Çinli Çocukların Olimpiyat Hazırlığı
Susan Brownell, Shanghai Yangpu Gençlik Amatör Atletizm Okulu’ndaki (Pekin) jimnastik salonuna doğru ilk kez yürüdüğünde, ürkme dürtüsüyle savaşmak zorunda kaldı. University of Missouri-St. Louis Üniversitesi’nde bir antropolog olan Brownell konuyla ilgili Tech Insider’a yaptığı açıklamada, okulda neredeyse altı bezli çocukların bulunduğunu, o yaşta yaptıklarının inanılmaz olduğunu, esneme egzersizleri yaparken çocukların simit gibi büküldüğünü, söylüyor.
Shichahai, Çin civarında yoğun olan spor merkezli yatılı okulların binlercesinden sadece bir tanesi. Federal hükümetten oldukça yüksek miktarda finansal destek alıyorlar. Yeteneklerini erkenden gösteren yaşları altı gibi küçük çocuklar, ailelerine umut verebilme ve para getirebilme isteğiyle yıllarca tekvando, masa tenisi, jimnastik ve badminton gibi sporlarla antrenman yapıyor. Çoğu için rüya erkenden bitiyor. Ama bazıları için Olimpiyat’a doğru giden ilk adımlar atılıyor.
1970lerde Çin ülkenin onurunu kazanması için sporu kullandı. Ping Pong diplamasisiyle, masa tenisi oyuncularının değişimi, ABD ve Çin arasındaki Soğuk Savaş geriliminin buzlarını çözmüştü.
Pekin, 2008 oyunları için ev sahibi olarak seçildiğinde, Proje 119 duyuruldu. Bu, 2000’de sorun yaşayan Çin’in etkinlikte 119 madalyaya ulaşması amacıyla yapılan bir girişimdi.
Bu Olimpik rüya sayesinde, çocukları 2020 ve daha sonrası için hazırlayan spor okullarında hâkimiyetini Çin genelinde hala sürdürüyor.
Birçok öğrenci, kendilerini yoksulluktan kurtuluş bileti olarak gören dezavantajlı ailelere mensup. Brownell küçük yaşta Olimpiyat denemelerini geçen atletler kazanır ve onların aileleri şehirde yaşama şansı elde eder ve bununla statü elde eder, diyor.
Bu sporlarda yatılı okulların eğitimi çok iyi olmadığı için aileler sporda yarışan çocuklarını üniversite eğitimi için desteklemek eğiliminde değiller, tespitini de yapıyor Bromwell.
En büyük odak pek tabii antrenmandır.
Erken yaşta devlet okulundaki çocuklar yeteneklerine bağlı olarak 5 kategoriye ayrılır: uluslararası usta sporcu, ulusal usta sporcu, Sınıf 1, Sınıf 2 ve Sınıf 3. Sadece Sınıf 1’deki ya da daha yüksek derecelerdekiler yatılı okullara gitmeyi başarır.
On yıllarca Sınıf 2 ve Sınıf 3’teki çocuklar “boş zaman spor okullarında” çalıştı. Ama hükumet elit düzeydeki sporculara dikkati daha fazla yönlendirmek için bu desteği durdurdu.
2013 verilerine göre ( mevcut son veriler bu yıla ait) ulusal ya da bölgesel takımlarda yer alan 51 bin atletin kabaca 11 bini usta sporcu ya da Sınıf 1’di. Bunlar Olimpiyat kadrosuna girmek için rekabete devam edecek olanlar.
2013 yılında, Çin’in başlıca spor ajansı olan Devlet Spor Genel İdaresi, spor ve eğitime yaklaşık 600 milyon dolar harcadı.
Jimnastik koçu Zhao Genbo 2012 yılında CBS News’e verdiği bir demeçte durumu şöyle özetliyordu; “Çin’in ekonomik gelişmesi bizim sporumuzun gelişmesini harekete geçirir. Koçlarımız ve sporcularımız zafer için büyük acı ve zorluklara katlanır.”
Shichahai ve sayısız okul, sanat eğitim tesislerinin durumuna benzer nitelikte bir eğitim tarzıyla çocukların yeteneklerini şekillendirir.
“Ama Olimpiyat şöhreti arayışı yaşamlarını tüketir, genellikle sevdikleri spor monoton bir rutine döner,” diyor Bromwell.
“Onların temelde beslenmeleri, eğitilmeleri ve okula gitmeleri gerekiyor ama her zaman öyle olmuyor. Çocukların büyük çoğunluğu kendilerine ve ailelerine daha iyi bir hayat sağlamak için pragmatik nedenlerden dolayı bunu yapıyor.”
Shichahai ve komşu spor okullarında eğitim alan çocuklar Rio Olimpiyatları öncesinde hiç şüphe yok ki altın madalyayı hedefliyor.
“Ama diğerleri için – her şeyini verenler ve hala yetersiz olanlar – aldıkları eğitim gerçek dünyada onları hazırlıksız bırakabilir.”
“Bu sporcuların büyük çoğunluğu Olimpiyat madalyalı olamayacak. Ama çocuklar unutulsa bile sistem çalışmaya devam edecek. O bunu yapmak için tasarlanmıştır: madalya üretmek.”
Şimdiye dek, bu sistem nispeten başarılı olmuştur. Londra Olimpiyatlarında Çin, 17 madalya daha fazla kazanan ABD’yi ardından ikinci olarak 87 madalya ile evine dönmüştür.
Belki de 2016 yılı Çin’in atletik dominasyonunu dünya sahnesinde zafere dönüştüreceği yıl olacak.