Bengü Karaduman’ın yeni sergisi “Y A N KIEC H O” Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde

Bengü Karaduman’ın Millî Reasürans Sanat Galerisi için hazırladığı “Y A N KIEC H O” sergisi 14 Kasım – 30 Aralık 2017 tarihleri arasında görülebilir.

Bengü Karaduman’ın Millî Reasürans Sanat Galerisi’ndeki “Y A N KIEC H O” adlı kişisel sergisinin küratörlüğünü üstlenen Öykü Özsoy, sergi için hazırlanan kitabın metnini de kaleme almıştır.

Almanya doğumlu Bengü Karaduman, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tiyatro Dekor ve Kostüm Tasarımı’nda lisans eğitimini tamamladıktan sonra Almanya’da Hochschule der Bildenden Künste Saar, Saarbrücken’de Yeni Sanatsal Medyalar (New Artistic Media) Bölümünde Medya Sanatı öğrenimi gördü.

Bengü Karaduman üretim pratiğinde deseni, hazır nesne olarak heykeli ve video yerleştirmeyi kullanır. İşlerinde hem görsel hem de işitsel açıdan çarpıcı bir duygu ve düşünce zenginliği izleyenin karşısına çıkar.

Sanatçı, “Ideas disperse in the universe”,Gallery Priska Pasquer, Köln (2014), “Hepimiz Aynı Gemideyiz”, Uluslararası Sanatçı Filmleri, İstanbul Modern  (2012); “Gezegenler Bir İple Bağlıymış Bu Ağaca”, Borusan Contemporary (2012); Gallery Artboks, Aarhus (2006) ve Galerie Eboran, Salzburg (2005)’de kişisel sergiler düzenledi. “The Better Life”, Künstlerhaus Wien, Viyana (2017), “Geçiş Çizgileri” (in medias res), Elgiz Koleksiyonu, Municipality Mytilene Art Gallery (2016); “Es war einmal ein Land – Once There Was a Country”, Heidelberger Kunstverein, Almanya (2015); Hong Kong Art Project, Hong Kong (2011); Diyarbakır Sanat Merkezi, Diyarbakır (2010); Ashkal Alwan, Beyrut (2010); Beaux-Arts de Paris L’Ecole Nationale Superieure, Paris (2010); Art in General, New York (2009)

Bengü Karaduman’ın Millî Reasürans Sanat Galerisi’ndeki “Y A N KIEC H O” adlı kişisel sergisinin küratörlüğünü üstlenen Öykü Özsoy, sergi için hazırlanan kitapta genel çerçeveyi özetliyor:

“Gölgemizle yüzleşmek zordur.” Yazar Ursula K. Le Guin’in tanımıyla “ruhumuzun öteki yüzü, bilinçli zihnin karanlık kardeşi” gölge, arasıra kendini göstermeye çalışsa da, onu duymamaya, görmemeye çalışırız. Yine de gölgemiz, kendini hatırlatmak için tetikte bekler. Bilincimiz, uykunun yarı baygın haline kendini teslim ettiğinde ise, rüyalarımızın derinliğinden kendine yol açar. Bengü Karaduman, sanatsal üretiminde “gölge”nin peşindedir. Kendi gölgesiyle hesaplaşırken aynı zamanda toplumsal hafızada yer eden olayların ardına, en derinine, gölgede kalan, fark edilmeyen tarafına bakmayı, ortaya çıkarmayı arzular. Bu olayların yarattığı sosyal ve psikolojik titreşimleri irdeler ve unutulmasına, göz ardı edilmesine izin vermez.

Bengü Karaduman’ın yapıtları bağırmaz, ancak sessiz bir gücü vardır. İşlerinin anlatısında öncelikle kendisini irdeler ve bunu farklı medyalar aracılığıyla bize aktarır.

Yaşadığımız dünyanın baş döndürücü ve kontrol edilemez hızı içinde, bugünün insanının bir krizin ortasında olduğunu kabul edelim. Bir gelecek hayal edebilmek, bugüne tutunarak ve oradan geleceği şekillendirerek mümkün olabilir. Yerleşik olmak yerine göçebelik, ancak sadece “bir yerden diğerine hareket hali” olarak göçebelik değil; düşüncelerin, duyguların, inandığımız değerlerin de göçebeliği sonucu ortaya çıkan parçalı kimlikler, bunun yol açtığı hafızasızlık, ortak yapılardan kopuş, bireyin hayatında aldığı tüm kararları, hayat karşısındaki duruşunu da etkiler. Bengü Karaduman, belirsizlik dolu bu ortamda, yıkım, tekrar ayağa kalkma ve bu süreç içinde değişime uğrama döngüsünde; kendisini, bedenini ve ruhunun bulunduğu ortamı yeniden tanımlama ihtiyacıyla harekete geçer; etrafını gözlemleyerek topladığı ögeleri işler, bilinç ve bilinçdışının zamanlararası hareketini, gölgenin peşinden giderek animasyonlarında, desenlerinde işler. Sonrasında ne tepki vereceğimizi görmek için bize doğru fırlatır ve yankısını bekler.”

Bengü Karaduman’ın “Y A N KIEC H O” sergisi 14 Kasım – 30 Aralık 2017 tarihleri Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

 

What's your reaction?