Basketboldan esinlenen sanat ve tasarım örnekleri
Kanadalı fizik öğretmeni James Naismith, meyve sepetlerine topları fırlatmayı içeren bir oyun tasarlarken şüphesiz ki basketbolun milyonlarca dolarlık bir endüstri haline geleceğini öngörmemiştir.
1891’de Springfield, Massachusetts’teki bu tarihi andan beri basketbol, profesyonel liglerin, takımların ve derneklerin kurulmasıyla popülerleşirken önce Amerikan, sonra dünya kültürünün ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Designboom sitesi de basketbol fenomenine kayıtsız kalamayarak onun sanat ve tasarım alanlarına yansımasıyla ilgili örnekler derledi.
Parke
Geçen sene İtalya’nın Alessandria kentinde, Sicilyalı sanatçı Gue, bir basketbol sahasını geometrik bir labirent çizgisi ve rengine dönüştürerek göz kamaştırıcı bir “oyun alanı” yarattı. Kavisli çizgiler ve şekiller, alandaki hareketi vurgulayan, oyunu güçlendiren ve oyun alanında oynanan zorlu karşılaşmaların görsel izlerini yansıtan çarpıcı bir görsel ritim oluşturur.
Fotoğraf: Ugo Galassi
Basketball-fan kurucusu Stéphane Ashpool tarafından yönetilen Fransız moda markası Pigalle, Paris’teki binalar arasına sıkışmış bir basketbol sahasını süslemek bir yaratıcı ajanla işbirliği yaptı. Ekip, bu ayın başlarında NIKE ile bir araya geldi. NIKE, Chicago’da 1885’ten kalma bir kiliseyi, onun tarihsel özelliklerinden ilhamla bir basketbol tesisine dönüştürdü.
Fotoğraf: NIKE
Üzüm renkli gradyanlar, ayçiçeği ve koyu mavi tonları içeren bir görüntü, basketbol sahasının duvarlarını ve zemini kaplar.
Fotoğraf: Sebastien Michelini
Top
Spor ayakkabılarının ve basketbol sahalarının ötesinde, oyunun merkezindeki top da aynı derecede sanat ve modaya ilham veriyor.
Japon erkek giyim markası Visvim, kısa bir süre önce basketbol topunun dış yüzey yapısını kullanılarak üretilen küçük deri eşya koleksiyonunu tanıttı.
Fotoğraf: Haven
Kintsugi denilen eski bir Japon seramik onarma sanatını kullanan Victor Solomon, basketbol topunun şeklini alan güzel seramik parçalardan oluşan bir seri oluşturdu.
Fotoğraf: Victor Solomon
New Yorklu sanatçı John Margaritis ve ekibi New York Sunshine, Miami sanat haftasında, büyük dikdörtgen dikey havuzlarda, sakince yüzen basketbol toplarını içeren bir dizi heykel tankı kurdu.
Fotoğraf: New York Sunshine
Çember
Basketbol, ‘Hoop Dreams’ projesi için sahneyi sporla birleştiren Margaritis’in çalışmalarında sıkça kullanılan bir tema.
Fotoğraf: New York Sunshine
Victor Solomon aynı zamanda, arka planını uyumlu vitray ve mücevherlerle kapladığı basketbol çemberini de tasarladı.
Fotoğraf: Victor Solomon
Killspencer, 2015 yılında her biri ayrı ayrı imzalı ve numaralandırılmış, tamamen beyaz mini bir basketbol kiti oluşturmak için Snarkitecture ile güçlerini birleştirdi.
Fotoğraf: Snarkitecture
designboom.com