Adaylar arasında 17. yüzyılda yaşamış bir simyacı ve Charles Darwin’in büyükbabası da yer alıyor.
Gerçek bir Dr. Frankenstein var mıydı? Mary Shelley’nin Frankenstein‘ı birçok kişi tarafından ilk bilimkurgu romanı olarak kabul edilir. Bilin çevrelerinde ölüleri hayata döndürmek için ciddi çaba harcandığı bir dönemde, 1816 ve 1817’de yazılmıştır.
Mary Wollstonecraft Shelley (kızlık soyadı Godwin) kitabı bu tür deneylerin etiklerini araştırmak için yazmıştı. O ve gelecekteki kocası Percy Shelley, Lord Byron ve diğer arkadaşlarıyla Cenevre Gölü’ndeki bir villada kalırken roman fikri aklına gelmişti. Dr. Frankenstein karakteri için model, o dönemdeki gerçek insanlardan biri veya daha fazlası olabilirdi. İşte bazı olası ilham kaynakları.
Erasmus Darwin
Erasmus Darwin (Charles Darwin’in büyükbabası), Mary Shelley’nin babası William Godwin’in arkadaşıydı. Shelley romanının önsözünde Darwin’den bahsetmişti. Darwin elektrikle uyarıldığında kasların kasılması olan galvanizmi incelemişti. Shelley, Darwin’in “bir cam kutuda saklanan bir erişte parçası sıra dışı bir şekilde istemli hareketlerle hareket etmeye başlayana kadar” dediğini belirtir. (Aslında söylemek istediği organizmanın adını yanlış hatırlamıştır: Mikroskobik hareketsiz hayvanlardan oluşan bir cins olan Vorticella’ydı.)
Galvanizm terimi hayvan elektriği adını verdiği fenomeni keşfeden Luigi Galvani’nin çalışmasından gelir. Terim, pili icat eden çağdaşı Alessandro Volta tarafından türetilmiştir.
Giovanni Aldini
Giovanni Aldini, Luigi Galvani’nin yeğeniydi. 1803’te, Londra’daki Kraliyet Cerrahlar Koleji’nde idam edilen katil George Forster’ın cesedini kullanarak galvanizmin halka açık bir gösterisini düzenledi. Aldini bir pile bağlı elektrotlar uygulayarak cesedin yüzünü buruşturmayı ve kollarını ve bacaklarını şiddetle esnetmeyi başardı.
Henry Cline
Henry Cline bir zamanlar Mary Shelley’nin doktoruydu. Cline aylarca komada kalmış bir denizciyi canlandırmasıyla 1814’te gazetelere konu oldu. Bu hareket gelecekte Shelly’yi yazarı etkilemiş olabilir.
James Lind
Dr. James Lind, Percy Shelley’nin arkadaşı ve onu etkileyen bir kişiydi. Lind iskorbütün tedavisini bulmasıyla bilinir ama aynı zamanda hayvan elektriğiyle de deneyler yapmıştır; bu deneylerde kaslara elektrik akımı uygulayarak ölü kurbağaları canlandırdı.
Christian Gottlieb Kratzenstein
Christian Gottlieb Kratzenstein, Dr. Frankenstein ismine ilham kaynağı olmuş olabilir. Kratzenstein, elektriğin insan vücudu üzerindeki etkileri üzerine deneyler yapmaya 1744’te başladı; Mary Shelley ile doğrudan bir temas kurması için çok erkendi ama Shelly onun çalışmalarına aşina olabilir.
görsel: Stefano Bianchetti/GettyImages