Çiçeklerin Röntgen Filmleri
Ekseriyetle, x-ray bedenin içine bakmak ve bazı şeylerin yolunda olup olmadığını görmek için kullanılan tıbbi bir araçtır. Ancak 1930’larda bir doktor x-ray aletini başka bir konu için kullandı: Çiçeklerin Anatomisi.
Bugün, Dain L. Tasker’ın çiçeklerin x-ray görüntülerinde oluşan bir koleksiyonu, Kaliforniya, La Jolla’da Joseph Bellows galerisinde “Floral Studies” adı altında bir sergiyle gösteriliyor.
Pek çok kişi x-ray hakkında düşündüğünde, muhtemelen tuhaf görünen bir makinenin önünde, bir hastane odasında oturan ya da ayakta bir görüntü hayal eder. Ancak, özünde, bir x-ray makinesi aslında büyük bir kameradır – her ne kadar fotoğrafları radyasyon kullanarak çekiyor olsa da… 1930’lara dönersek, x-ray Tasker kullandığında hala çok yeni bir teknolojiydi, daha sonra, Los Angeles, Wilshire Hastanesi’nin baş kardiyoloğu, makineyi favori objelerinin üstüne çevirdi: Çiçekler.
Tasker, çalışmaları için aldığı notlardan birinde “Çiçekler bitkilerin aşk hayatının ifadesidir,” der.
Taker yıllarca bir amatör fotoğrafçıydı ama x-ray’de görüntüler almaya başladığı 1930ların bir yerine kadar işiyle hobisi arasında bağ kurmadı. Oto-portrelerle denemelerden sonra Tasker, çiçeklere döndü, bütün bir buketin anatomisini çekmek yerine genellikle tek bir çiçeği çerçeve içine aldı ve onun içyapısına odaklandı. (Kate Sierzputowski, Colossal)
Sonuç olarak, onun sıklıkla neredeyse yarı saydam görselleri, fotoğraftan ziyade minimalist mürekkep çizimleri gibi görünüyordu. Bir x-ray makinesinin çalışması, çoğu insanın nasıl yapıldığını bildiği bir şey değildir ancak görüşüne göre Tasker sadece bitmez tükenmez bir sabır gerektiğini ve çiçeklerin ve onların alışkanlıklarının bir uzlaşması not ederek radyografilerini alırken çok fazla zorlanmadı. (Claire Voon, Hyperallergic)
Ama x-rayinden baskılar almaya başlamak istediğinde Tasker, daha sonra Pasadena Tasarım Sanat Merkezi Okulu’nda öğrenmen olan fotoğrafçı Will Connell’a ulaştı. Connell, Tasker’a sadece baskıları almasında yardımcı olmadı aynı zamanda onun çalışmalarını bir fotoğraf sergisine dönüştürmesine yardım etti. Gerçekte, Tasker’ın radyografileri ulusal dergilerde yayınlanıyordu – amaa yine de programından mezun olan öğrencilere baskılarından veriyordu.
Yıllar sonra, x-ray tıp dünyası dışına da yayıldı – arkeologların ve bazı müzelerin sık sık nesnelerin içine onlara zarar vermeden bakmak için kullanması gibi… 1950’li yıllarda, Sovyet gençleri Batı’dan kaçak yayınların kopyalarını alma maksadıyla tıbbi röntgen cihazını kullandılar. Ama Tasker, x-ray’i sadece tibbi bir araç olarak görmeyen ilk radyologlardan biriydi.