Beton yerine kemik ve yumurta kabuğu kullanılabilir mi?

Beton ve çelik sayesinde Dünya’daki en etkileyici yapılardan bazılarını inşa ettik. Bunları üreten endüstriler de dünyanın karbon salımının yaklaşık onda birinden sorumlu. Hem iklim değişikliği tehdidi hem de kentsel gelişime olan ihtiyacımız artmaya devam ediyor ve bu çözülmesi gereken bir ikilem.  Cambridge Üniversitesi Mühendislik Bölümü’ndeki bilim adamları olası bir alternatif ararken şu iki maddeye ulaştı: yapay kemikler ve yumurta kabukları.

Geek’te yazıldığı üzere, Michelle Oyen tarafından yönetilen ekip, organik olarak var olan iki süper güçlü malzemeyi yeniden üretmek için, doğadaki elementlere dayanan bir yapı malzemeleri alanı olan biyomimetik kullanıyor.

Kemikler ağırlıklarına göre oldukça güçlü. Benzer bir çelik çubuk, bir insan kemiğinin dört ila beş kat daha ağırdır. Yumurta kabukları da narin yapılarına rağmen oldukça ağır yükleri destekleyebilmektedir. Üstelik bu malzemeler oda sıcaklığında az enerji harcanarak üretilebilir. Protein ve mineraller malzemelere sertlik ve dayanıklılık veriyor.

Araştırmacılar ayrıca bu maddelerin tıbbi implant olarak da kullanılabilirliğini araştırıyorlar.

Oyen ve ekibi, kemik ve yumurta kabuğu üretmekte şimdilik hayvan kolajeni kullanıyor ama bunun yerine sentetik bir malzeme icat etmeye çalışıyorlar.

Kısa zaman içinde kemik ve yumurta kabuklarından binalar yapamayacak olsak da bir gün bu malzemeler kullanıldığında inşaat standartlarını yeni baştan yazılacak.

fotoğraf kaynağı

What's your reaction?