Bazı İnsanlar Neden Hep Kaybolur?

“Yön duygusu” gerçek mi? Yoksa zihinlerimizde çok daha gizemli bir şey mi iş başında?

Hiç arabanızı büyük bir otoparkta bulamadığınız oldu mu? Yoksa her zaman nerede olduğunu ve her yere nasıl gideceğini çok iyi bilen biri misiniz? Bazı insanlar daha önce hiç gitmedikleri yerlerde bile yollarını biliyor gibi görünürken bazıları sürekli kaybolur.

Doğuştan yön bulanlar sadece dahi de diğerleri bir tür yön eksikliğine veya nörolojik rahatsızlığa mı sahip? Cevap hayal edebileceğinizden daha karmaşık ve şaşırtıcı.

Yön Duygusu Gerçekte Nedir?

Yön duygusundan veya yönelim duygusundan bahsettiğimizde genellikle bir yerden diğerine gitme becerisini kastederiz: evimizden markete, işten eve, arkadaşlarımızla buluştuğumuz bir mekana vb. Ancak bunu başarmak için gerçek zamanlı olarak gerçekleşen birkaç beceriye ihtiyacımız var.

“Eşzamanlı olarak gerçekleşen iki şeyden bahsediyoruz. Bunlardan biri haritalamadır; yani etrafımızdaki dünyanın haritasını çıkarmaktır. İkincisi ise yerelleştirme; yani o haritanın içinde nerede olduğunuzu bulmaktır” diyor British Columbia Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Okulu ve Djavad Mowafaghian Beyin Sağlığı Merkezi’nde yardımcı doçent olan Manu Madhav.

Beşten Fazla Duyu

Yönelimi bir duyu olarak düşünsek de aslında birlikte çalışan duyuların birleşimidir. “Gerçek dünyada olduğunuzda, ileriye doğru gittikçe görüşünüzün size tek bir şeyi söyleyeceğine, her şeyin geriye doğru gittiğine dair belli bir beklentiniz olur. Bu biraz daha yükselecek bir ses üretiyor: bu işitmedir. Tüm bu duyular bireysel olarak tutarlı bir duyuya katkıda bulunur ve beyniniz bunu ilerlemek olarak yorumlar” diye açıklıyor Madhav.

Koku, tat, görme, dokunma ve duymanın yanı sıra aslında iki duyumuz daha var: vestibüler duyu veya sistem (uzayda vücudumuzu algılamamızla ilgili) ve propriyosepsiyon (eklemlerin ve kasların hareketi ile ilgili). Vestibüler sistem yönelim duygumuz açısından çok önemlidir. “Gözlerinizi açarsanız, etrafınıza bakar ve nerede olduğunuzu bilirseniz, gözlerinizi kapatıp beş adım atarsanız, hâlâ nerede olduğunuzu bilirsiniz, çünkü vestibüler sisteminiz hâlâ hareket halindedir. Bu durum vücudunuzdaki konumunuzu simüle eder. Bu iç harita ve nerede olduğunuzun belirlenmesidir” diyor Madhav.

Araştırmacılar beynimizde uzayla ilgili özel hücrelerin bulunduğunu söylüyor. İşlevleri herhangi bir anda nerede olduğumuzu belirlemek ve bu yerin, bulunduğunuz diğer yerlerle nasıl ilişkili olduğunu belirlemektir. “Ben bu özel konumdayken ateşlenen nöronlar var. Farklı bir konumdayken ateşlenen başka bir nöron seti. Belirli bir yöne yönlendirildiğimde ateşlenen başka bir nöron seti” diye açıklıyor Madhav.

Nerede Yanlış Yapılıyor?

Bazı insanların kötü yön duygusuna sahip olmasının birçok nedeni vardır. “Dikkat probleminiz varsa kaybolabilirsiniz. Algılama sorunlarınız varsa ve renkleri doğru göremiyorsanız kaybolabilirsiniz. Hafıza probleminiz varsa kaybolabilirsiniz. Kaybolmanızın başka nedenleri de olabilir” diye açıklıyor Calgary Üniversitesi’nden sinir bilimci Giuseppe Iaria, gelişimsel topografik oryantasyon bozukluğu veya DTD adı verilen ve insanların iyi bildikleri yerlerde bile kaybolmalarına neden olan bir durum üzerinde çalışıyor. Bu durumun altında yatan neden, kişilerin çevrelerine ilişkin bilişsel bir harita oluşturamamasıdır.

Iaria’ya göre DTD’li kişiler “iyi ve sosyal becerilere sahip normal insanlar; sadece oryantasyon konusunda çok seçici bir eksikleri var.” Iaria, bu tür insanların oryantasyon becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için Kaybolmak adlı bir web sitesi yarattı. DTD’li kişilerde etkilenen yalnızca beynin tek bir alanı değildir. Bunun yerine “bu sadece beyindeki işlevsel bağlantıyla ilgili bir sorun…[belirli] bölgelerin özel yönelim ve yön bulma için önemli olduğunu bulduk…bunlar iyi senkronize değil.”

Ancak bilişsel harita günlük işleyişimizde daha büyük bir rol oynar. “Bu, hafıza haritası olarak kullanılan haritanın aynısı. Bir şeyin kokusunu alma ve kokunun bir anıyı tetikleme deneyimini yaşadınız. Koku sistemi hipokampusla yakından ilişkilidir ve yalnızca birkaç sinaps uzaktadır. Yani koku bir anıyı çok kolay tetikleyebilir” diye açıklıyor Madhav.

İnsanların kaybolmaya devam etmesinin bir başka nedeni de, farklı duyular arasındaki koordinasyonda bir sorun olabileceği gerçeğidir. “Olabilecek şeylerden biri de hareket hastalığına yakalanmamızdır; örneğin gözleriniz ile iç kulağınız arasında çok fazla çatışma olduğu için. Duyular arasındaki bir çatışma yönünüzü kaybetmenize neden olabilir” diye açıklıyor Madhav.

Üstelik kötü bir yön duygusu navigasyonun ötesine geçebilir çünkü navigasyon için kullandığımız devrenin aynısı görevleri planlamak ve çözmek için de kullanılabilir. Madhav “Navigasyon, planlama ve hafıza, hepsi birbiriyle tamamen bağlantılı” diyor.

görsel: (Kredi: Nopphon_1987/Shutterstock)

kaynak

What's your reaction?

tr_TRTurkish