Bilim insanları antik dünyanın tamamen su ile kaplı olduğunu söylüyorlar
Bilim insanları, bu hafta Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmada, Avustralya’da bulunan deniz tabanının eski örneklerini incelediklerini ve Dünyanın eskiden tamamen mavi bir gezegen olduğunu anlatan kimyasal ipuçları bulduklarını yazdılar.
Aktarılan bilgilere göre, farklı moleküler ağırlığa sahip iki oksijen izotopunun oranı, antik okyanusların sıcaklığıyla ilişkilendirilebiliyor. O yüzden araştırmacılar da oksijen-18 ve oksijen-16 adlı iki izotopa odaklandı. Bunları analiz etmek için 3,2 milyar yıllık su bulmaları mümkün değildi. Ancak Batı Avustralya’nın Pilbara bölgesi gibi alanlarda söz konusu antik okyanusların tabanında yer almış kayalar hala mevcut. Bu kayalar, okyanusların kimyasal tarihini koruyor.
Bölgenin sahip olduğu sıcaklık değerlerini 3,2 milyar yıl öncesine göre değerlendiren bilim insanları, tahminlerin ötesinde oksijen-18 buldu.
Atraştırmacı ekip: “Dünya o dönemde tek bir kıtaya bile sahip değildi. Çünkü kıtalar oluştuğunda içerdikleri killerin okyanusun ağır oksijen izotoplarını emmesi gerekiyordu”
Öte yandan bu, gezegenin bütünüyle ıslak olmasını gerektirmiyor. Ancak şu anki halinden çok daha ıslak olduğu anlamına geliyor.
futurism.com, independentturkish.com