Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali 12-16 Ekim Arasında

3. BIFED Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başlıyor. 12-16 Ekim arasında gerçekleştirilecek olan festivalin ana yarışma bölümünde Metin Kaya’nın “Soluk” filmi, Umut Vedat’ın “Kara Atlas”ı, Ernesto Cabellos’un “Gölün Kızı” adlı yapımı ve Jens Schanze’nin “Güzel Hayat” filminin yer aldığı toplam 16 film yer alacak.

Festivalin bu yılki “Gaia” öğrenci ödülleri bölümünde bu yıl farklı ülkelerin yapımları olan 9 ülkeden 11 öğrenci filmi yarışacak.
Gaia Öğrenci Filmleri finalistleri arasında Türkiye’den Baran Vardar “Vefa” adlı filmi, Eren Akman’ın “Kağıttan Yaşamlar”, Zeynep Altay “Kıllıt” adlı yapımı, Çağan Duran ile Ali Uluç Kutal’ın ortak filmleri “Aşağı Yukarı Galata” yer alıyor.

EKOLOJİ, SAVAŞLAR VE MÜLTECİ KONUSU FESTİVAL FİLMLERİNDE

Festival Yönetmeni Petra Holzer’in açıklamalarıysa şöyle: “Çöp” başta olmak üzere, “kömür madenleri ve enerji santralleri”, “köye dönüş”, “küresel ısınma” ve “yerli halkların yok oluşu” bu seneki filmlerin başlıca önemli temalardan bazıları. Buna ek olarak ekolojik sorunların, savaşların ve insan hakları ihlallerinin tetiklediği göçler ve mültecilik sorunu festivalimizde yer alacak diğer önemli konular. Yunanistan, İsviçre, Meksika, Fransa, ABD gibi bir çok farklı ülkeden ve Türkiye’den gelecek konuklarımızla, özellikle de sinema alanında eğitim gören öğrencilerle güzel bir festival süreci umuyorum.

“Festivale Çek Cumhuriyetinden katılan “Sugar Blues” filmi şekerin herkes ama özellikle hamileler üzerinde yarattığı tehlikeleri açıklayan bir yapım. “Kara Atlas” festival finalindeki iki Türkiye yapımından biri ve Yırca’da yapılması planlanan termik santral ve diğer santrallarla ilgili direnişleri anlatan bir film. Diğer Türkiye yapımı finalist “Soluk” Zonguldak’taki kaçak madenlere dikkat çeken önemli bir yapım. Nepal ve ABD’deki çöp sorunlarına değinen İtalyan yapımı “Çöp Mandala” ve ABD yapımı “Sıfıra Doğru” filmleri de festivalde izlenebilir. Brezilya yapımı “Eğer Bu Kasaba Benim Olmasaydı” filmi olimpiyat köyü için yok edilen mahallelerle ilgili. Madagaskar (Mikealı Rendala), Myanmar ve Tayland’dan katılan (Endişe için Kelime Yok) yerel halkların yaşama alanlarının ve kültürlerinin yok edilmesine dair filmler de yarışma filmleri arasında.

‘TÜM FİLMSEVERLERİ KIRILGAN ADAMIZA BEKLİYORUZ’

Bozcaada Belediye Başkanı ve BIFED Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz festivalle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu yıl 12-16 ekim tarihleri arasında Bozcaada’da 58 ülkenin yönetmenlerinden gelen 280 belgesel arasından seçilen en iyiler arasında içinde yaşadığımız gezegenin bütün ekolojik gerçekleriyle ilgili çok ciddi bir bilgi birikimini de izleyeceğiz, paylaşacağız. Olağanüstü emekle oluşturulan bu eserler içinde seçme yapmak ön jürimiz için çok zor oldu. Festivalde bu filmlere ek olarak yerel tohumlardan, çevreye saygılı mimariye uzanan geniş bir yelpazede konular tartışılacak. Ekim ayı adamızın en güzel aylarından biri, tüm film severleri güzel, kırılgan ve küçük adamıza bekliyoruz.”

bifed.org

evrensel

What's your reaction?