Doğayla Temas Ruh Sağlığına Ne Kadar İyi Geliyor?
İngiltere’deki araştırmacılar, açık havada az zaman zaman geçiren insanların en düşük mental sağlığa sahip olduğunu tespit etti.
Doğanın iyileştirme gücüne sahip olduğu biliniyor, ancak Essex Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmada bunun sandığımızda daha büyük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Araştırmaya, İngiltere genelinde Wildlife Trusts tarafından yürütülen doğal koruma programlarında gönüllü olarak çalıştırılacak 139 kişi katıldı. Gönüllüler doğa yürüyüşleri, koruma çalışmaları, kuş yuvaları ve böcek otellerini inşa eden projelerde yardımcı oldular.
Çalışmanın başında, katılımcıların yüzde 39’u, İngiltere’nin mental refah ortalamasından çok daha düşük seviyedeydi. 12 haftalık gönüllülük döneminin sonuna gelindiğinde bu oran yüzde 19’a düştü. Programa düşük zihinsel refah seviyesi ile başlayan insanların yarısı, 12 hafta sonra iyileşti ve bunların üçte ikisi altı hafta içinde düzelme gösterdi. Tüm gönüllülerin içinde, refah puanlarında yüzde 8’lik bir iyileşme görüldü.
Katılımcılarda, sağlık, doğa ilişkisi, etkinlik ve yeşil alanla artan temasla birlikte pozitif hisler rapor edildi. Özellikle koruma faaliyetlerine katılmak ve refahı artırmak için en iyi yollardan biri olan yeni becerileri öğrenmekten keyif aldılar.
Guardian, gönüllülerin bazılarının yaşadıklarını aktardı:
“Doğaya çıkmak beni yeniden doğmuş gibi hissettiriyor.
“Bütün gün bir yorganın altında yaşamak tıkanmama sebep oldu.”
“Depresyonuma ve ajitasyona iyi geldi ve hayatımı düzeltmem ve karar vermem için bana yardım etti.”
kapak fotoğrafı: © K Martinko