Chow ve Lin, Google Earth’ü kullanarak dünyadaki servet eşitsizliğini belgeliyor
Chow ve Lin, ortak çalışma pratiğine sahip, küresel sorunlara adanmak üzere İstatistiksel, matematiksel ve hesaplamalı tekniklerin metodolojisi üzerinde duran bir çifttir. Çiftin çalışmaları, bireyleri ve toplumları veri noktalarına indirgeyen uydu görüntüleri gibi büyük verileri araştırmayı içeriyor. Amaçları ise toplumdaki birden fazla meseleyi sorunsallaştırarak sosyal konulara dikkat çekmek. Onların en son projesi olan Homeless’da sanatçılar, en üst ve en alt sosyopolitik çevrelerin eşitsizliğini, büyük ölçekli fotografik bir enstalasyonla keşfediyorlar. Proje, kuşatma altındaki toplulukların zorunlu hareketliliğinin yanı sıra kişisel ve sınır ötesi ekonomilerin görsel göstergelerini sunuyor. Örneğin, Mark Zuckerberg’in, yerleşim bölgesi Kaliforniya çevresinin uydu görüntüsü, Myanmar’dan Bangladeş’e mülteci rotalarıyla tezat oluşturuyor.
Havadan görüntüler, küresel bir ölçekte jeopolitiğin soyut kavramları üzerine yorum yapmayı sağlıyor. Bu görüntülerde coğrafi çevreler büyük oranda küçülmekte, bu da, dış çevremiz ve dünya üzerindeki etkimiz hakkında tamamen farklı bir bakış açısı yaratmaktadır. Seri, esasen, “mülteci krizleri karşısında birinci nesil servetlei ölçeklendirmenin karmaşıklığını” ortaya çıkarıyor. Google Earth’e görsel referanslarla Homeless, açık erişimli bilgilerin sunabileceği araçları sorgularken zamanda belgelenen geçici bir anı kavrayışımızı araştırıyor.
Chow ve Lin, bu temaları dünyadaki politik değişimlerde bir toplumsal katalizör olarak hareket eden Google Earth’ü kullanarak yakalıyor. Program, çoğunlukla ülkelerdeki sivillerin insan deneyiminin ilerlemesinde kullanması için geliştirilmiş olmasına rağmen, 2010 yılında, teknoloji Bahreyn’de sosyal değişim için gerici bir araç olarak kullanılmıştır. Bahreyn halkı, ülke elitlerinin evlerinin uydu görüntülerini gösteren belgeleri aralarında dağıtmaya başladı. Görüntülerdeki yüzme havuzlarının, ülkedeki insanların barınmaları zorlaştığında potansiyel olarak binlerce evin karşılığı olduğu düşünüldü. Sonrasında, Bahreyn’deki öfkenin nasıl yayıldığını bütün dünya gördü.
Proje esnasında kapsamlı araştırmalar yapan, ekonomistler, insan hakları uzmanları ve büyük veri uzmanlarıyla konuşan Chow ve Lin, Oxfam’ın yayınladığı bir istatistikle karşılaştı ve bugün dünyanın en zengin 38 insanının servetinin 3.73 milyar insanın varlığına eşit olduğunu gördü. Sonuç olarak, Chow ve Lin, Forbes’ın Fortune listesinden edindikleri bilgileri kullanarak en zengin 38 kişinin bulunduğu yerleri Google Earth’ü kullanarak haritalandırdı. Yaratıcı çift, daha sonra da en alt gelir gruplarındaki insanların yaşadığı yerleri haritalandırdı.
“Bu insanlar sadece çok az şeye sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda kendi evlerinden çıkmaya, statülerini tanımayı reddeden yabancı ülkelere giriş yapmaya zorlanıyor ve sınırda tutuluyorlar. ”
Mülteciler bugün tüm zamanların en yüksek rakamı olan 75 milyon insandan oluşturmakta. Nehirler, denizler aşarak ya da yürüyerek daha iyi bir yaşama ulaşmaya çalışıyorlar. Sanatçılar, 2016 yılında Akdeniz’den geçmeye çalışırken günde ortalama 14 mültecinin öldüğünü bu tür yolları da belgeledi.
Chow and Lin’in solo sergisi, Nisan 2019’a kadar Singapur’daki NUS Müzesi’nde sergilenecek.
itsnicethat.com