Dünyanın 250 Milyon Yıl Sonra Nasıl Görüneceğine Bir Bakın

Bir zamanlar muhtemelen dinozorlara ev sahipliği yapan tarih öncesi süper kıta Pangea’yı artık bilmeyenimiz azdır. Yaklaşık 200 milyon yıl önce, kıtaların kayması olarak bilinen süreç toprakların bazı kısımlarını birbirinden ayırmaya başladı. Kıtalar tektonik levhaların etkisiyle birbirinden ayrılarak bugünkü yerlerine göç etti ancak Dünya’nın yüzeyi hala statik değil. Kıtalar değişmeye devam ediyor; bu da Himalayaların her yıl hafifçe yükselmesine ve kıtaların sürekli yavaşça hareket etmesine neden oluyor. Aslında son bilimsel tahminlere göre yaklaşık 250 milyon yıl içinde kıtalar yeniden birleşerek süper kıta oluşturabilir.

Bu süper kıtanın birkaç farklı biçime sahip olma ihtimali var. Aurica olarak bilinen bir senaryoya göre ekvator kıtası oluşuyor. Amasia’yı oluşturmak için kıtalar Kuzey Kutbu’nda birleşecek, Antarktika ise Güney Kutbu’nda kalacak. Novopangea’da Pasifik Okyanusu kapanıyor. Pangea Ultima veya Proxima’ya göre kıtalar küçük bir okyanus veya deniz etrafında birleşiyor. Pangea Proxima tarih öncesi duruma geri dönen “bir sonraki pangea” anlamına geliyor. Nature Geoscience’da yayınlanan yakın tarihli bir makaleye göre Pangea Ultima “volkanik yarıklanma ve gaz çıkışındaki değişiklikler nedeniyle. . . [ve] güneş enerjisi. . . ve kıtasallık (okyanustan uzakta sıcaklıkların daha geniş aralıkta olması), memeli yaşamına karşı artan düşmanca ısınmaya yol açıyor.” Yazarlar bunun “muhtemelen iklimin yaşanmaz noktaya geleceğine ve kitlesel yok oluşa yol açacağı” sonucuna vardı.

Cgboeree via Wikimedia CommonsCC BY-SA 4.0 DEED

Bu kitlesel yok oluş korkutucu olsa da milyonlarca yıl boyunca tarihe bakıldığında bu doğal bir süreçtir. Yıldız yaşlandıkça Güneş daha da ısınacak, dolayısıyla Dünya sonunda daha fazla radyasyonla karşı karşıya kalacak. Benzer bir olayda dinozorların nesli tükendi ancak krizleri kısmen asteroit çarpması ve yanardağlardan kaynaklandı.

Süper kıtaları inceleyen jeolog Hannah Davies, Mashable’a şöyle konuştu: “Sonunda Pangea’nın dinozorların ortalıkta dolaştığı zamanlardaki durumuna çok benzeyebilir. Dünya tarihi boyunca altı veya yedi süper kıta döngüsüyle sonuçlanabiliriz.”

Wikimedia Commons, Public Domain

 [Mashable]

KAPAK FOTOĞRAF: Photo: IANM36/Depositphotos

What's your reaction?