Geleneksel Fas müziğinde kullanılan müzik aletlerine adanmış bir müze: Dar Jamai
Bu müzenin temel odağı Fas ve çevresindeki bölgenin çeşitli müzik geleneklerini temsil eden müzik aletleri. Ziyaretçiler müzede çeşitli etnik ve kültürel gruplardan oluşan kapsamlı bir müzik aleti koleksiyonunu inceleyebiliyor. Sergiler bu müzik eserlerinin tarihi önemi, yapım teknikleri ve kültürel önemi hakkında bilgi sağlıyor.
Geleneksel Fas müziği kaleidoskopik bölgesel varyasyonlarına göre sınıflandırılır. En yaygın stiller arasında Amazigh, Andalusi, malhun, chaabi, aita, reggada, gnawa ve guedra bulunur. Bu stillerin her biri belirli etnik gruplar ve müzik aletleriyle ilişkilendirilir. Yerel olarak mevcut kaynaklardan ve bazen bulunması zor malzemelerden yapılan bu enstrümanlar çok üst düzeyde zanaatkarlık gerektirir.
Mimari açıdan bakıldığında müzenin güzel iç avlusu ve özenle dekore edilmiş odaları müzik aleti sergileri için olağanüstü bir ortam sağlar ve geleneksel bir Fas sarayının ihtişamına sahiptir. Mekandaki her oda müzik gösterilerini tamamlayacak ve ziyaretçilere Fas’ın müzik mirasına dair sürükleyici bir deneyim sunacak şekilde dikkatlice tasarlanmış kültürel bir incelik hikayesi anlatır.
Kabul odasında ortaya çıkarılan bir yazıt binanın 1882’de inşa edildiğini söylüyor. Bu sarayın orijinal sahibi Sultan Moulay Hasan I’in Sadrazamı Ben Larbi Jamai’ydi. 1912’de Fransız yetkililer bu binayı askeri hastane olarak yeniden düzenledi ve 1920’de saray resmi olarak tarihi anıt olarak tanındı. Aynı yıl içinde Yerli Sanatlar Müzesi açıldı. O zamandan beri müzenin teması bazı dönüşümler geçirdi ve 2014’te Ulusal Müzik Müzesi oldu.
atlas obscura