Bilim İnsanları 465 Gün Boyunca Patlamayan “Sonsuz Balon” Yaptı
Baloncuklar bilimsel açıdan düşünülenden daha karmaşıktır. Çocukların popüler balon üfleme etkinliği, araştırmacılara buharlaşmayı öğretebilir. Physical Review Fluids dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, baloncuk teknolojisinde heyecan verici bir dönüm noktasına işaret ediyor. Fransa’daki Lille Üniversitesi’nden bir ekip, patlamadan 465 gün sağlam kalan kompozit bir sıvı filmden bir balon yaptı
Tipik bir sabun köpüğü açık havada nadiren bir dakikadan fazla sağlam kalır. Bu hava cepleri çok hassastır ve yalnızca ince bir sabunlu su tabakasının yüzey gerilimiyle bir arada kalır. Bu filmdeki su çevredeki atmosfere buharlaştıkça, yüzey gerilimini artık sürdüremez. Kırılgan küre daha sonra açılır. Araştırmacılar, buharlaşmanın bu kuruma etkisini yenmenin, daha sağlam bir balon oluşturmanın anahtarı olduğunu keşfettiler.
Bir tür daha sert kabarcıklar gaz mermeri olarak bilinir. Normal bir bilye gibi yuvarlanabilir ve onu elinizde tutulabilirsiniz. Bu daha güçlü kabarcıklar, kompozit bir sıvı filmden yapılır. Hava cebini çevreleyen ince filmi güçlendirmek ve sağlamlaştırmak için küçük plastik boncuklar kullanılır. Bu gaz mermerlerinin ömrünü incelemek için, Lille Üniversitesi ekibi iki tür oluşturdu: biri baz olarak su kullanıyor, diğeri su-gliserol kullanıyor. Gliserol, sabunda bulunan ve su molekülleri ile iyi bağlanan bir bileşiktir.
Ekip, bu iki tür gaz bilyesini normal sabun köpüğü ile karşılaştırdı. Normal baloncuklar çabucak patladı, ancak su-gliserol balonu bir yıldan fazla hayatta kalmaya devam etti. 465 günlük ömrü, herhangi bir baloncuk için bir dünya rekoru ve ona “sonsuz balon” takma adını kazandırdı. Ekip, diğer avantajlarının yanı sıra, suyu emmesi ve buharlaşmayla kurumayı önlemesi için baloncuktaki gliserolün altını çiziyor.
New York Üniversitesi profesörü Leif Ristroph, bu tür bir buharlaşma önleyici teknolojinin tıpta faydalı olabileceğini söylüyor. Ristroph, NBC’ye şunları söyledi: “Burada hayal kuruyorum, ancak havada daha uzun süre kalmalarını sağlamak için aerosollerdeki ve spreylerdeki küçük damlacıkları ‘zırhlamanın’ yararlı olabileceğini düşünüyorum… Örneğin, püskürterek ve soluyarak uygulanan bir tür ilaç aerosol içinde.”
kapak fotoğrafı: SOROKOPUD/Depositphotos