Bir Yapay Zekâ Botu Korku Hikâyeleri Yazıyor

Makineler iyiden iyiye hayatı devralıyor. Bu yaygın korku, “Shelley” olarak isimlendirilen MIT Medya Laboratuvarı tarafından geliştirilen yeni bir yapay zekâ botuyla başka bir seviyeye taşınabilir. Shelley, kendisi bir korku hikâyesinin parçası olmaktan öteye gidiyor. O bir korku yazarı. Frankenstein’ı yazan İngiliz yazar Mary Shelley’in adı: ya da The Modern Prometheus, Shelley, diğer yazarların korkularını besleyen bir yapay zeka sistemi: ya da Modern Prometheus, Shelley, diğer yazarların korkularıyla beslenen bir yapay zekâ sistemi.

MIT’den bir araştırmacı bilim adamı olan Manuel Cebrian, kitlesel işsizlikten insan ırkının ortadan kaldırılmasına kadar olan endişeler hakkında, “Günümüzde hiçbir şey, insanlığı korkunç akıllı makineler kadar korkutuyor gibi görünmüyor. İnsanlığın yapay zekâ korkusunu en iyi şekilde anlatacak bir şey istedik,” diyor.

Shelley, Reddit’in r/nosleep subreddit’te yayınlanan 140 binden fazla korku hikâyesi üzerine eğitim aldı. Shelly, Twitter’da “var” ve her saat okuyucularını katkıda bulunmaya teşvik ettiği yeni bir hikâye başlatıyor. Başkalarının hikâyelerini eskiz haline getirerek basmakalıp dehşet verici görüntüleri canlandırıyor. Shelley’nin hikâyeleri ona yöneltilen ipuçlarıyla yönlendiriliyor ve zombiler, vampirler ve uzaylılar hakkında hikâyelerden besleniyor. Shelley,  şimdiye kadar sadece bir konuda sessiz kalarak olağandışı davranıyor: teknolojik tekillik.

Media Lab’dan doktora sonrası araştırmacı Pınar Yanardağ, onun mümkün olan veya hayal edilebilen şeyler konusunda özgür olduğunu söylüyor. Yardımcı Profesör Iyad Rahwan ise insan yazarların şu anda korkmamaları gerektiğini, algoritmaların hala karmaşık anlatı üretmekte pek başarılı olmadığını söylüyor.

atlasobscura.com

What's your reaction?