“Ayrılık olumlu ve olumsuz olmak üzere bir çifte değere sahiptir” Bernateau’nun Ergen ve Ayrılık kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda
Isée Bernateau Ergen ve Ayrılık adlı çalışmasında bizzat dahil olduğu klinik uygula¬malardan yola çıkarak, erginlikte yaşanan yas, ayrılık, nesnenin kaybolması, ölüm kor¬kusu gibi deneyimlere odaklanıyor. Bernateau’nun bu çalışması, konuya hâkim olsun ya da olmasın, herkesi etkileyecek güce sahip.
“Ergen ve Ayrılık yalnızca ergen klinisyenleri için değil, ergenlerle çalışan öğret¬menler, eğitmenler, sosyal hizmet uzmanları gibi meslek insanları kadar ergenlik sürecinden geçen bireylerle ilişki ve iletişim içinde olanlar (Anne babalar mı? Elbet¬te) için de hayli yol gösterici sorgulamalar içermektedir. Kitabın ister klinisyen olsun ister öğretmen, eğitmen, sosyal hizmet uzmanı ya da annebaba, tüm erişkinlere ver¬diği en önemli mesaj, ergenlik sürecindeki bireyin ayrılık bağlamında ortaya çıkmış olsa da, temel sorununun Bernateau’nun kitabın son satırlarında da dediği gibi, bir ‘kendine doğuş alanı ve zamanı yaratmak’ olduğudur.”
Talat Parman
“Ayrılık olumlu ve olumsuz olmak üzere bir çifte değere sahiptir: Özne için hem son derece gerekli hem de son derece dayanılmazdır. Beşikten mezara kadar, özne ile nesne arasındaki tüm ilişkilere ayrılık ve birleşmenin diyalektik mantığı hükmeder. Ancak ayrılığın tipik görüntüsü, göbek bağının kesilmesi olarak kalır. Bu görüntü, kaybedilmesi ergenlikte sonsuz bir nostaljiye yol açan ve mükemmelliğin simgesi olan bir teklik/bütünlük mitinin sürmesini sağlar.”
Isée Bernateau
Isée Bernateau Paris Üniversitesi Klinik Psikoloji ve Psikopatoloji Bölümü’nde profesör. Fransa Psikanaliz Derneği (APF) üyesi psikanalist.