Beyinsiz Hayvanlar Neden Uykuya İhtiyaç Duyar?

Bize söylenen beynimizin dinlenmesi ve ertesi güne hazır olması için uykuya ihtiyacı olduğudur. Fakat ilkel denizanası Cassiopea gibi beyinsiz bir hayvansanız neden uykuya ihtiyaç duyarsınız?

Bu sorunun cevabına yeni ulaşıldı.

Caltech’teki araştırmacılar, bu baş aşağı duran denizanalarını, onları izlemek inanılmaz derecede kolay olduğu için seçtiler. Yiyecekleri emmek ve atıkları uzaklaştırmak için dakikada yaklaşık 58 kez titreşen yaratıklar tankın zemininde kalmaya eğilimliydi. Davranışlarındaki herhangi bir değişiklik anında fark edilebiliyordu.

Altı gün altı gece süren gözlemin ardından araştırmacılar, denizanasının davranışlarına dair birkaç değişiklik gözlemledi. İlk olarak, belirli noktalarda, titreşimler dakikada 39’a kadar düştü. İkincisi, denizanası, bu yavaş titreşim periyotu sırasında rahatsız edilirse, örneğin tankın zemininden kaldırılarak yükseltilir ve tekrar bırakılırsa, başka periyotlarda rahatsız edildiğinden daha yavaş dibe doğru sürükleniyordu.

Son olarak, araştırmacılar, denizanalarını uyanık tutmak için su jetleriyle rahatsız ettiğinde denizanası normalde aktif olduğu gözlemlendiği zamanlarda olduğundan daha yavaş bir titreşim hızına geçiyordu.

Bu gözlemlerin hepsi, denizanalarının bir çeşit uyku döngüsüne girdiğini gösterdi. Fakat değişen ve sonlanan neydi?

Araştırmacılar, beyni olmayan bu hayvanların sinirlerinin dinlenmeye ihtiyacı olabileceğini söylüyor.

Çalışmanın öne sürdüğü bir diğer sonuç ise uykunun çok erken evrimleşen (Cassiopealar çok yaşlı yaratıklardır) bir şey olduğu ve tarih boyunca çok fazla değişmediği yönünde.

Araştırmacıların çalışmalarıyla ilgili tartışmasını dinlemek ve bir tankta yüzen Cassiopea’nın bazı net hipnotik görüntülerine şahit olmak isterseniz aşağıdaki video tam size göre.

 

What's your reaction?

tr_TRTurkish