Gözlerinde Fazladan Koni Hücresi Olan Bir Kadın Daha Fazla Renk Görebiliyor

İngiliz nörobilimciler, 25 yıldan uzun süredir devam eden araştırmaların ardından, kısa zaman önce gözlerinde fazladan bir tip koni – renkleri algılayan reseptör hücreleri – hücresi olan bir kadını keşfettiklerini açıkladı.

Tahminlere göre bu, normal bir insandan 99 milyon daha fazla renk görebilmek gibi inanılmaz bir gerçeği gösteriyor. Bilim insanları söz konusu kadının aramızda yaşayan “tetrakromatlar” dedikleri, süper görüşe sahip bir dizi insandan sadece biri olduğunu düşünüyor.

İnsanların çoğu trikromattır ve bu da bizim gözlerimizde üç tip koni hücresine sahip olduğumuz anlamına gelir.

Her bir tip koni hücresinin 100 tonu birbirinden ayırabildiği düşünülür, bu nedenle bu üç koni hücresinin tüm olası kombinasyonları bir araya geldiğinde, yaklaşık 1 milyon farklı rengi ayırt edebileceğimiz sonucu ortaya çıkar. Ama Kuzey İngiltere’de, 100 milyona kadar rengi ayırt edebilecek potansiyele sahip dört koni hücre tipine sahip bir doktor yaşıyor.

Bilim insanları, 25 yıldır aradıkları  “cDa29” kod adını verdikleri bu kadını iki yıl önce buldular.

Tetrakromatların var olduğu fikri ilk olarak 1948 yılında, Hollandalı bilim insanı HL de Vries tarafından renk körlerinin gözünde ilginç bir durumu fark etmesiyle ortaya çıktı. Renk körü erkekler yalnızca iki normal koni hücresine ve yeşil ya da kırmızı ışığa karşı duyarlılığı daha az olan mutant bir koniye sahipken renk körü erkeklerin annelerinin ve kızlarının bir mutant konisi ve üç normal konisi olduğunu gördü. Bu, sadece üç tanesi normal çalışan dört tip koni hücresine sahip olmak demekti.

kaynak

What's your reaction?