“Gizil Görünümler” BLOK art space’te

BLOK art space’de geçen sene gerçekleşen “Botanik Üzerine“ adlı karma sergisi sanatçılarından Macoto Murayama, Türkiye’deki ilk kişisel sergisini 10.04 – 20.05.2018 tarihleri arasında “Gizil Görünümler” adıyla BLOK art space’in Çukurcuma mekanında gerçekleştiriyor.

Botech (Boteknik) kavramı, sanatçının botanik ve teknik sözcüklerinden türettiği bir kelime oyunundan gelmektedir. Murayama; sanat, bilim ve teknolojinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan yeni görünümlerin peşindedir. Sergiye de adını veren ‘latent imaj’ mantığının bir yansıması olarak Murayama’nın çiçekleri, gözle görülemeyenlerin görünüm kazanma sürecini temsil eder. Doğada olan ama farkına varılamayan her bir detay, saklı yapılar ve mekanikler sanatsal dışavurum süreci aracılığıyla görülebilir hale gelir. Bilimsel illüstrasyon tekniği ile ‘dijital botanik bahçesi’ne dikilen bitkiler, gerçek bir bitkinin neredeyse 6 kat büyütülmüş ve diyagram çıkarma (blueprint) yöntemiyle detaylandırılmış halleridir.

Saklama, koruma altına alma pratikleri değerli nesnelerin dijital ortamlarda arşivlenmesi yolunu açtı. Bugün kültürel mirasın çoğu müzelerin dijital arşivlerinde korunma altında. Peki ya doğanın mirası? Organik olanın da dijitalleşme sürecinde geleceğe saklanması söz konusu olabilir mi? Bundan yüzyıllar önce ilk detaylı, bilimsel bitki çizimleri tam olarak aynı dürtüyle, bilgiyi geleceğe taşıma kaygısı ile yapılmış. Bu çizimler sayesinde doğanın da bir matematiğinin ve mimarisinin olduğu bilgisi, botaniğin bilim olarak kabul edilmiş olmasına büyük etkide bulunmuş. Şimdi, Macoto Murayama, floranın dijital olarak yeniden yaratılmasıyla geleceğe taşınabileceği fikrini bize sunuyor, bitkilerin gizli dillerini ve gizil görünümlerini ortaya çıkarıyor ve hatta bir açık arşiv yaratıyor.

Bitki ile makinayı, doğal olan ile dijital olanı görsel bir dil ile birleştiren Asya Dijital Sanat Ödüllü sanatçının sergide yer alan eserlerine Botech Composition – 1 adlı bir tek kanallı video işi ile bu sergisine özel üretim aşamasında olduğu farklı bir video işi de eşlik etmekte.

Cansu Şimşek
———–

BLOK art space Çukurcuma
Exhibition: 11.04 – 20.05.2018
Curator: Cansu Şimşek

What's your reaction?