Britanya’nın yaşayan en büyük edebiyat eleştirmeni ve düşünürü kabul edilen Terry Eagleton’ın Eleştirel Devrimciler: Okuma Biçimimizi Değiştiren Beş Eleştirmen adlı kitabı, Ayrıntı Yayınları’nın İnceleme dizisinde okurlarla buluşuyor. Edebiyat eleştirisinin şekillenmesinde büyük katkısı olan I. A. Richards, William Empson, F. R. Leavis, Raymond Williams ve E. P. Thompson’ı mercek altına alan Eagleton, bu isimlerin edebiyat anlayışını nasıl köklü bir biçimde dönüştürdüğünü ve modern eleştirinin temellerini nasıl attığını akıcı ve esprili bir üslupla anlatıyor. Eagleton’ın keskin zekâsı ve eleştirel bakış açısıyla kaleme aldığı Eleştirel Devrimciler, edebiyat eleştirisinin toplumsal ve politik boyutlarını da gözler önüne seriyor.
Ayrıntı Yayınları, Terry Eagleton’ın Mizah, Radikal Kurban, İyimser Olmayan Umut, Şiir Nasıl Okunur?, Hayatın Anlamı, Tatlı Şiddet, Postmodernizmin Yanılsamaları, Kültür Yorumları, İdeoloji ve Edebiyat Kuramı aldıçalışmalarının ardından Eleştirel Devrimciler kitabını da okurlarla buluşturdu. Eleştirel Devrimciler’i dilimize Akın Emre Pilgir çevirdi.
Elinizdeki esersadece İngiliz dili ve edebiyatına meraklıolanlar için değil genel olarak edebiyatın son yüzyılda okunma şeklive eleştirel okumaların izlediği değişime meraklı tüm okurlariçin bulunmaz kaynak. Terry Eagleton, edebiyatve eleştirel okumaların geçirdiği dönüşümü olağanüstü bir akıcılık veüslupla kaleme alıyor.
BirinciDünya Savaşı’ndan önce geleneksel edebiyat okumaları toplumdangenel olarak yalıtılmış durumdaydı. Takip eden yıllarda ve özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra genişleyen eğitim imkânlarıyla genç kuşak eleştirmenlerin sayısı daha da arttı.Sinemanın, reklamcılığın ve popüler basının giderek daha fazla etkili olmasıyla eleştirel okumaların ve edebiyatın konumu büyük bir önem taşır oldu. Bu süreçte edebiyatın sistemli bir bilimsel düşünce konusuna dönüştürülmesi, ticari ve faydacı bir toplumda dilin yoksullaşmasınabir tepkiyi temsil ediyordu. Bu kitapta ele alınan eleştirmenlerin hepsine göreedebiyat eleştirisi toplumsal hastalıkları teşhis etmenin bir yoluydu ve yerine getirilmesi gereken hayati bir ahlaki işleve sahipti. Siyasi görüşlerine, sınıfsal arka planlarına rağmen hepsini devrimci kılan unsur da buydu.
Terry Eagleton bu eserde işte bu devrimcilerin, T. S. Eliot, I.A. Richards, William Empson, F. R. Leavis ve Raymond Williams’ın,yaşamları ve çalışmaları üzerine düşünüyor. Bugün unutulmaya yüz tutmuşhayati bir edebiyat eleştirisi geleneğini mercek altına alıyor. Bu beşeleştirmen, modern zamanların en orijinal ve etkili eleştirmenleri arasında yeralıyor. Etkileri sadece İngilizce konuşan ülkelerde değil her yerdehissedilen yaklaşımları, eleştirileri ve görüşleri, Eagleton sayesinde tüm okurların erişimine açılmış halde. Önemli bir değişim ve deneyimleme dönemi ve bunun eleştirel kuramla bağları arasında köprü kurma imkânı da…
Eleştirel Devrimciler: Okuma Biçimimizi Değiştiren Beş Eleştirmen, raflarda ve internet satış sitelerinde!
Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com
instagram.com/ayrintiyayinlari
TERRY EAGLETON HAKKINDA
Britanya’nın yaşayan en büyük edebiyat eleştirmeni ve düşünürü kabul edilen Terence Francis Eagleton, 22Şubat 1943’te Salford’da doğdu. Oldukça yoğun bir Katolik öğrenimi gördükte nsonra, Raymond Williams’tan da dersler alacağı Cambridge Üniversitesi’ne girdive burada lisans, lisansüstü ve doktora yaptıktan sonra kısa bir süre İngiliz Edebiyatı üzerine dersler verdi. Oxford Üniversitesi (1992-2001), Manchester Üniversitesi, Notre Dame Üniversitesi ve halen çalıştığı Lancaster Üniversitesi’nde daimi hocalık yaptığı gibi daha birçok üniversitede de misafirhoca olarak konferanslara katılıp sunumlar yaptı. Ayrıca New Left Review veNew Statesman dergilerine yıllarca yazılarıyla katkıda bulundu.
Eagleton, ilk iki kitabı, Shakespeare and Society (1967) ve Exiles and Emigrés’te (1970) edebiyata Katoliklikle sosyalizmin ilginç bir sentezini yaparak yaklaştı. İleriki yıllarda böylesi bir sentez arayışından koparak Althusser Okulu’nun edebiyat kuramı alanındaki en önemli adı Pierre Macherey’nin izini sürecek; “bütünlük”,“organiklik” ve “yansıma” gibi Hegel kökenli kavramların edebiyat yapıtlarını çözümlemekte kullanılmasına karşı çıkacaktır. Marxism and Literary Criticism(1976; Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi, Çev. Utku Özmakas, İletişim Yay., 2012) adlı yapıtında Marksist gelenekteki benzer eğilimleri sert birbiçimde eleştirmiştir. Criticism and Ideology (1976; Eleştiri veİdeoloji, Çev. E. Tarım, S. Öztopbaş, İletişim Yay., 1985) kitabında ise yapısalcılıktan esinlenen bir “metinbilimi” kavrayışına maddeci ve bilimsel biriçerik kazandırmak için edebiyat yapıtı ile ideolojiler arasındaki, “yansıtma” kavramının kuşatamadığı karmaşıklıktaki ilişkileri incelemiştir.
Eagleton, metni “açıklamaya”çalışan ’80’lerdeki bilimsel yönelimini yavaş yavaş terk ederek metni“kullanmaya” ağırlık veren, daha siyasal bir yaklaşımı benimsemiştir. WalterBenjamin or Towards a Revolutionary Criticism (1981; Walter Benjamin yada Bir Devrimci Eleştiriye Doğru, Çev. Ferit Burak Aydar, Agora Yay.,2013); Literary Theory (1983; Edebiyat Kuramı, Çev. Tuncay Birkan, Ayrıntı Yay. 1990) ve The Function of Criticism (1984; EleştirininGörevi, Çev. İsmail Serin, Ark Yay., 1998) gibi yapıtlarında, Benjamin’in yanı sıra, Mihail Bahtin, Derrida, Wittgenstein, Foucault ve feminist hareketinbu siyasal yaklaşımı büyük ölçüde etkilediği görülür.
Edebiyat kuramı alanındaki buçalışmalarının yanında edebiyat “pratiğine” de bulaşmış, Brecht and Company (yayımlanmadı)ve Saint Oscar (1990) adlı iki oyun ve tek romanı olan Saints andScholars’ı (1987; Azizler ve Alimler, Çev. Osman Akınhay, AgoraKitaplığı, 2003) yazmıştır.