Bütün Yollar Roma’ya Çıkar
“Bütün yollar Roma’ya çıkar.”
Bu deyime hemen herkes aşinadır. Geçmiş zamanlarda fiziksel bir karşılığı olsa da, günümüzde çoğunlukla, tartışılan bir konu ile ilgili bütün fikirlerin tek bir doğruya çıkacağı anlamını taşır. Yüzyıllardan bugüne gelen deyimin geniş bir coğrafyada halen ortak bir deyim olarak kullanılması hayli ilginçken, birileri konuyu daha da ilginç bir noktaya taşıdı.
Mooval Lab adlı multi disipliner bir tasarım ofisi, deyimi ispatlamayı kafaya koydu ve Philippe Schmitt, Benedikt Groß, ve Raphael Reimann gibi isimlerle bir çalışma başlattı. Bu üçlü, bir infografik tasarımla ünlü söylemi araştırmayı amaçladılar ve asırlardır süregelen “Bütün Yollar Roma’ya Çıkar” ifadesini görselleştirdiler.
Öncelikle, Avrupa haritası üzerinde 26,503,452 kilometrekarelik bir ağ oluşturdular. Daha sonra onu hücrelere böldüler. 486,713 hücrenin her birinin içinde, yolculuklar için başlangıç noktası belirlediler. Ve teorik olarak bu noktalarda başlayan yolculuklar Roma’da sona erdi.
Daha sonra, tasarımın algoritması için, karayolu verilerini ve bir yönlendirme motoru kullandılar. Yoğun kullanılan hatları harita üzerinde daha belirgin gölgelemelerle gösterdiler. Ortaya çıkan tasarım, aynı zamanda göze hitap edecek kadar güzel oldu.
Ekip, aynı haritayı ABD için de yapmaya karar verdi, Roma adının geçtiği on şehir tespit ettiler, güzergâhları işaretlediler, görsel olarak da çekici başka infografikler yarattılar.
Bu oldukça ilginç çalışmada olduğu gibi her yol Roma’ya çıkmasa bile, dünyanın başka bir yerinde, başka bir kıtada aynı ada sahip şehirler var ve sonunda ilerlediğiniz yolun Roma’ya çıkması şaşırtıcı değil.