Dünyanın En Güzel 17 Köprüsü
Mimarlık dünyasındaki belki de hiçbir şey bir köprü kadar faydalı değildir. Gerçekten de, bu kapsayıcı yapılar bir boşluğu aşmamıza izin verir aynı zamanda bazı gökdelenlerin ve evlerin aksine umumun kullanımına açıktır. Ve işlevsel olmaları sıradan olmaları anlamına da gelmez. Aslında, dünyanın en büyük mimarlarından bazılarının yaratıcı zekâlarının neler yapabileceğini en çok köprülerde görürüz. Architectural Digest dergisi, Abu Dhabi’de Zaha Hadid tarafından tasarlanan köprüden, İran’ın İsfahan kentindeki az bilinen Khaju Köprüsü’ne kadar, dünyanın en güzel 17 köprüsünü derledi.
Seri Wawasan Köprüsü (Putrajaya, Malezya)
2003 yılında tamamlanan Seri Wawasan Köprüsü, Kuala Lumpur merkezli PJSI Consultants tarafından tasarlandı ve Malezya’nın Putrajaya kentinde bulunmaktadır.
Puente de la Mujer (Buenos Aires, Arjantin)
Santiago Calatrava tarafından tasarlanan Puente de la Mujer, 2001 yılında tamamlandı ve Buenos Aires ticaret bölgesinde yer almaktadır.
High Bridge (Amsterdam, Hollanda)
2001 yılında tamamlanan Amsterdam’daki High Bridge (aynı zamanda Python Köprüsü olarak da bilinir), New York merkezli West 8 şirketi tarafından tasarlandı.
Nescio Köprüsü (Amsterdam, Hollanda)
2006’da tamamlanan Amsterdam’ın Nescio Köprüsü nefes kesen bir güzelliktedir ve iki yıllık bir süre zarfında üç önemli ödül kazandı. Londra merkezli WilkinsonEyre tarafından tasarlanan yapının toplam uzunluğu yaklaşık 793 metredir.
Rialto Köprüsü (Venedik, İtalya)
16. yüzyılda inşa edilen Venedik’in Rialto Köprüsü, şehrin Büyük Kanalının üzerindeki en eski köprüdür.
Zubizuri (Bilbao, İspanya)
Zubizuri yaya köprüsü (Campo Volantin Köprüsü ve Puente del Campo Volantin olarak da biliniyor) 1997’de inşa edilmiştir. Efsanevi mimar Santiago Calatrava tarafından tasarlanan yapı, Bilbao, İspanya’da bulunmaktadır.
Manhattan Köprüsü (New York City, ABD)
Manhattan Köprüsü 1912’de tamamlandığında, Brooklyn Köprüsü’nden şehrin en uzun köprüsü unvanını aldı. Doğu Nehri boyunca uzanan yaklaşık 2090 metre uzunluğundaki Manhattan Köprüsü, Leon Moisseiff tarafından tasarlandı.
Şeyh Zayed Köprüsü (Abu Dhabi, Birleşik Arap Emirlikleri)
Zaha Hadid tarafından tasarlanan Abu Dhabi’nin Şeyh Zayed Köprüsü, 2010 yılında toplam 300 milyon dolara tamamlandı.
Széchenyi Chain Bridge (Budapeşte, Macaristan)
İngiliz doğumlu mühendis William Tierney Clark tarafından tasarlanan Széchenyi Chain, 1849 yılında açıldı ve kuvvetli akıntısıyla zorlu Tuna Nehri üzerinde geçti.
Golden Gate Köprüsü (San Francisco, ABD)
San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü, dünyadaki en tanınmış yapıları arasındadır ve 1937’de tamamlanmıştır. Mimar Irving Morrow tarafından tasarlanan Art Deco yapı, Amerikan İnşaat Mühendisleri Topluluğu tarafından Modern Dünyanın Harikalarından biri olarak seçildi.
Tower Bridge (Londra, İngiltere)
Londra’daki ikonik Tower Bridge mutlaka görülmesi gereken turistik cazibeye sahip bir yapı. 1894 yılında açılan köprü, otomobillerin ve yayaların Thames Nehri’nden geçmesini sağlarken, 86 derecelik bir açıyla yükselebilmesi sayesinde nehir trafiğinin akışına da izin verir.
Helix Köprüsü (Singapur)
Helix Köprüsü, Marina Center’ı Marina South’la bağlayan Singapur’un kalbinde bir yapıdır. 2010 yılında tamamlanan köprü modern mimarisiyle göze çarpar.
Juscelino Kubitschek Köprüsü (Brasilia, Brezilya)
Brezilya’nın Brasilia şehrinde bulunan Juscelino Kubitschek Köprüsü, Alexandre Chan ve yapı mühendisi Mário Vila Verde tarafından tasarlandı. 2002’de tamamlandığında, maliyeti kabaca 57 milyon dolardı.
Millau Viyadüğü (Creissels, Fransa)
Güney Fransa’da bulunan Millau yakınlarındaki Tarn Nehri vadisinden geçerek uzanan Millau Viyadüğü, dünyanın en yüksek köprüsü olup, yapı tabandan yaklaşık 343 metre yüksekte bir zirveye sahiptir. Mimar Sir Norman Foster ve yapı mühendisi Michel Virlogeux tarafından tasarlanan köprü, 2004 yılında açıldı.
Charles Köprüsü (Prag, Çek Cumhuriyeti)
1400’lü yılların başında tamamlanan Charles Köprüsü, Çek Cumhuriyeti’ndeki Vltava Nehri’nden geçen tarihi bir köprüdür. Tamamıyla taştan yapılmış köprü, neredeyse 518 metre uzunluğundadır ve her iki tarafı düzinelerce heykelle süslenmiştir.
Brooklyn Köprüsü (New York City, ABD)
New York’taki Brooklyn Köprüsü, zengin tarihsel arka planıyla ikonik bir yapıdır. 1883’te tamamlanan köprü, açılışından birkaç gün sonra oluşan bir panikle on iki kişinin ölmesiyle sonuçlanan olayla New Yorklular dehşete düştü ve köprüden korkmaya başladı. İnsanlara köprünün güvenle olduğu kanıtlamak isteyen yetkililer Brooklyn Köprüsü’nden 6 ton ağırlığında 21 fil geçirdi. Bugün, yaklaşık 150.000 araç ve yayalar her yıl Doğu Nehri’ni geçmek için bu köprüyü kullanıyor.
Khaju Köprüsü (İsfahan, İran)
1650’de inşa edilen Isfahan’daki Khaju Köprüsü, Safevi hanedanlığının (1501-1736) zirveye ulaştığı dönemin ürünüdür. 133 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde olan yapıda 23 kemer bulunmaktadır. Hem günışığında hem geceleri oldukça güzel görünen Khaju Köprüsü, bugün popüler bir buluşma noktasıdır.
kaynak: architecturaldigest.com