Gizemli “Voynich Yazması” tümüyle dijitalleştirildi

15. yüzyılda parşömen üzerine yazılan, gizemli “Voynich Yazması” Yale Üniversitesi tarafından tümüyle dijitalleştirildi ve paylaşıldı. 116 yapraklık kitabın içinde botanik ve astrolojiye ait çok sayıda çizim yer alıyor.

Uzun süre dili çözülemeyen yazma Bristol Üniversitesi’nde görev yapan dilbilimci Dr. Gerard Cheshire, yalnızca 2 haftalık bir çalışma ile deşifre edildi.

Dilbilimci Cheshire, metnin kodeksini çözmek için yanal düşünme yöntemlerini ve dil inceliklerini kullandı.

Cheshire’ın çalışması, Voynich elyazmasında cinsellik, kadınların düşünce yapısı ve ebeveyn olma gibi konuların işlendiğini ortaya koydu. Buna göre Voynich elyazması, dönemin Katolik ve Roman pagan inançları doğrultusunda kaleme alınan ve 15’inci yüzyıla ait olan bir kitap.

1401-1458 yılları arası yaşayan Kraliçe Maria’nın da bahsedildiği Voynich elyazmasında fiziksel arınma, ruhsal aydınlanma gibi konular da işlenmiş

Kitapta yer alan harita benzeri bir çizimde, Tiren Denizi’nde meydana gelen yanardağ patlaması sebebiyle Aragon Kraliçesi önderliğinde gerçekleştirilen kurtarma çalışmaları tasvir ediliyor.

Voynich el yazması‘nın İtalya’da İtalyan Rönesansı sırasında oluşturulduğu tahmin edilmektedir. El yazması ismini, 1912 yılında varlığını ortaya çıkaran Wilfrid M. Voynich adındaki Polonyalı sahaftan almış. Toplam 240 sayfadır ancak bazı sayfaların eksik olduğu düşünülmektedir. Metin soldan sağa yazılmıştır, sayfaların çoğunda çizimler veya diyagramlar bulunur. Bazı katlanabilir sayfalar vardır.

Voynich el yazması, hem I. Dünya Savaşı hem de II . Dünya Savaşı’ndan Amerikan ve İngiliz kod kırıcılar da dahil olmak üzere birçok profesyonel ve amatör kriptograf tarafından incelenmiştir. El yazması anlam ve kökeninin gizemi, popüler hayal gücünü heyecanlandırdı, roman ve spekülasyonların öznesi haline geldi. 1969’da Voynich el yazması Hans P. Kraus tarafından Yale Üniversitesi’nin Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi’ne bağışlandı.

What's your reaction?