Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün yayınladığı araştırmaya göre insanlığın gelecekteki beslenme sorununu çözmek için neler yapılmalı
2050 yılında 10 milyar insanın beslenmesi zorluğunun üstesinden gelmek için, insanlık daha az sera gazı üretmeli, gıda atıklarıyla mücadele etmeli, et tüketimini azaltmalı ve çiftlik verimliliğini artırmalı.
En azından Global Bank, BM ve iki Fransız araştırma enstitüsü olan Cirad ve Inra ile işbirliği içinde çalışmalarını yürüten Amerikan düşünce kuruluşu World Resources Institute (WRI) tarafından yapılan araştırmaya göre bu böyle.
5 Aralık’ta yayımlanan rapor, şu sonuçlara varıyor: 30 yıl içinde küresel nüfusu fakirleştirmeden ve dünyaya zarar vermeden beslememize olanak tanıyacak mucizevi bir çare yok.
Rapor, beslenme sistemimiz için mümkün olan en kısa sürede uygulanması gereken büyük değişiklikler öngörüyor. WRI’a göre, küresel gıda talebi 2050 yılında % 50 oranında artarken bu oran hayvansal gıdalarda yaklaşık % 70 oranında artış gösterecek.
Oysa bugün, yüz milyonlarca insan zaten açlık çekiyor, tarım sektörü dünyadaki arazinin yarısını kullanıyor ve büyük oranda sera gazı üretiliyor.
Çalışmanın yazarları, bu durumla yüzleşmek gerektiğini söylerken sürdürülebilir bir şekilde küresel nüfusu beslemeye olanak sağlayacak bir önlemler listesi öneriyor.
Araştırmada Balık Üretimini Arttırmak Öneriliyor
İlk tavsiyeleri, gıda atıklarını kısıtlayarak talebi azaltmak, aynı zamanda daha az büyük baş eti yemek ve biyoyakıtlar yerine insanları ve hayvanları beslemek için tarımı kullanmak.
Eşzamanlı olarak, tarımın ve canlı hayvanların üretkenliğinin tarihsel olarak daha yüksek seviyelere ulaşması gerekir, ancak ormansızlaşmanın durması için aynı yüzey alanını kullanmalı. Bataklıklar ve bozulmuş topraklar da rehabilite edilmeli.
Son olarak, WRI balık yetiştiriciliğini geliştirmeyi ve balık avcılığıyla balık yetiştiriciliğini artırmayı öneriyor. Ayrıca, gelişmekte olan teknolojilerin en iyi şekilde kullanılması ve tarımla ilgili sera gazı salımının azaltılmasına yönelik tarımsal uygulamalar teşvik edilmeli.
AFP
(© Fotoğraf, Richard Levine/Corbis, Getty Images)