Erkin Koray Yaşamını Yitirdi
Anadolu rock müziğin usta ismi Erkin Koray, uzun yıllardır yaşadığı Kanada’nın Toronto kentinde yaşamını yitirdi.
82 yaşındaki usta sanatçının fenalaşıp hastaneye kaldırıldığı ve yoğun bakımda olduğu kızı Damla Koray tarafından açıklanmıştı.
24 Haziran 1941’de İstanbul’da doğan Erkin Koray, müzik yaşamına piyano öğretmeni annesinden aldığı derslerle başlamıştı. 1950’li yıllarda Alman Lisesi öğrencisiyken kurduğu dört kişilik grubuyla salonların altını üstüne getirmeye başlamıştı. 60’lı yıllarda okuldan mezun olup askerliğini yaptıktan sonra rock müziğe yönelerek gittiği ortamları sarstı.
70’li yılların başında, Ritmciler’den sonra kurduğu ikinci grubu ”Yeraltı Dörtlüsü” ile çıkardıkları albümlerle dikkatleri üzerine çeken Erkin Koray, Türkiye’de underground müzik akımının öncüsü oldu. Başarılı bir sürecin ortasındayken yurt dışına gitmiş ve orada yabancı müzisyenlerle kurdukları gruplarla İngilizce şarkılar söyledi.
1971 yılının yazı biterken Türkiye’ye dönen Erkin Koray, underground ve psychedelic müzik yapan ve Super Group adını verdiği yeni bir grup kurdu. Grup, “Yağmur” ve “Sen Yoksun Diye” şarkılarını kaydedip dağıldı. Ağustos 1972’de Bunalımlar grubundan gitarist Aydın Cakus ve baterist Nur Yenal’ın yanına genç bas gitarist Özkan Uğur’u alarak Ter grubunu kuran Koray, bu grupla Kasım ayında “Hor Görme Garibi / Züleyha” 45’liğini çıkardı.
1974 yılı ise Koray’ın en başarılı yıllarından biri oldu. Bu dönemde Şaşkın / Eyvah, Krallar / Dost Acı Söyler ve Feshupanallah / Komşu Kızı 45’likleri dinleyiciyle buluştu. Erkin Koray, 1982’de ise “Benden Sana” albümünü yayımladı. Albümün bir kısmını Almanya’da Köln ve Hamburg’da kaydederken bir kısmını da İstanbul’da kaydetti. Türkiye’ye kesin dönüşünün ardından, ailevi sorunlarından dolayı kendisi için pek verimli geçmeyen 1985-1990 yılları arasında belki en çok bilinen çalışması olan “Çöpçüler” ile büyük bir çıkış yaptı.
1990’da yayımladığı “Tamam Artık” albümünden sonra bir sessizlik ve plak şirketlerine küskünlük dönemine giren sanatçı, 1991’de “Tek Başına Konser” adlı konser kayıtlarından oluşan albümün dışında albüm çalışmalarına ara verdi.
1996 yılına kadar süren bu sessizlik, iddialı ve görece yüksek bütçeli “Gün Ola Harman Ola” albümü ile bozuldu. Büyük satış başarısı göstermeyen ancak eleştirmenlerce olumlu eleştiriler alan bu çalışmayı, 1999 yılında yayımlanan yeni şarkılarının yanında eski şarkılarının da yeni düzenlerinin bulunduğu “Devlerin Nefesi” adlı son albümü takip etmişti.