Çalınan Ametistin Laneti
Bu değerli taş bir asırdan fazla süren trajedinin sorumlusu mu?
Smz konusu ametist, 1857 İsyanı sırasında Hindistan’dan çalındığından beri sahiplerine umutsuzluk ve yıkımdan başka bir şey getirmedi. Lanetli Ametist veya biraz yanlış adlandırmayla Delhi Mor Safiri olarak bilinen taş, şu anda Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nin kasasında, bir Mars meteoriti ve bir “medusa” zümrüdü gibi diğer değerli taşlarla birlikte korunuyor. Son sahibi onu bir banka kasasında yedi farklı kutuya kilitlemişti ve ölümünden üç yıl sonrasına kadar oradan çıkarılmamasını istedi.
Albay W. Ferris adlı bir Bengal süvarisinin Kanpur’daki Indra Tapınağı’ndan çalındıktan sonra ametisti İngiltere’ye getirdiği söylenir. Ancak bu güzel menekşe taşını getirdikten sonra sahip olduğu hemen hemen her şeyi kaybeder ve sağlığı kötüleşir. Aynı sefalet taşı miras alan oğlunun başına da gelir ve bu yüzden taşı bir arkadaşına verir ve o arkadaşı da intihar eder.
1890’da Edward Heron-Allen taşı aldı. Heron-Allen keman yapımı, el falı ve Arap edebiyatı çevirileri üzerine kitaplar yazmış, doymak bilmez bir bilgi arayışına sahip hırslı bir adamdı. Ancak kısa süre sonra kendini bir dizi felaketle sarılmış halde buldu. Belki de yakın zamanda edindiği şeyle bağlantısını kuramayarak ani bir kararla taşı “sesinin ölüp gittiğini” fark eden ve bir daha asla şarkı söyleyemeyen şarkıcı bir arkadaşına verdi.
Heron-Allen, bu şeyden kurtulmak için onu Regent Kanalı’na attı. Ancak üç ay sonra, bir tarama gemisi tarafından derinliklerden kurtarılan taş bir satıcı tarafından ona geri verildi. Heron-Allen ametistin lanetli olduğunu ve kanla lekelendiğini ilan etti ve onu yedi kilitli kutunun içinde banka kasasında sakladı.
1943’teki ölümünden üç yıl sonra, talimat verdiği gibi kızı ametistin kilidini açtı ve müzeye verdi. Leylak taşının kötülük getiren geçmişine karşı uyarıda bulunan bir mektupla birlikte müzeye geldi ve söylendiğine göre mektupta şöyle yazıyordu: “Onu kim açarsa önce bu uyarıyı okuyacak ve sonra mücevherle istediğini yapacak. Tavsiyem onu denize atmasıdır.”
Ametist, 2007’de Doğa Tarihi Müzesi’nde, bir ucunu iki böcek boncuğunun süslediği gümüş bir halka içinde sergilendi. Yine de bazıları lanetin henüz ortadan kalkmadığına inanıyor. Küratör Richard Savin, History Channel’dan alınan Müze Sırları videosunda Heron-Allen Topluluğu’nun bir sempozyumundan ametisti taşırken “şimdiye kadar tanık olduğumuz en inanılmaz fırtınadan geçtik. Arabanın her iki tarafında şimşekler çakıyordu ve karım bana bağırıyordu: O lanet mücevheri at gitsin, onu getirmemeliydin!” Sonraki bir toplantıya katılmaya çalıştığı her seferde şiddetli bir şekilde hastalandı. Elbette, diyor, bunların hepsi bir tesadüf olabilir.
atlas obscura