45
Views

Bilim insanları, göz alıcı tüyleriyle bilinen türlerin çoğunun biyofloresan olduğunu, yani vücutları aracılığıyla ışığı emip yaydığını keşfetti.

Cennet kuşları parlak ve renkli tüyleriyle bilinirler ama daha önce düşünülenden daha da göz kamaştırıcı oldukları ortaya çıktı. Araştırmacılar 45 türden 37’sinin biyofloresans özelliği gösterdiğini buldu. Yani tüylerinin veya diğer vücut kısımlarının UV veya mavi ışığı emdiğini ve daha düşük frekanslarda ışık yaydığını ortaya koydular.

Çalışmanın ilk yazarı olan New York’taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden Dr. Rene Martin “En azından bu biyofloresan alanları daha parlak hale getiriyor; sarı bir tüy daha yeşil-sarı olabilir, beyaz bir tüy daha parlak ve biraz daha yeşil-sarı olabilir” diyor .

Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan makalede Martin ve meslektaşları, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’ndeki ornitoloji koleksiyonunda tutulan her cennet kuşu türünün korunmuş örneklerini nasıl incelediklerini anlattı.

JJ Harrison / CC BY-SA 4.0

Ekip her türün erkek ve dişilerini karanlık bir odada mavi ışık altına koydu ve yayılan ışığın dalga boylarını ve yoğunluğunu kaydetti. Bazı durumlarda derilerine UV ışığı da tuttular.

Sonuçlar 21 türün erkeklerinin baş, boyun, göbek ve kuyruk tüyleri gibi tüylerinin bazı kısımlarında veya yüz gıdısı olarak bilinen etli loblarda biyofloresans özelliği gösterdiğini ortaya koydu. Ayrıca bu türler ve ek 16 tür ağızlarının iç kısmında ve boğazlarında biyofloresans özelliği gösterdi veya gösterme olasılığı yüksek görüldü.

Bu türlerin 36’sının ve büyük olasılıkla 37’sinin dişileri de aynı durumdaydı. Birkaçı bunu göğüslerinde ve göbeklerinde veya başlarının yan tarafında göz şeridi oluşturan tüylerde gösterdi. Ekip yayılan ışığın açık veya turkuaz mavisi dalga boylarından yeşil ve yeşil-sarıya kadar değiştiğini söyledi.

Martin, “Bir şeyin farklı görünmesini sağlama etkisi olmayabilir ama daha parlak ve daha dikkat çekici hale getirebilir” dedi.

Ekip biyofloresansın Lycocorax, Manucodia ve Phonygammus cinslerindeki türlerde meydana gelmediğini de ekledi. Bunun biyofloresansın tüm cennet kuşlarının ortak atasında mevcut olduğu, ancak bu üç grubun atasında kaybolduğu fikriyle uyuştuğunu söylediler.

 JJ Harrison / CC BY-SA 4.0

Araştırmacılar, biyofloresan türlerinin çoğunun erkekleri tarafından gösterilen kur yapma gösterilerinin bu fenomen tarafından daha da geliştirileceğini söyledi; örneğin, erkek Lophorina performans sergilerken ağızlarını dişilere doğru açıyor.

Martin “Erkek cennet kuşları genellikle bu lekeleri koyu siyah [veya] koyu tüylerin yanında gösterir, bu nedenle biyofloresansın ek etkisi, gösteriler sırasında kullanıldığında bu sinyal alanlarını daha da parlak hale getirmeye yardımcı olabilir” diye ekledi.

Dişilerde, fenomenin farklı bir işlevi olabilir. “Birçok türün biyofloresan tüylerinin konumu ve desenleri kamuflaj olarak olası kullanımıyla çok daha uyumludur.”

The Guardian

Makale Etiketleri:
· · ·
Makale Kategorileri:
MANŞET · VE DİĞER