Cesur Kadınlar Dünyayı Değiştirmeye Devam Ediyor
Gezegenimizde 1,2 milyar insan hala elektrik olmadan yaşıyor. Güney Amerika’da bu sayı yaklaşık 24 milyon.
2016 yılında elektrik ya da ışık olmadan yaşamak nasıl bir şeydir?
Bir mum, bir kandil ya da yanan bir ocote dalının titreyen zayıf ışığı altında yaşamak nasıl bir şeydir?
Bu soruların hepsi Varial Cédric Houin’e ait.
Houin, “Doña Luz: Latin Amerika’dan Güneş Anne Hikâyeleri” adlı yeni bir kitapta, halklarına ışık getirmek için güneş enerjisi mühendisi olmak üzere her şeyi geride bırakarak yola çıkan kadınların hikâyesini anlatıyor. Kitap özetle insanın cesareti ve kararlılığı hakkında.
Houin, üç ay boyunca Guatemala, Belize, Salvador, Ekvador ve Meksika’da sekiz ayrı toplulukla görüştü. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Barefoot College tarafından, güneş enerjisi konusunda 6 ay mühendislik eğitimi almak için seçilen on beş anne ve anneannenin hikâyesini topladı.
Daha önce kendi topraklarından başka hiçbir yere seyahat etmemiş bu kadınlar, kocalarını terk ettiler, çocuklarını, bütün varlıklarını, kendi topluluklarına ışıl getirmek için inanılmaz bir yolculuğa çıktılar ve yeni bir hayata…
Maria ve Rosa, güneş enerjisi mühendisi olmak için yoksulluklarını ve cehaletlerini aşan on beş kadından sadece ikisi.
Yazar, onlara bir sevgi ifadesiyle “Güneş Anneleri” adını vermiş. Uzak ve kırılgan bir dünyada, bu kadınlar sürdürülebilir kalkınmanın yeni kahramanları.
Kitap, ““DoñaLuz: Güneş Annesi Hikâyeleri” onların yaşadığı olağanüstü deneyimleri anlatıyor. İlk kez uçağa binmelerinden, yeni bir dili ilk kez duymalarına, İngilizce öğrenmelerinden Hindistan’daki 6 aylık yaşamlarına ve onların bütün köyü heyecanlandıran dönüşlerine kadar… Onlar birer rol modeli ve kahraman haline geldiler. Onların yolculuklarından esinlenerek işe başlama, evde ve toplulukları içinde saygı görmeleri erkeklerin çoğunun da yolunu aydınlattı.
Varial Cédric Houin kitabını yayınlayabilmek için Indiegogo üzerinden destek topluyor.
http://3.64.165.64/amazonun-eko-feminist-kadinlariyla-tanisin/