,  solucan istilasına uğradı ve yağmalandı. Atina’da 2004 oyunları için inşa edilen alanlar da hızla çöktü ve 10 bin kişilik Olimpiyat Köyü’nü okullar ve hastanelerle birlikte kamusal konut olarak dönüştürmeyi planlı bürokrasiye takıldı.

Kapak fotoğrafı: AP Images/Kim Kyung-mock

kaynak

What's your reaction?