Dünyanın En Uzun Tünelinin İlginç Özellikleri

Feribota binmeden Oslo’dan Bergen’e gitmek ister misiniz? Tam anlamıyla uzun bir yolculuğa çıkıyorsunuz ve yol sizi dünyanın en uzun yol tüneline girmek için batı Norveç’teki Sogn’in kalbinde götürüyor: Lærdal ve Aurland şehirlerini birbirine bağlayan 24.5 kilometre Lærdal tüneline uzanıyor.

Lærdal Tüneli’nin (Norveç’teki Lærdalstunnelen) inşası beş yıl sürdü ve 2000 yılında tamamlandı. Şu anda şu anda dünyanın en uzun ikinci tüneli olan beş kilometrelik St. Gottard Tüneli’ni geride bıraktı. Tüm proje 126 milyon ABD Dolarına mal oldu. Tünelden geçişlerde ücret alınmıyor.

Dünyanın en uzun tüneli üzerinden seyahat etmek 20 dakika civarında sürüyor. Evet bu yeraltında sürüş için uzun bir zaman ve dalgınlık, uyku gibi durumlar için endişelenmenize gerek yok: bu tünel tasarlandığında, görsel ilgi yaratmak ve sürücüleri dikkatli tutmak için bazı özellikler eklendi. Güvenlik ekipmanları ve izleme sistemi de kuruldu.

Aslında 15 dönüş noktası ve 48 arızalanma durumunda yol kenarı park yeri olan tünel, dört bölüme ayrılmış. Bölümler, yapay dağ mağaraları, genişletilmiş ve özel aydınlatmayla donatılmış kaya odaları ile her altı kilometrede sonradan yapılmış. Bu sayede kendinizi gün ışığına çıkmış gibi hissedebiliyorsunuz.

Lærdal tünelinin uzunluğu nedeniyle hava dolaşımımda bir sorun olabileceği düşünülerek tünelin kendi hava arıtma tesisi en büyük mağaralardan birine kuruldu. Tesis, iki büyük fanın yanı sıra toz ve azotdioksidi uzak tutan elektrostatik ve karbon filtreden oluşuyor.

Tünelden günde yaklaşık bin araç geçiyor ve en yoğun saatte tünelde dört yüz araç bulunuyor.

Who says a tunnel can't be beautiful? | © CucombreLibre / Flickr

© CucombreLibre / Flickr

Crossing the Lærdal tunnel | © Guillaume Baviere / Flickr

© Guillaume Baviere / Flickr

Getting tunnel vision | © Elena Giglia / Flickr

© Elena Giglia / Flickr

The entrance to Lærdal tunnel in Aurland | © Karl-Hermann Loges / Flickr

© Karl-Hermann Loges / Flickr

World's longest road tunnel is in Norway | © Jørn Eriksson / Flickr

© Jørn Eriksson / Flickr

 

kapak fotoğrafı: © dconvertini / Flickr

theculturetrip.com

 

What's your reaction?