Bir Dron Teknolojisi Kalabalık Arasında Solunum Güçlüğü Çeken Hastaları Tespit Ediyor
COVID-19 virüsü gibi bir salgını kontrol etmeyi bu kadar zorlaştıran faktörlerden biri milyarlarca insan arasında kimin enfekte olduğunu bulma güçlüğü. Bir şehirdeki her bir kişiyi ayrı ayrı test etmek uzun zaman alır ve çoğu insan kontrole bile gitmeyebilir. Bu nedenle hastalığın ne kadar yaygın olduğunu bilmek tam anlamıyla mümkün olmayabilir.
Bu soruna biraz katkı sağlamak maksadıyla Güney Avustralya Üniversitesi (UniSA) ve Kanada merkezli drone teknoloji uzmanı Draganfly Inc bir “pandemik dron” platformu geliştirmek için ortaklık kurdu. Cihaz bir havaalanında, bir yolcu gemisinde, bir ofiste ya da bir grup insanın toplandığı herhangi bir yerde kalabalığın içinde solunum yolu hastalıkları olan insanları seçmek için bilgisayarlı görüntülemeyle birlikte özel sensörler kullanıyor.
Sensör Sistemleri Savunma Başkanı Profesör Javaan Chahl liderliğindeki UniSA ekibi, sıcaklık, solunum ve kalp atış hızlarını izleyebilen uzaktan algılama teknolojisiyle donatılmış bir drone geliştiriyor. İnsan eylemlerini yorumlamak için geliştirilen bir bilgisayar algoritması sayesinde öksüren ve hapşıran insanlar tespit edebilir.
Bu teknoloji ilk olarak 2017 yılında tanıtıltı. Sistemin, drone videoları kullanarak 10 metre mesafeden ve sabit kameralardan 50 metreye kadar kalp atış hızını ve solunumu ölçme ve de hareketleri analiz etme yeteneğini gösterildi. Profesör Chahl, teknolojinin başlangıçta doğal afetler ve savaş bölgelerinde kullanılmak üzere tasarlandığını ve prematüre bebeklerin kalp atış hızlarını uzaktan izlemeyi amaçladığını belirtiyor. Şimdi ise bunun koronavirüs pandemisi için uygun bir tarama aracı olduğunu iddia ediyor.