Dünyanın En Sıra Dışı Asansörleri
Büyüleyici bir sahil kasabasında bulunan Brezilya’nın ilk asansöründen, Almanya’nın Mercedes-Benz Müzesi’nde inşa edilen bir diğerine bunlar, görmeye değer asansörler.
Asansörler, nadiren bir bina tasarımındaki estetiğin parçasıdır. Yine de, bazen kuralların yıkılması gerekiyor, bu yüzden bazı asansörler bir ulaşım aracından çok daha fazlası. Bazıları çılgın tasarımlarıyla olağanüstüdür ve tipik kuleleri olduğunun ötesine geçirirler.
AD, dünya çapındaki çılgın tasarıma sahip asansörler araştırdı. Biri, bir dağın tepesine kadar uzanırken, diğeri altın rengine sahiptir ve geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanır. Diğer her şey bir yana, bu mühendislik harikaları, bazen bir düğmeye basmanın merdivenleri çıkmaktan daha iyi olduğunu gösteriyor.
kapak fotoğrafı: Bailong Asansörü, Çin. Getty Images/VCG. Bu 1,070 metrelik açık asansör, Yüz Ejderhalar Asansörü olarak bilinir ve Çin’in Hunan Eyaletindeki kayalık Zhangjiajie dağlarında yer alır.
AquaDom Asansörü
Bu eşsiz asansör, Berlin’deki Sea Life Centre’daki 82 metrelik silindir şeklindeki akvaryumun içinde yer alıyor. Asansör, suyla temas etmeden yuvarlak akvaryumun çekirdeği boyunca ilerliyor. Akvaryum 97 farklı türden 1.500’ün üzerinde balık barındırıyor ve 2004 yılında inşa edildi.
Mercedes-Benz Müzesi Asansörü
Almanya’nın güneyine insanları çeken sadece Stuttgart’daki Mercedes-Benz Müzesi’ndeki şık arabalar değil. Bu minimal, beton kaplı bina, ayrıca hap şeklinde bir asansöre sahip. Betonu ölçeklendiren metal bölmenin içinde duran küçük dikdörtgen penceresinden bakarken muhteşem bir sürüş deneyimi yaşamak mümkün.
Santa Justa Asansörü
Lizbon’un kalbindeki bu demir asansör, (Carmo Lift olarak da bilinir) şehrin sanayi geçmişinin bir sembolüdür. Yüzyıl başlarında inşa edilen binalar arasında yer alan bu 1902’den kalma asansör, dekoratif kenarları ve çiçek desenleriyle klasik neo-gotik bir tasarıma sahiptir. Şehre bakan bir görüntüleme istasyonuyla Santa Justa Caddesi’nde yer alır ve yüksekliği 147 metreyi bulur.
Louvre Asansörü
Sarmal çelik bir merdivenin kalbinde yer alan bu çatısız asansör, kendi başına bir sanat eseridir. Hidrolik asansör, Paris’in en popüler müze lobisinin manzarasına katkı sunarken bodrum katından en üst kata kadar 10 yolcu taşıyor.
A’DAM Toren
Noord adasındaki binanın tepesinde, 22. kattaki pencereli çatı, ziyaretçilere keyifli zaman geçirtiyor. Yaratıcı ajans The Stone Twins tarafından tasarlanan bu kare şeklindeki asansör, yanıp sönen neon ışıkları ve senkronize müzikleriyle herkesin dikkatini çekiyor.
Lacerda Asansörü
1873 yılında inşa edilen, Bahia şehrinde bulunan ve limana bakan bu tarihi mimari yapı, Brezilya’nın ilk asansörüdür. 27 metre yüksekliğindeki asansör, şehrin muhteşem manzarasını sunar ve gece gök kuşağı rengine bürünürken Art Deco mimarisine de dikkat çeker.
Hammetschwand Asansörü
İsviçre Alpleri’nde yükselen, konukları dağların nefes kesici manzaralarına taşıyan ve 500 metrelik bir tırmanış sağlayan açık asansör var. Küçük bir dikdörtgen şeklindeki asansörün ilk tasarmı 1905’te yapıldı ve hızlandırmak için iki kez yeniden tasarlandı. Asansör, her seferinde sadece bir düzine insan alıyor.
architecturaldigest.com/