British Council’dan “Duvarları Olmayan Müze”
Duvarları Olmayan Müze’nin Türkiye’deki ilk dijital sergisi açıldı
Sanatı dijital ortama taşıyarak sanatseverlere yeni bir deneyim yaşatmayı hedefleyen British Council, http://dreamexhibition.britishcouncil.org.tr/ internet adresinde ilk dijital sergisini sanat severlerle buluşturuyor. British Council’ın “Duvarları Olmayan Müze” olarak tanımladığı görsel sanat koleksiyonundan Elif Kamışlı küratörlüğünde düzenlenen sergi sanat severler kadar dijital ortamda benzersiz bir deneyim yaşamak isteyenlerin de ilgilisini çekecek nitelikte. Birleşik Krallık sanatının iki güçlü geleneği olan manzara ve heykellerinden bir seçkinin yer aldığı sergi 7 Mart’tan tarihinden itibaren ziyaret edilebilir.
Sergi için özel olarak projelendirilen dijital platform gerçek bir sergi salonu gibi tasarlandı. Sergi alanı ziyaretçilere zaman kısıtlaması ya da fiziksel erişim engeli olmadan sergiyi serbestçe dolaşma ve keşfetme özgürlüğü tanıyor. Ziyaretçiler, bu sanal sergi alanında eserler ve sanatçılar hakkında detaylı yazılı, görsel, işitsel bilgi alabiliyorlar. Bu şekilde sergi alanı, ziyaretçinin deneyimini seçimleriyle şekillendirerek aktif bir rol oynamasını ve kendi eşsiz deneyimini yaratmasına olanak sağlıyor.
Geçen Gece Bir Rüya Gördüm
Bu dijital sergi alanı ilk olarak British Council Koleksiyonu için oluşturduğu “Geçen Gece Bir Rüya Gördüm” sergisi ile küratör Elif Kamışlı’yı misafir ediyor.
Sergi, Birleşik Krallık sanatının iki güçlü geleneği olan manzara ve heykeli 3 kısımda ele alıyor. Birinci kısım Charles Cheston, Philip Connard, Duncan Grant, Henry Moore, Gwendolen Raverat and Alfred Thornton gibi sanatçıların küçük ölçekli manzara resim, gravür ve çizimlerinden oluşuyor. Bu etkileyici eserler sanatçıların, tarihin hızlı ve keskin değişimlere sahne olduğu dönemlerde doğaya bakışlarını yansıtıyor. İkinci kısım, Richard Long’un mütevazı ama oldukça güçlü dilini temsil eden, arazi sanatını heykelle birleştirdiği “İlkbahar Çemberi” (1992) adlı eserin bir modellemesinden oluşuyor. Üçüncü kısım ise yaşayan en ilgi çekici sanatçılardan Susan Philipsz’in 16. yüzyıl İskoç ağıtını üç farklı şekilde seslendirerek bir araya getirdiği “Ovalar” (2008) adlı ses heykelinden oluşuyor.
Bu 3 kısım güçlü bir diyalog yaratarak sıradışı eserler üzerinden Birleşik Krallık sanatının evrimine dikkat çekmenin yanı sıra British Council Koleksiyonu’nun zenginliğini gözler önüne seriyor.
“British Council sanatseverleri fiziksel sınırların olmadığı dijital bir sergi alanında sanatı deneyimlemeye davet ediyor.”
Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşu olan British Council’ın Türkiye Sanat Direktörü Esra Aysun, dijital platformun tüm dünyada ilk defa Türkiye’de açıldığına dikkati çekerek, şu açıklamalarda bulundu, “British Council, her zaman sanat alanında sanatçılara, alanının yaratıcı profesyonellerine ve Türkiye’nin her yerinden sanat severlere Birleşik Krallık’ın kültürel, sanatsal gücü ve çeşitliliğinden ilham alan yeni işler, zenginleştirici deneyimler ve yeni yorumlar sunmayı hedefler. Bugün, sanat aracılığıyla iletişim kurmanın farklı yollarının arayışında yeni bir dijital sergi alanı ile yeni olasılıklar yaratmanın heyecanını yaşıyoruz. Fiziksel sınırların olmadığı bu dijital sergi alanı ziyaretçileri Birleşik Krallık’ın kültürel gücü ve çeşitliliği ile bir araya getiriyor.”
Sergi internet bağlantısı olan tüm masaüstü ve mobil cihazlardan ziyaret edilebilir.
“Geçen Gece Bir Rüya Gördüm” sergisi bir yıl boyunca http://dreamexhibition.britishcouncil.org.tr/ adresinden ziyaret edilebilecek.