Çinli çiftçiler azotlu gübre kullanımı azaltarak verimliliği artırmayı başardı

Çin genelinde 452 ilçede yaşayan 21 milyon çiftçi, gübre kullanımını azaltmak için 10 yıllık bir tarımsal sürdürülebilirlik çalışması kapsamında bilim insanlarının tavsiyelerini kabul etti. Nature dergisine göre, çabalarının karşılığını alıyorlar: Tüm çiftçiler eski döneme göre 12.2 milyar dolar daha iyi durumda.

Olayın dönüm noktası, Çin Tarım Üniversitesi’nden Cui Zhenling tarafından yönetilen 46 bilim insanından oluşan ekibin gübre kullanımını azaltmayı amaçlayan çalışması oldu.  Çinli çiftçiler, verimi düşürmemek için küresel nitrojenin dört katını kullanmaktadır ve bunun sayısız çevresel sonucu vardır. Araştırmacılar, 2005 ve 2015 yılları arasında Çin genelinde buğday, pirinç ve mısır tarlalarında 13,123 arazi çalışması gerçekleştirdi ve farklı ürün çeşitleri, planlanan zamanlar, plantasyon yoğunluğu, gübre ve su kullanımıyla verimliliğin nasıl değiştiği gibi konuları test ettiler. Güneş ışığı ve iklimin çiftlik üretimi üzerindeki etkisini de ölçtüler.

Bilim insanları, bulundukları bölgedeki koşullara bağlı olarak çiftçilere tavsiyeler verdiler. Örneğin; Kuzeydoğu Çin pirinç çiftliklerine bakıldığında araştırmacılar, çiftçilerin toplam nitrojen kullanımını yüzde 20 oranında azalttığını söylüyor. Çiftçilere, tohumları birbirine daha yakın ekmelerini ve büyüme mevsiminde geç uygulanmış azot miktarını artırmalarını tavsiye ettiler.

2006 – 2015 yılları arasında milyonlarca çiftçi bu önerileri kabul etti ve bilim insanları yaklaşık 14 bin atölye ve sosyal yardım programı düzenlediler. Cui, “Çiftçiler şüpheci davrandılar, ama onların güvenini kazandık ve sonra bize inandılar – bu bizim en büyük ödülümüz oldu.” Bu güven, Çin Tarım Üniversitesi’nin basın açıklamasına göre, “ tahıl üretiminin 33 milyon ton artması, azotlu gübre kullanımının 1,2 milyon ton azalması ve gelirin 79.3 milyar yuan artması” sonucunu getirdi.

fotoğraf: KeystoneUSA-ZUMA/REX/Shutterstock

kaynak

 

What's your reaction?