Başka Sinema’da Ocak Ayı
Başka Sinema’nın ocak ayı gösterim takviminde Girl, Burning, The Image Book ve Capharnaüm filmleri var.
Başka Sinema, 2019’un ilk ayında dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapıp festivalden ödüllerle dönen dört filmi bizlerle buluşturuyor.
Girl – 4 Ocak
Cannes’ın En İyi İlk Filmi seçilen Kız, Belirli Bir Bakış bölümünde dünya prömiyerini yaptı ve başta Altın Kamera olmak üzere birçok ödül kazandı. Kız, profesyonel bir balerin olmak için çabalayan 15 yaşındaki ergen trans birey Lara’nın hikâyesini anlatıyor. Lara, bir yandan ergenliğin getirdiği huzursuzlukla başa çıkmaya çalışırken bir yandan da bale eğitimindeki zorlukları aşmaya çalışıyor. Yönetmen Dhont, “Böyle bir cesaret öyküsü, benim ilk filmimin konusu olmalı.” diyerek 2009’da Belçika’da bir gazetede okuduğu haberden yola çıkmış. Kız, Oscar and the Wolf’un Strange Entity şarkısına çektiği kliple de tanınan Dhont’un yönettiği ilk uzun metrajlı film.
Yarı zamanlı kurye, arada sırada da yazar olan Jongsu, bir teslimat sırasında eski komşusu olan Haemi’yle karşılaşır. Haemi genç adamdan, kendisi Afrika seyahatindeyken kedisine göz kulak olmasını rica eder. Seyahatten döndüğündeyse, Jongsu’yu Kenya’da rastladığı gizemli bir adam olan Ben’le tanıştırır. Bir gün Ben Jongsu’ya sahip olduğu tuhaf bir hobiden bahseder.
The Image Book – 18 Ocak
Başka bir sinema dili, başka bir anlatı tarzı… Yaşamı boyunca yeninin peşinde olan Jean-Luc Godard’ın son filmi The Image Book, beş bölümden oluşuyor. Düşüncelerimiz nasıl gelişir? Bellek nasıl işler? Rüyalar nerede başlar? Görüntüler ve kelimeler nerede üst üste biner, nerede ayrılır? Filmler, sert belgeseller ve haber görüntülerinden alınan kesitler temelinde ilerleyen, ilham verici beş Godard anlatısı…
Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki’nin yeni filmi Capharnaüm’u seyrederken gözyaşlarınızı tutamayacaksınız. Film, hayata isyan eden on iki yaşındaki bir çocuğun acı hikâyesini anlatıyor. Beyrut’ta yoksulluk, çaresizlik ve şiddet içinde büyüyen Zain, kendisini dünyaya getirdikleri için ailesini mahkemeye verir. Çocuk olmak, aidiyet, göçmenlik, yoksulluk gibi konuların tüm gerçekliğiyle işlendiği Kefernahum’da neredeyse tamamı amatör olan oyuncular etkileyici performanslar sergiliyorlar.
filmlowerss